ΑρχικήinetASMR Videos: Τι είναι το νέο digital trend του YouTube;

ASMR Videos: Τι είναι το νέο digital trend του YouTube;

Στον κόσμο του Διαδικτύου, όπου οι ειδήσεις και οι δημοσιεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη με φρενήρη ρυθμό, υπάρχει μια κατηγορία βίντεο που μας προσκαλούν να επικεντρωθούμε στο περιεχόμενό τους και να απολαύσουμε την εγκεφαλική και σωματική χαλάρωση που μας προσφέρουν. Πρόκειται για ένα νέο digital trend στο YouTube – τα λεγόμενα “ASMR videos”. To αρκτικόλεξο ASMR προέρχεται από τις λέξεις Autonomous Sensory Meridian Response (Αυτόνομη Αισθητηριακή Απόκριση του Μεσημβρινού).

Αυτά τα βίντεο υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια και γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, καθώς μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων τα βρίσκει τόσο χαλαρωτικά που τα χρησιμοποιεί για να κοιμηθεί ή για να καταπολεμήσει το άγχος, τις κρίσεις πανικού, ακόμα και το μετατραυματικό σοκ. Στο YouTube υπάρχουν εκατομμύρια τέτοια βίντεο – τόσο ξένα όσο και Ελληνικά – ενώ στο reddit υπάρχει μια αφοσιωμένη κοινότητα, όπου οι χρήστες μοιράζονται τα αγαπημένα τους βίντεο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ASMR είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής όρος αναζήτησης στο YouTube παγκοσμίως. Μόλις τον Σεπτέμβριο του 2020, το ASMR προστέθηκε επίσημα στο λεξικό Merriam-Webster. Τώρα, δημιουργούνται περισσότερες εφαρμογές και συγκεκριμένο περιεχόμενο βίντεο με διασημότητες σε αυτήν την κατηγορία βίντεο. Παρόλο όμως που το ASMR είναι εξαιρετικά δημοφιλές, πολλοί εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πλήρως περί τίνος πρόκειται.

ASMR Videos - νέο digital trend YouTube
ASMR Videos: Το νέο digital trend στο YouTube

Διαβάστε επίσης: Google ενημερώσεις ασφαλείας: Επηρεάζουν παλιά YouTube/Drive links

Τί είναι λοιπόν το ASMR;
Ως φαινόμενο “ASMR” μπορεί να οριστεί εκείνη η παράξενη αλλά γλυκιά αίσθηση που «τρέχει» από το κεφάλι σας, στην πλάτη σας, μέχρι τις άκρες των χεριών σας, και συνήθως δημιουργείται από παράξενες ασήμαντες ηχητικές σκανδάλες, όπως όταν κάποιος ψιθυρίζει δίπλα στο αυτί σας, ή ενώ βουρτσίζετε τα μαλλιά σας. Το συναίσθημα περιγράφεται ως μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος που ξεκινά από το στέμμα του κεφαλιού, που μπορεί να εξαπλωθεί στο λαιμό και τα άκρα. Η αίσθηση αυτή έρχεται σε κύματα και είναι μια συναρπαστική κατάσταση «σαν έκσταση» που συνοδεύεται από συναισθήματα ευφορίας και χαλάρωσης. Βλέποντας συγκεκριμένα βίντεο ή ακούγοντας ορισμένους ήχους, οι θεατές των ASMR videos αναφέρουν μια απόλαυση που διατρέχει τη σπονδυλική στήλη και φτάνει ως τα πόδια, μια αίσθηση παρόμοια αλλά πιο δυνατή από το διαλογισμό.

Το ενδιαφέρον για το ASMR έχει εκτοξευτεί τα τελευταία δέκα χρόνια από τότε που επινοήθηκε ο όρος. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα σύντομο βίντεο ψιθυρίσματος στο YouTube το 2009, έχει εξελιχθεί τώρα σε viral. Οι δημιουργοί ASMR – οι λεγόμενοι “ASMRtists” – συγκεντρώνουν εκατομμύρια views στα βίντεό τους.

Τί προβάλλουν αυτά τα βίντεο;
Η απάντηση είναι «πολλά και διάφορα». Οι ASMRtists έχουν δημιουργήσει σε όλες τις πλατφόρμες μια μεγάλη ποικιλία βίντεο που καλύπτουν σχεδόν κάθε ήχο που μπορείτε να φανταστείτε. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε κάποια από όσα μπορείτε να δείτε: Κάποιον που ψιθυρίζει γλυκά και ήρεμα λόγια κοιτώντας τον θεατή, μια γυναίκα που χτενίζει ή κουρεύει τα μαλλιά μιας άλλης, κάποιον που διπλώνει πετσέτες, ξεφυλλίζει περιοδικά, παίζει με χλαπάτσες, τσαλακώνει πλαστικό, μια γάτα που τρώει την κονσέρβα της, ακόμα και να ακούσετε τον ήχο της βροχής. Μια μεγάλη ποικιλία ήρεμων, απλών και καθημερινών δραστηριοτήτων που είναι μαγνητοσκοπημένες με επαγγελματικές κάμερες και μικρόφωνα υψηλής ευαισθησίας, μπορούν να χαρακτηριστούν ως ASMR, διαρκούν αρκετά λεπτά έως και μια ώρα και μαγνητίζουν το θεατή μέχρι νυσταλέας χαλάρωσης. Κάποιοι νιώθουν τη χαρακτηριστική γαργαλιστική αίσθηση χαζεύοντας βίντεο με ανθρώπους που τρώνε (πολύ) φαγητό ή παιχνίδια που συνθλίβονται σε ατσάλινους καταστροφείς, βίντεο με make-up tutorials, κινέζικη καλλιγραφία και γκουρμέ ζαχαροπλαστική.

Δείτε ακόμη: Twitter: Θα μπορείτε να βλέπετε YouTube βίντεο απευθείας από το timeline

ASMR Videos - νέο digital trend YouTube
ASMR Videos: Το νέο digital trend στο YouTube

Ένας πασίγνωστος «κατά-λάθος» ASMRtist είναι ο ζωγράφος Bob Ross. Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σας χαζεύατε με μεγάλη ευχαρίστηση τον Ross να βάζει ένα δεντράκι εδώ, ένα πουρνάρι εκεί, ένα συννεφάκι παραπέρα – αυτή ακριβώς η αίσθηση είναι που αποζητούν οι φανατικοί αυτών των βίντεο.

Οι ψυχολόγοι που έχουν μελετήσει το εν λόγω φαινόμενο, βρήκαν πως τα στοιχεία που κυρίως πυροδοτούν αυτή την απόκριση είναι ο ψίθυρος και η εντύπωση της προσωπικής απεύθυνσης ή φροντίδας, καθώς ο εκφωνητής/ASMRtist κοιτάζει στα μάτια (μέσα από την οθόνη) το θεατή κι έτσι κυριαρχεί μια αίσθηση ασφάλειας και αλτρουιστικής ενασχόλησης προς το πρόσωπό του.

Όπως ήταν φυσικό, τα ASMR videos δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους υπευθύνους μάρκετινγκ μεγάλων εταιρειών. Η ηθοποιός Zoë Kravitz ψιθύριζε διαφημίζοντας την μπύρα Michelob Ultra στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Super Bowl του 2019. Επιπλέον, η IKEA, σε μια διαφήμισή της για τα προϊόντα υπνοδωματίου, προέβαλε ένα ζευγάρι χέρια που στρώνουν αργά και ήρεμα τα σεντόνια, και παράγουν ήχους στο περιβάλλον επί 25 λεπτά. Το γιαπωνέζικο κανάλι των Pokemon ανέβασε δύο ASMR videos, όπου ο Τσαρμάντερ κοιμάται γαλήνια δίπλα στη φωτιά και ο Τσέσπιν τρώει πολύχρωμες λιχουδιές. Μέχρι και η νέα pop περσόνα Billie Eilish χρησιμοποιεί ASMR ήχους στη μουσική της.

Κάποιος είπε πως ίσως αυτά τα βίντεο λειτουργούν ως μέσο διαχείρισης της πιεστικής και ασυγκράτητα βιαστικής καθημερινότητας της εποχής μας, με τον ίδιο τρόπο που η επιστημονική φαντασία αποσπούσε το μυαλό από τη μουντή πραγματικότητα του Ψυχρού Πολέμου και τον συμφιλίωνε, μέσω της εξωγήινης απειλής, με την ιδέα ενός εξωτερικού κινδύνου. Έτσι και τα ASMR videos, πέρα από τη μακάρια ηρεμία του νου που δημιουργούν, μας εξοικειώνουν με την ιδέα του στατικού χρόνου που δε μας κυνηγά και της φροντίδας από κάποιον άλλο, πράγματα που τείνουν να χαθούν στην εποχή του ναρκισσιστικού ανταγωνισμού και της αποξένωσης.

ASMR Videos - νέο digital trend YouTube
ASMR Videos: Το νέο digital trend στο YouTube

Έχουν προκύψει πολλές διαφορετικές υποκατηγορίες του ευρύτερου είδους ASMR. Σε γενικές γραμμές, τα ASMR videos μπορούν να εμπίπτουν σε διάφορες κατηγορίες, με μερικές από τις πιο δημοφιλείς να είναι οι ψίθυροι, η απαλότητα, το χτύπημα, το ξύσιμο στο κεφάλι, η ακατανόητη ομιλία και τα playroles. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε ένα ASMR video για σχεδόν οτιδήποτε ψάχνετε στο Διαδίκτυο. Επίσης, υπάρχουν διάφορα μικρόφωνα και ρυθμίσεις ήχου που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο ήχος μεταδίδεται στον ακροατή. Όλα αυτά βοηθούν ώστε τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα ή εργασίες να μπορούν να γίνουν πλήρεις αισθητηριακές εμπειρίες μέσω του ήχου και της κίνησης.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το φαινόμενο “ASMR” έχει αποκτήσει, τα τελευταία χρόνια, τεράστια δημοτικότητα, με όλο και περισσότερους YouTubers να ανεβάζουν τέτοιο περιεχόμενο.

Πρόταση: Οι top 10 ταινίες που μπορείτε να απολαύσετε στο Amazon Prime Video!

Top 5 πιο δημοφιλείς ASMRtists
Η SAS-ASMR είναι η πιο δημοφιλής ASMR Artist. Την πεντάδα των πιο δημοφιλών ASMRtists συμπληρώνουν οι ASMR Darling, Gibi ASMR, Gentle Whispering ASMR και FrivolousFox ASMR.

SAS-ASMR
Η SAS-ASMR μετρά περισσότερους από 8,99 εκατομμύρια subscribers στο YouTube channel της. Εδώ έρχονται οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες ASMR που έχουν YouTube. Εάν σας αρέσουν τα ASMR videos όπου οι YouTubers τρώνε φαγητό, τότε θα γνωρίζετε ήδη τη SAS. Δημιουργεί βίντεο MUKBANG από το 2016 που έγινε μέλος του YouTube.

SAS-ASMR
SAS-ASMR

Καθαρή αξία της SAS ASMR: Περίπου 3 – 7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

ASMR Darling
Η ASMR Darling μετρά περισσότερους από 2,51 εκατομμύρια subscribers. Το κορίτσι πίσω από την ASMR Darling είναι η “Taylor Darling”, γνωστή για τα βίντεο ρόλων της. Η ASMR Darling δημιουργεί βίντεο από το 2014. Τα βίντεό της με μακιγιάζ, βούρτσισμα μαλλιών και άλλα εξακολουθούν να είναι από τα καλύτερα βίντεο που έχουν γίνει ποτέ.

ASMR Darling
ASMR Darling

Καθαρή αξία της ASMR Darling: Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μέσων views και του αριθμού των subscribers, η εκτιμώμενη αξία της ASMR Darling υπερβαίνει τα 900.000 δολάρια ετησίως.

Gibi ASMR
Η Gibi ASMR έχει τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή τον τελευταίο χρόνο. Κάνει βίντεο από το 2016, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια συνολικά views και περισσότερους από 2,88 εκατομμύρια subscribers. Δεν έχει αποκαλύψει το πραγματικό της όνομα για λόγους απορρήτου, αλλά ούτε και τα καθαρά της έσοδα.

Τύπος βίντεο: Η Gibi είναι γνωστή για τα ASMR roleplays, τα cosplays και άλλα “τρελά” βίντεο.

Gibi ASMR
Gibi ASMR

Καθαρή Αξία της Gibi ASMR: Περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Αν και δεν έχει αποκαλύψει τα έσοδά της, λαμβάνοντας υπόψη το μέσο όρο των viewers σε κάθε βίντεο, σε συνδυασμό με το Youtube Red και τον λογαριασμό της στο Patreon, όπου οι χρήστες μπορούν να της στέλνουν χρήματα, εκτιμάται ότι κερδίζει ετησίως περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Gentle Whispering ASMR
Παρόλο που υπήρχαν πολλοί τέτοιοι τύποι καναλιών πριν από το 2011, η Gentle Whispering ASMR με το εξαιρετικό περιεχόμενό της έχει προχωρήσει πολύ μπροστά από αυτά. Είναι μια artist γεννημένη στη Ρωσία και το πραγματικό της όνομα είναι η Maria Viktorovna. Ξεκίνησε το κανάλι της ASMR κάνοντας βίντεο με ψιθυρίσματα που τράβηξαν ιδιαίτερα την προσοχή.

Gentle Whispering ASMR
Gentle Whispering ASMR

Καθαρή Αξία της Gentle Whispering ASMR: Περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

FrivolousFox ASMR
Η FrivolousFox είναι μία ASMR artist γεννημένη στην Αυστραλία και το πραγματικό της όνομα είναι Lauren. Διαχειρίζεται επίσης ASMR live streams στο Twitch, με το username frivvifox. Έγινε μέλος του YouTube το 2016 κι έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο subcribers. Είναι γνωστή κυρίως για τους ήχους του στόματος, τα φιλιά και τα βίντεο με ψιθυρίσματα.

FrivolousFox ASMR
FrivolousFox ASMR

Καθαρή Αξία της FrivolousFox ASMR: Εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS