ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαNASA: Το φεγγάρι «ταλαντεύεται» και η Γη θα έχει πιο πολλές πλημμύρες

NASA: Το φεγγάρι «ταλαντεύεται» και η Γη θα έχει πιο πολλές πλημμύρες

Το φεγγάρι “ταλαντεύεται”. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να το πούμε. Μια μικρή αλλαγή στην τροχιά του φεγγαριού – μια ταλάντευση, αν θέλετε να το πούμε αλλιώς – έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει μια τέτοια ελαφριά ταλάντευση στη Γη.

NASA

Δείτε επίσης: NASA: Νέες εικόνες από το Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού μας συστήματος

Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change τον Ιούνιο, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μέχρι το 2030, η ταλάντευση θα έχει αρκετή επίδραση στη βαρυτική έλξη του φεγγαριού για να επηρεάσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τι σημαίνει αυτό; Πολλές παράκτιες περιοχές θα αντιμετωπίσουν περισσότερες και συχνότερες πλημμύρες. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη αύξηση των επιπέδων της θάλασσας.

Στις πόλεις που αντιμετωπίζουν ήδη τέτοιου είδους «πλημμύρες» ο κίνδυνος πιο συχνών πλημμύρων, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά και ανησυχία στο όχι τόσο μακρινό μέλλον.

Ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson είπε: «Ο συνδυασμός της βαρυτικής έλξης της σελήνης, της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και της κλιματικής αλλαγής θα συνεχίσει να επιδεινώνει τις πλημμύρες στις ακτές μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ομάδα Sea Level Change της NASA προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες που αφορούν την προστασία και την πρόληψη ζημιών στο περιβάλλον και στα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων που πλήττονται από πλημμύρες.»

Χρήσιμο tip: Πώς να τραβήξετε καλές φωτογραφίες του φεγγαριού με το κινητό σας

Οι επιστήμονες γνωρίζουν για την ταλάντευση στο φεγγάρι εδώ και αιώνες – ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1728 – ωστόσο το ζήτημα είναι ότι η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη αυξηθεί σε σημείο όπου πρέπει τώρα να εξετάσουμε πώς οι υπάρχοντες κύκλοι παλίρροιας της Σελήνης θα επηρεάσουν τον κόσμο.

Οι ειδικοί χωρίζουν την τροχιά της σελήνης σε δύο μισά. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού, οι παλίρροιες στη Γη καταστέλλονται, με τις υψηλές παλίρροιες να είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο και τις χαμηλές παλίρροιες να είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο – ένα είδος “συναντήσεως στη μέση”. Ωστόσο, στο άλλο μισό, το αποτέλεσμα αντιστρέφεται. Οι παλίρροιες ενισχύονται: Οι υψηλές παλίρροιες αυξάνονται και οι χαμηλές παλίρροιες γίνονται χαμηλότερες.

φεγγάρι
NASA: Το φεγγάρι «ταλαντεύεται» και η Γη θα έχει πιο πολλές πλημμύρες

Δείτε επίσης: SpaceX DearMoon: 6ημερο ταξίδι στο φεγγάρι για 8 άτομα το 2023

Το ζήτημα είναι ότι τη δεκαετία του 2030, όταν η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, η Γη θα βρίσκεται στο ενισχυμένο τμήμα του κύκλου παλίρροιας. Οι υψηλές παλίρροιες θα είναι πιο υψηλές από ποτέ, με αποτέλεσμα να αναμένεται να αυξηθούν δραματικά οι πλημμύρες στις ακτές.

Με αυτό το νέο μοντέλο, οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν πότε και πού είναι πιο πιθανό να συμβούν αυτές οι πλημμύρες – και ενδεχομένως να σώσουν τόσο ζωές όσο και μέσα διαβίωσης.

Πηγή πληροφοριών: cnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS