ΑρχικήHow ToiPhone/iPad: Πώς να ζητήσετε από τις εφαρμογές να μη σας παρακολουθούν στο...

iPhone/iPad: Πώς να ζητήσετε από τις εφαρμογές να μη σας παρακολουθούν στο Διαδίκτυο

Ένα feature στο iPhone και το iPad που ονομάζεται “App Tracking Transparency” (Διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών), σας επιτρέπει να ζητάτε από τις εφαρμογές να μη σας παρακολουθούν στο Διαδίκτυο για σκοπούς διαφήμισης και data brokering. Πώς μπορείτε όμως να αξιοποιήσετε αυτό το feature;

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε τους λόγους για τους οποίους παρακολουθήστε.
Οι διαφημιζόμενοι, για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους διαφημιστικούς τους προϋπολογισμούς, θέλουν οι καταναλωτές να βλέπουν και να αγοράζουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Με αυτόν τον τρόπο, δεν ξοδεύουν χρήματα για να διαφημιστούν σε «λάθος κοινό». Για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων, οι εταιρείες δημιουργούν διαφημιστικά προφίλ σε μεμονωμένα άτομα και αυτά τα προφίλ μπορούν να σας παρακολουθούν σε διάφορες υπηρεσίες που διαχειρίζονται διάφορες εταιρείες στο Διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Apple: Απορρίπτει ήδη apps που αψηφούν το App Tracking Transparency feature

iPhone/iPad - εφαρμογές - παρακολούθηση - Διαδίκτυο
iPhone/iPad: Πώς να ζητήσετε από εφαρμογές να μην σας παρακολουθούν στο Διαδίκτυο

Η Apple άρχισε να αντιτίθεται σε αυτήν την πρακτική, δημιουργώντας ελέγχους απορρήτου στα iOS 14/iPadOS 14. Από το update 14.5, η Apple απαιτεί από τους προγραμματιστές εφαρμογών να ζητούν την άδειά σας προτού προσθέσουν πληροφορίες από αυτό το app ή δεδομένα από το iPhone ή το iPad σας σε ένα διαφημιστικό προφίλ που θα σας παρακολουθεί πέραν από τη δική του εφαρμογή.

Πώς να ζητήσετε από τις εφαρμογές iPhone και iPad να μη σας παρακολουθούν
Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή iPhone ή iPad που θέλει να σας παρακολουθήσει σε iOS 14.5/iPadOS 14.5 ή μεταγενέστερη έκδοση, θα εμφανίζεται ένα αναδυόμενο μήνυμα με την ένδειξη “Να επιτρέπεται [όνομα εφαρμογής] να παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας σε εφαρμογές και sites άλλων εταιρειών;”. Ακριβώς κάτω από αυτό, θα βρείτε μια γραμμή σχετικά με το τί ακριβώς θέλει να κάνει η εφαρμογή με τα δεδομένα σας, όπως “παροχή εξατομικευμένων διαφημίσεων” ή “μέτρηση της αποτελεσματικότητας της διαφήμισης”.

iPhone/iPad - εφαρμογές- Διαδίκτυο
iPhone/iPad: Πώς να ζητήσετε από εφαρμογές να μην σας παρακολουθούν στο Διαδίκτυο

Εάν δεν θέλετε τα δεδομένα από μία εφαρμογή να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός προφίλ παρακολούθησης που υπερβαίνει την εταιρεία που κατασκευάζει την εφαρμογή, πατήστε “Ask App Not to Track” (Ζητήστε από την εφαρμογή να μην παρακολουθεί).

Αναρωτιέστε γιατί η Apple χρησιμοποιεί τη λέξη “Ask”; Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ακόμη δυνατό, ενώ χρησιμοποιείτε την εφαρμογή, data brokers, δίκτυα διαφημίσεων και κατασκευαστές εφαρμογών να παρακολουθούν τις δραστηριότητές σας χρησιμοποιώντας δεδομένα όπως μια διεύθυνση IP.

Δείτε ακόμη: Γερμανία: Αγωγή εναντίον της Apple για το App Tracking Transparency

iPhone iPad εφαρμογές  Διαδίκτυο
iPhone/iPad: Πώς να ζητήσετε από εφαρμογές να μην σας παρακολουθούν στο Διαδίκτυο

Επιπλέον, είναι μια οικειοθελής διαδικασία. Στην εξήγηση της Apple για το πώς λειτουργεί το “Ask Not to Track” στο Ρυθμίσεις> Απόρρητο> Παρακολούθηση (πατήστε “Μάθετε περισσότερα”), η Apple λέει ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών είναι υπεύθυνοι για να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με τις επιλογές σας.

Κάνοντας κλικ στην επιλογή “Ask App Not to Track”, δείχνετε εμπιστοσύνη στον προγραμματιστή της εφαρμογής ότι θα ακολουθήσει και θα σεβαστεί αυτό το αίτημα. Ελπίζετε επίσης ότι θα διατηρηθεί η πίεση της Apple προς τους προγραμματιστές εφαρμογών.

Πώς να δείτε ποιες εφαρμογές iPhone και iPad σας παρακολουθούν

  • Εάν θέλετε να δείτε σε ποιες εφαρμογές έχετε επιτρέψει να σας παρακολουθούν, ανοίξτε την εφαρμογή “Ρυθμίσεις” στο iPhone ή το iPad σας.
iPhone iPad εφαρμογές Διαδίκτυο
iPhone/iPad: Πώς να ζητήσετε από εφαρμογές να μην σας παρακολουθούν στο Διαδίκτυο
  • Στο μενού Ρυθμίσεις, πατήστε “Απόρρητο”.
iPhone iPad
iPhone/iPad: Πώς να ζητήσετε από εφαρμογές να μην σας παρακολουθούν στο Διαδίκτυο
  • Στις ρυθμίσεις απορρήτου, επιλέξτε “Παρακολούθηση”.
iPhone/iPad – παρακολούθηση από εφαρμογές
  • Εκεί, θα δείτε μια λίστα εφαρμογών που έχουν ζητήσει άδεια για να σας παρακολουθούν. Για να αλλάξετε μια επιλογή για μια μεμονωμένη εφαρμογή, πατήστε το διακόπτη που υπάρχει δίπλα της.
iPhone/iPad – παρακολούθηση από εφαρμογές
  • Μετά από αυτό, βγείτε από τις Ρυθμίσεις. Κάθε φορά που πρέπει να επανεξετάσετε πληροφορίες σχετικά με τις εφαρμογές στις οποίες έχετε επιτρέψει να σας παρακολουθούν, απλώς μεταβείτε στο Ρυθμίσεις> Απόρρητο> Παρακολούθηση ξανά.

Πρόταση: Google: Περιορίζει τις εφαρμογές που παρακολουθούν άλλες εφαρμογές

Πώς να σταματήσετε τις εφαρμογές να ζητούν άδεια για να σας παρακολουθούν
Εάν βλέπετε συχνά αναδυόμενα παράθυρα “Ask App Not to Track”, μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε πλήρως στις Ρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι απορρίπτετε όλα τα αιτήματα για παρακολούθηση σας από προεπιλογή, αλλά δεν διασφαλίζει ότι οι εφαρμογές δεν θα προσπαθήσουν ποτέ να σας παρακολουθήσουν.

  • Αρχικά, ανοίξτε την εφαρμογή “Ρυθμίσεις” και μεταβείτε στην ενότητα Απόρρητο> Παρακολούθηση.
iPhone/iPad – παρακολούθηση από εφαρμογές
  • Στο επάνω μέρος της σελίδας “Παρακολούθηση”, απενεργοποιήστε τον διακόπτη δίπλα στο στοιχείο “Να επιτρέπεται στις εφαρμογές να ζητούν παρακολούθηση” για να τον απενεργοποιήσετε.
iPhone/iPad - παρακολούθηση από εφαρμογές
iPhone/iPad – παρακολούθηση από εφαρμογές
  • Μετά, βγείτε από τις Ρυθμίσεις.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ακόμη και με αυτήν την επιλογή απενεργοποιημένη, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούν να σας παρακολουθούν στο Διαδίκτυο ενώ χρησιμοποιείτε το iPhone ή το iPad σας.

Πηγή πληροφοριών: howtogeek.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS