ΑρχικήsecurityIKEA France: Πρόστιμο € 1 εκατομ. για κατασκοπεία Γάλλων υπαλλήλων

IKEA France: Πρόστιμο € 1 εκατομ. για κατασκοπεία Γάλλων υπαλλήλων

Το IKEA στη Γαλλία (IKEA France) έλαβε πρόστιμο € 1 εκατομμυρίου για φερόμενη κατασκοπεία Γάλλων υπαλλήλων και για τη συλλογή ιδιωτικών δεδομένων. Την απόφαση για το πρόστιμο εξέδωσε ένα δικαστήριο στις Βερσαλλίες.

Δείτε επίσης: H&M: Πρόστιμο $ 41 εκατομμυρίων για παρακολούθηση υπαλλήλων της

IKEA France κατασκοπεία υπαλλήλων
IKEA France: Πρόστιμο € 1 εκατομ. για κατασκοπεία Γάλλων υπαλλήλων

Η γνωστή εταιρεία πώλησης οικιακών επίπλων και άλλων ειδών κρίθηκε ένοχη και οι δικαστές αποφάσισαν να της επιβάλουν πρόστιμο.

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο, επικεντρώθηκε σε παράνομες δραστηριότητες του ΙΚΕΑ France, οι οποίες περιλαμβάνουν παρακολούθηση των αρχείων τραπεζικών λογαριασμών των εργαζομένων, συλλογή πληροφοριών για τον τρόπο ζωής τους, έλεγχο προηγούμενων ποινικών υποθέσεων κλπ.

Επίσης, λέγεται ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε αθέμιτα μέσα, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε αστυνομικά αρχεία που σχετίζονταν με τους υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διευθυντές του IKEA France χρησιμοποίησαν την ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας Eirpace για την παράδοση προσωπικών δεδομένων που συλλέχθηκαν από την αστυνομία.

Λέγεται ότι το IKEA χρησιμοποίησε αυτές τις πρακτικές από το 2009 έως το 2012.

Οι παράνομες πρακτικές της εταιρείας ήρθαν στο φως πρώτη φορά το 2012. Μετά την αποκάλυψη, το IKEA France απέλυσε τέσσερα στελέχη του και άλλαξε τις πολιτικές του.

Δείτε επίσης: GDPR: Πρόστιμο σε πωλητή laptop για παρακολούθηση των υπαλλήλων

Η κρατική εισαγγελέας Pamela Tabardel είπε στο BBC ότι η εταιρεία παρακολουθούσε τουλάχιστον 400 υπαλλήλους της.

IKEA πρόστιμο

Το IKEA France δήλωσε ότι θα εφαρμόσει μέτρα για την κατάργηση της τακτικής επιτήρησης και θα επανεξετάσει την απόφαση του δικαστηρίου για πρόσθετα μέτρα.

Ο Όμιλος Ingka (Ingka Group), ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του λιανοπωλητή, δήλωσε: “Το IKEA Retail France καταδίκασε έντονα τις πρακτικές, ζήτησε συγγνώμη και εφάρμοσε ένα μεγάλο σχέδιο δράσης για να αποτρέψει μια επανάληψη τους”.

Η Γαλλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά του ΙΚΕΑ μετά τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 10.000 άτομα στη χώρα.

Δείτε επίσης: Ιρλανδία: Πρόστιμο 450.000€ στο Twitter για παραβίαση του GDPR!

Παρόμοια προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει και η Amazon, η οποία μπορεί να βρεθεί υπό έρευνα από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) σχετικά με τις πρακτικές της χρήσης δεδομένων.

Πηγές ανέφεραν στους Financial Times ότι η CMA αναλύει τον τρόπο με τον οποίο ο e-commerce λιανοπωλητής χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει στην πλατφόρμα του.

Πηγή: Retail Insight Network

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS