Αρχικήyoutube5G ανάλυση: Το «επαναστατικό» δίκτυο 5ης γενιάς με απλά λόγια!

5G ανάλυση: Το «επαναστατικό» δίκτυο 5ης γενιάς με απλά λόγια!

Το 5G έχει χαρακτηριστεί ως η «τεχνολογική επανάσταση του 21ου αιώνα», φέρνοντας μια νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου. Οι απίστευτα υψηλές ταχύτητές του πρόκειται να αλλάξουν οριστικά και αμετάκλητα τις ζωές μας προς το καλύτερο. Τί ακριβώς όμως εννοούμε με το 5G και πώς προβλέπεται η καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια;

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες ταχύτητες από ποτέ, αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές.

Η τεχνολογία 5G έχει ήδη ξεκινήσει να «τρέχει» πιλοτικά, με διαστημικές ταχύτητες, σε πολλές χώρες. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι μέχρι το 2022, τα δίκτυα 5G θα «κυριαρχούν» στο μεγαλύτερο μέρος της υφηλίου, παρέχοντας μια νέα εμπειρία στους χρήστες του διαδικτύου.

Ενώ οι προηγούμενες τεχνολογίες αναπτύχθηκαν με βάση τη μετάδοση δεδομένων, κυρίως, για τηλεφωνία και αντίστοιχες συσκευές, το 5G σχεδιάστηκε εκ του μηδενός για πραγματικά τεράστιο bandwidth και σύνδεση εξ ίσου τεράστιου αριθμού συσκευών. Οι εταιρείες κατάλαβαν πως κατευθυνόμαστε προς το “Internet of Things” (IoT) και σχεδίασαν το 5G αναλόγως.

5G δίκτυο 5ης γενιάς 5G ανάλυση
5G: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «επαναστατικό» δίκτυο 5ης γενιάς!

Διαβάστε επίσης: Οι χρήστες έχουν μπερδευτεί – Τι θα τους προσφέρει η αναβάθμιση σε 5G;

Τί είναι όμως το IoT;
Δεν είναι, ακριβώς, ένα «πράγμα» ή μια «τεχνολογία». Είναι η «φιλοσοφία» του να έχεις όλα τα «πράγματα» συνδεδεμένα στο διαδίκτυο – είτε μιλάμε για έναν υπολογιστή ή ένα smartphone και φτάνοντας σε ψυγεία, πλυντήρια, ραδιόφωνα, λάμπες, θερμοστάτες, πρίζες, τα φανάρια στους δρόμους, τα τρένα, τα λεωφορεία – τα πάντα.

Όπως είναι προφανές, το IoT απαιτεί ειδικά σχεδιασμένα συστήματα, για να μπορούν να συνδέονται τόσες πολλές συσκευές ταυτοχρόνως, αλλά και απείρως μεγαλύτερο bandwidth για να καλύπτει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής σε ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων. Αυτό απαιτεί διαφορετικές τεχνολογίες από τις προηγούμενες και το 5G θα λειτουργεί και σε άλλες συχνότητες, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Βέβαια, λόγω της φύσης των νέων συχνοτήτων αλλά και της απαίτησης για πολύ μεγαλύτερο bandwidth, θα απαιτηθεί η εγκατάσταση πολύ περισσότερων “κεραιών”, διότι η εμβέλεια της κάθε κεραίας είναι πολύ μικρότερη.

Τί ήρθε να κάνει το 5G;
Το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται από τη συνεχή σύνδεσή τους στο διαδίκτυο. Αναμένεται να είναι υπερβολικά γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο, δεδομένου ότι θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους χρήστες και συσκευές ταυτοχρόνως, υπηρετώντας τους με ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του 4G. Η ταχύτητά του θα μας επιτρέπει να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάσουμε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, ενώ με το 4G, θα χρειαζόμασταν περίπου 6 λεπτά.

Το 5G θα αντικαταστήσει το 4G;
Το 4G δεν θα καταργηθεί, αλλά θα συνεχίσει να υφίσταται παράλληλα με το 5G και αυτό για δυο λόγους: πρώτον, γιατί δεν θα μπορούν όλες οι συσκευές να «σηκώσουν» αυτές τις ταχύτητες και δεύτερον, γιατί το 5G δεν θα καλύπτεται γεωγραφικά απ’ όλες τις περιοχές.

Δίκτυο 5ης γενιάς
Δίκτυο 5ης γενιάς

Πώς θα λειτουργεί το 5G;
Μέχρι στιγμής αυτά που γνωρίζουμε είναι ότι το δίκτυο 5G αναμένεται να λειτουργεί σε μια μπάντα υψηλής συχνότητας του ασύρματου φάσματος, κάπου μεταξύ 30-300 GHz. Σε αυτά τα κύματα, η μεταφορά δεδομένων πραγματοποιείται με ιδιαιτέρως υψηλές ταχύτητες, αλλά βρίσκουν ιδιαιτέρως δύσκολο να παρακάμπτουν εμπόδια όπως τοίχους και κτίρια.

Μπορεί στα δίκτυα 4G οι κεραίες να είναι απομακρυσμένες η μία από την άλλη και τα εμπόδια να μην αποτελούν σοβαρό «πονοκέφαλο», όμως στο δίκτυο 5G αυτό είναι πρόβλημα. Οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι, για να χτίσουν ένα δίκτυο, να πολλαπλασιάσουν σημαντικά τις κεραίες τους, ώστε να έχουν την ίδια κάλυψη. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το τοπίο θα γεμίσει μίνι κεραίες, κάτι που σε αρκετούς δεν ακούγεται καλό.

Δείτε επίσης: CISA, NSA και ODNI αναλύουν τους πιθανούς κινδύνους των δικτύων 5G!

Το 5G είναι επιβλαβές για την υγεία;
Τη γέννηση των δικτύων 5G έχουν ακολουθήσει υπερβολές, βάσιμες ανησυχίες, θεωρίες συνομωσίας και αποσπασματικές αναφορές. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι η προκαλούμενη τεράστια αύξηση στην έκθεση του πληθυσμού σε ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, κυτταρικό στρες, αύξηση επιβλαβών ελευθέρων ριζών, γενετικές βλάβες, δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, ελλείψεις στη μάθηση και τη μνήμη, νευρολογικές διαταραχές και αρνητικές επιπτώσεις στη γενική ευημερία των ανθρώπων. Κάποιοι, μάλιστα, πρότειναν την αναστολή της ανάπτυξης των δικτύων 5G μέχρις ότου να έχουν διερευνηθεί πλήρως οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό αν αυτή τεχνολογία είναι επιβλαβής για την υγεία των ανθρώπων. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Πολλοί υποστηρίζουν πως επειδή θα χρειαστούν περισσότερες κεραίες, αυτό θα ενέχει και μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία μας. Ωστόσο, οι κεραίες αυτές θα είναι καλύτερης τεχνολογίας και η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα είναι και σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τα επίπεδα που συναντάμε στα υπάρχοντα δίκτυα 4G/3G/2G.

5G 5G ανάλυση
5G: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «επαναστατικό» δίκτυο 5ης γενιάς!

Επιπλέον, η ραδιοκυματική ακτινοβολία των τηλεπικοινωνιών ανέφερε ότι σύμφωνα με το σύνολο των μελετών (θετικών και αρνητικών), το 5G δεν επηρεάζει την ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητα και τις γνωστικές ή άλλες λειτουργίες. Τόνισε, μάλιστα, ότι το 5G θα μειώσει το «ηλεκτρομαγνητικό υπόβαθρο» στο οποίο θα ζούμε, εισφέροντας παράλληλα και στη βελτίωση των τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας («έξυπνα» δίκτυα).

Το θέμα όμως δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Όπως έχει επανειλημμένως ειπωθεί, το 5G άπτεται και της εθνικής ασφάλειας αλλά και της προστασίας κρίσιμων υποδομών της χώρας. Το 5G εγείρει ζητήματα σχετικά με παραβιάσεις δεδομένων και η προσπάθεια που γίνεται αυτή την περίοδο είναι να ενισχυθεί το επίπεδο προστασίας.

Παράλληλα, το βασικό μειονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές (3G, 4G) είναι πως παρά το γεγονός ότι θα μεταδίδονται τεράστιοι όγκοι δεδομένων με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, η εμβέλεια του δικτύου θα είναι μικρότερη. Για τον λόγο αυτό, απαιτούνται πολύ περισσότεροι πυλώνες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό το τελευταίο έχει προκαλέσει και τις ανησυχίες για την ακτινοβολία και τους κινδύνους που μπορεί αυτή να επιφέρει στην υγεία. Έχει οδηγήσει και στις αναμενόμενες θεωρίες συνομωσίας και σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Όταν τον Απρίλιο του 2019 η Νότια Κορέα λάνσαρε πρώτη απ’ όλες τις χώρες υπηρεσίες 5G, η είδηση ήταν η αστραπιαία μεταφορά δεδομένων που θα επέτρεπε η νέα κινητή τεχνολογία.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τί φέρνει το 5G
Σε αυστηρά τεχνικό επίπεδο, τα τρία χαρακτηριστικά του 5G που υπόσχονται την επανάσταση για την οποία συζητάμε, είναι η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων (1 Gbps αρχικά και ίσως έως 10 Gbps σε επόμενη φάση), η εξαιρετικά χαμηλή απόκριση (1-2 miliseconds) και η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών στην ίδια περιοχή. Χαρακτηρίζεται επίσης από μεγαλύτερη χωρητικότητα έως και 100 φορές, που σημαίνει ότι πολύ περισσότερα άτομα θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση απαιτητικών, σε ταχύτητα και απόκριση, υπηρεσιών, ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

5G
5G: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «επαναστατικό» δίκτυο 5ης γενιάς!

Οι κλάδοι που αναμένεται να επηρεαστούν από την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G είναι οι λεγόμενες “κάθετες” αγορές (Β2Β Verticals) όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, η βιομηχανία, τα δίκτυα υποδομών και η υγεία.

Ακόμα, εκτιμάται ότι η δημιουργία πολλαπλάσιων από τα σημερινά δεδομένα, θα δώσει ώθηση στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και την επαυξημένη πραγματικότητα (AR). Κάθε τομέας που μπορούμε να σκεφτούμε θα αλλάξει. Ένας ολότελα νέος παγκόσμιος ιστός δικτύωσης θα αναδυθεί, τόσο σε καταναλωτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, πως ως το 2025, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν να παρέχουν πλήρη συνδεσιμότητα 5G στους κατοίκους τους, μαζί και η Ελλάδα.

Από το 2017, η ανάπτυξη του 5G διευθύνεται από αρκετές εταιρείες, όπως η Samsung, η Intel, η Qualcomm, η Nokia, η Huawei, η Ericsson και η ZTE.

Πρόταση: Η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας όσο το 5G γίνεται ευρύτερα διαθέσιμο

δίκτυο 5ης γενιάς 5G ανάλυση
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «επαναστατικό» δίκτυο 5ης γενιάς

Από το 1G στο 5G
Το 1G εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1979 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έδωσε για πρώτη φορά στον άνθρωπο τη δυνατότητα της επικοινωνίας εν κινήσει, μέσω των πρώτων κινητών τηλεφώνων. Η ποιότητα του ήχου και το σήμα των κλήσεων ήταν συνήθως κάτω του μετρίου, ενώ η έννοια της κρυπτογράφησης των κλήσεων υπήρχε ακόμα μόνο στα κινηματογραφικά σενάρια. Τουτέστιν, οι λιγοστοί κάτοχοι κινητών τηλεφώνων στα 80s πλήρωναν αστρονομικά ποσά (περίπου 4.000 δολάρια για τη συσκευή DynaTac), για να έχουν κινητά τηλέφωνα που ο καθένας μπορούσε να χακάρει με μια απλή συσκευή ραδιοσυχνοτήτων.

2G, 3G, 4G, 5G

2G
Το 2G εμφανίστηκε το 1991 και προκάλεσε επανάσταση. Για πρώτη φορά, μέσω του πρωτοκόλλου επικοινωνίας GSM, ο κάθε χρήστης απολάμβανε φωνητικές κλήσεις με πεντακάθαρο ήχο και κρυπτογράφηση, ενώ παράλληλα μπορούσε να στείλει SMS και MMS, δηλαδή μηνύματα κειμένου και multimedia.

3G
Το 3G εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 2000 και οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να μοιράζονται στιγμές από την καθημερινότητα, στέλνοντας φωτογραφίες, χάρη στην αύξηση χωρητικότητας δεδομένων.

4G
Το 4G αναπτύχθηκε το 2010. Με ταχύτητες έως και 500 Mbps, τα live βίντεο και η άμεση ενημέρωση άλλαξαν τη ζωή και την επικοινωνία όλων μας.

5G
Οι απίστευτες δυνατότητές του θα κάνουν πραγματικότητα όσα κάποτε απλά φανταζόμασταν.

Το 5G στην Ελλάδα
Το 5G έχει έρθει και στην Ελλάδα. Από το Δεκέμβριο του 2020, είναι διαθέσιμο στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Δράμα, τα Γιαννιτσά, η Νάουσα, η Ξάνθη, οι Σέρρες, η Ηγουμενίτσα και η Μυτιλήνη. H λειτουργία του νέου δικτύου βάζει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή – έλεγχος της γεωργικής/κτηνοτροφικής παραγωγής μέσω αισθητήρων, drones και μικροτσίπ, μεταφορές αγαθών με χειρισμό των οχημάτων από απόσταση και ιατρικές επεμβάσεις σε ασθενείς που βρίσκονται σε άλλη ήπειρο.

Στις 30 Δεκεμβρίου, υπογράφηκαν οι συμβάσεις μίσθωσης 4 ραδιοσυχνοτήτων από 3 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind), για το ευρυζωνικό δίκτυο 5ης γενιάς.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (σε συγκεκριμένα σημεία επί του παρόντος) καθώς και σε άλλες ελληνικές πόλεις, το 5G είναι ήδη εν λειτουργία και προσβάσιμο. Αρκεί μια συσκευή προδιαγραφών σύνδεσης με τον νέο τύπο δικτύου και κάθε χρήστης μπορεί να εισέλθει στον κόσμο και την εποχή του 5G, όπου τα πάντα γίνονται με απειροελάχιστη και μη αντιληπτή υστέρηση, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Οι τρεις εταιρείες έχουν ήδη καταβάλει ποσά της τάξης των 123-130 εκατομμυρίων ευρώ η καθεμία – μόνο για το δικαίωμα χρήσης των συχνοτήτων όπου θα αναπτύξουν τα δίκτυα 5G. Οι επενδύσεις που έχουν προγραμματίσει οι εν λόγω οργανισμοί με κεντρικό άξονα την ευρυζωνικότητα 5ης γενιάς, είναι ιλιγγιώδους ύψους: Η Cosmote αναφέρει 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Vodafone και η Wind από 500 εκατομμύρια ευρώ έκαστη.

5G Ελλάδα
5G στην Ελλάδα

Πώς δουλεύει το δίκτυο 5G
Και οι τέσσερις προηγούμενες γενιές δικτύων κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποίησαν πύργους με κεραίες για το δίκτυο κυψελών που δημιουργούσαν. Αυτοί οι πύργοι έρχονται σε ύψος αρκετών μέτρων και απαιτούν υψηλής ισχύος εκπομπές για να καταφέρουν να μεταδίδουν σε μεγάλες αποστάσεις. Το δίκτυο 5G λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Χρησιμοποιεί συνδυασμό συχνοτήτων από πολλές ζώνες και με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιεί την απόδοσή του. Εκτός από τους παραδοσιακούς πύργους που γνωρίζουμε για το δίκτυο κυψελών, το δίκτυο 5G θα χρησιμοποιήσει επίσης μεγάλο αριθμό πολύ μικρότερων σημείων εκπομπής για νέες ζώνες φάσματος κυμάτων.

Έτσι θα δημιουργήσει μια ευρύτερη κάλυψη δικτύου υψηλών ταχυτήτων σε ένα πυκνότερο πλέγμα με χαμηλότερη ισχύ εκπομπής.

Παράλληλα αυτοί οι σταθμοί που θα εκπέμπουν για το δίκτυο 5G, θα είναι συνδεδεμένοι κατά κύριο λόγο με δίκτυο οπτικών ινών, έτσι ώστε να επιτυγχάνουν σταθερά υψηλές ταχύτητες σύνδεσης. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, απαιτεί επενδύσεις και στο κομμάτι του δικτύου «κορμού» κάθε παρόχου για σύνδεση των σταθμών του με οπτικές ίνες. Επιπλέον ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει σε πολύ περισσότερες συσκευές να συνδέονται ταυτόχρονα στο δίκτυο.

δίκτυο 5ης γενιάς
5G: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «επαναστατικό» δίκτυο 5ης γενιάς!

Το 5G θα είναι ακριβότερο;

Αν αναρωτιέστε πόσο θα σας κοστίσει να δοκιμάσετε και εσείς τις χαρές του δικτύου 5G η απάντηση είναι «όχι και τόσα πολλά». Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια επιπλέον χρέωση για χρήση του δικτύου 5G.

Το 5G είναι μια τεχνολογία έτοιμη να εξαλείψει εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση, το πλήθος των συνδεόμενων συσκευών, τις επιδόσεις και τους περιορισμούς καθυστέρησης στο παγκόσμιο τοπίο συνδεσιμότητας. Πρόκειται για μία τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε, μέσω νέων υπηρεσιών, εφαρμογών και επιχειρηματικών μοντέλων. Η «πέμπτη γενιά» ασύρματης δικτύωσης θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες δομικές αλλαγές στην πορεία για τη δημιουργία της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας την επόμενη δεκαετία και πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τις οικονομικές επιδόσεις όλων των χωρών.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS