ΑρχικήinetGoogle πρόστιμο: Ποινή από τη Γαλλία σχετικά με τη δημοσίευση ειδήσεων

Google πρόστιμο: Ποινή από τη Γαλλία σχετικά με τη δημοσίευση ειδήσεων

Η Google έλαβε πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ ($593 εκατ.) από την επιτροπή ανταγωνισμού στη Γαλλία, καθώς κατηγορείται για παραβίαση των προσωρινών κανόνων που της είχαν επιβληθεί, κατόπιν διαμάχης με ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας.

Google πρόστιμο

Η μητρική εταιρεία Alphabet Inc. αγνόησε μια απόφαση του 2020 που της επέβαλε να κάνει σωστές διαπραγματεύσεις με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας σχετικά με την εμφάνιση αποσπασμάτων άρθρων στην υπηρεσία Google News. Το πρόστιμο των 500 εκατομμυρίων ευρώ στη Google είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αντιμονοπωλιακή ποινή που έχει επιβάλει η Γαλλία σε μια εταιρεία.

Δείτε επίσης: Google και Amazon υπό έρευνα για τα fake reviews προϊόντων

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να κάνει τους τεχνολογικούς γίγαντες να λογοδοτήσουν σχετικά με τη χρήση των ειδήσεων στις υπηρεσίες τους. Η Αυστραλία απαίτησε, επίσης, από ψηφιακούς γίγαντες όπως το Facebook και τη Google, να πληρώνουν τοπικούς εκδότες για τις ειδήσεις τους. Η Google πληρώνει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά με τους δικούς της όρους.

Η Γαλλική επιτροπή υποστηρίζει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός δεν φρόντισε να διαπραγματευτεί με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ώστε να βρεθεί ένα κοινό έδαφος για την παροχή αμοιβής για τις ειδήσεις που παρέχονται online. Οι πρόσφατες οδηγίες της ΕΕ που δημιουργούν τα λεγόμενα “neighbouring rights”, υποχρεώνουν την εταιρεία να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία.

Η Google αντιμετωπίζει μια “παγκόσμια επίθεση”, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο κάνουν έρευνες και βάζουν πρόστιμα σχετικά με τις διαφημιστικές πρακτικές, το κατάστημα εφαρμογών κλπ.

Δείτε επίσης: Google: Νέα αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της εταιρείας για το Play Store

Το πρόστιμο των 500 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στη Google λόγω της σοβαρότητας των παραβιάσεων που παρατηρήθηκαν“, δήλωσε η Isabelle de Silva, πρόεδρος της γαλλικής υπηρεσίας.

Από την άλλη, η Google δηλώνει “πολύ απογοητευμένη” με την απόφαση και θεωρεί ότι “ενήργησε με καλές προθέσεις σε όλη τη διαδικασία”.

Google Γαλλία

Η Google μπορεί να υποβάλει ένσταση για την ποινή.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Google και των κατόχων εφημερίδων και άλλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Οι Ευρωπαίοι εκδότες πιέζουν τις ρυθμιστικές αρχές να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση του μονοπωλίου της Google, εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον.

Δείτε επίσης: IKEA France: Πρόστιμο € 1 εκατομ. για κατασκοπεία Γάλλων υπαλλήλων

Στο πλαίσιο της απόφασης της Τρίτης, η Google καλείται να αρχίσει διαπραγματεύσεις και να παρουσιάσει προτάσεις σχετικά με τις αμοιβές των ειδησεογραφικών πρακτορείων για τη χρήση των ειδήσεών τους. Αν δεν υπακούσει, θα έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμο 900,000 ευρώ ημερησίως.

Η Google έχει βρεθεί και άλλες φορές στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών στη Γαλλία. Πριν λίγο καιρό, η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 220 εκατομμυρίων ευρώ για να διευθετήσει μια έρευνα που σχετιζόταν με τις διαφημιστικές της πρακτικές. Το 2019, αντιμετώπισε παρόμοιο πρόστιμο.

Πηγή: finance.yahoo.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS