Ο Οργανισμός Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), μαζί με τον Οργανισμό Ασφάλειας Κυβερνητικής Ασφάλειας και Υποδομής (CISA) και το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ODNI) αναλύουν, σε έκθεσή τους, τους πιθανούς κινδύνους και τις αδυναμίες που συνεπάγεται η υλοποίηση των δικτύων 5G. Εκπρόσωποι από τους τομείς του IT, των επικοινωνιών και της βιομηχανικής βάσης άμυνας συνέβαλαν επίσης στην έκθεση, που έχει τίτλο «Potential Threat Vectors to 5G Infrastructure».
Η ανεπαρκής εφαρμογή των προτύπων τηλεπικοινωνιών, οι αδυναμίες στην υποδομή και οι απειλές της αλυσίδας εφοδιασμού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικούς κινδύνους για την κυβερνοασφάλεια στα δίκτυα 5G. Η ανάλυση παρέχει μια λίστα γνωστών και ενδεχόμενων απειλών για τα εν λόγω δίκτυα, σενάρια για την υιοθέτηση τεχνολογιών 5G, ενώ αξιολογεί επίσης τους κινδύνους για τις βασικές τεχνολογίες 5G.
Διαβάστε επίσης: Τα πάντα γύρω από το 5G, στην πρωτότυπη σειρά μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE
Ο μη κατάλληλος ορισμός και η μη σωστή εφαρμογή των πολιτικών 5G θα μπορούσαν να επιφέρουν σοβαρούς κινδύνους. Για παράδειγμα, τα κράτη που συμβάλλουν στη σύνταξή τους, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να επηρεάσουν τα πρότυπα προς όφελος των ιδιόκτητων τεχνολογιών τους. Σε άλλες περιπτώσεις, τα κράτη δεν θα μπορούσαν να καθορίσουν προαιρετικά στοιχεία ελέγχου, τα οποία δεν εφαρμόζονται από τους χειριστές.
Ανακαλύψτε τον Μικροσκοπικό Εξωπλανήτη κοντά στο Άστρο του Μπαρναρντ
Το ρομπότ AV1 βοηθά άρρωστα παιδιά να μην χάνουν μαθήματα
Τυφώνας Milton: Αναβάλλεται η εκτόξευση του Europa Clipper
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους για την αλυσίδα εφοδιασμού 5G, όπως η εισαγωγή κακόβουλου software και hardware, πλαστών στοιχείων, κακών σχεδίων, διαδικασιών κατασκευής και διαδικασιών συντήρησης.
Δείτε ακόμη: Huawei: Το 6G είναι 50 φορές ταχύτερο από το 5G και έρχεται το 2030
Συγκεκριμένα, η έκθεση επισημαίνει τα ακόλουθα: «Η έκθεση σε αυτούς τους κινδύνους αυξάνεται από την ευρεία “γοητεία” των τεχνολογιών 5G και την επακόλουθη βιασύνη για ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως η κλοπή δεδομένων και πνευματικής ιδιοκτησίας, η απώλεια εμπιστοσύνης στην ακεραιότητα του δικτύου 5G ή η εκμετάλλευση που θα προκαλέσει βλάβη του συστήματος και του δικτύου.»
Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης για αδυναμίες στην αρχιτεκτονική του 5G, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από χάκερς ως φορείς επίθεσης. Οι αρχιτεκτονικές του συστήματος 5G χρησιμοποιούν έναν αυξανόμενο αριθμό ΤΠΕ που έχουν σχεδιαστεί για να ικανοποιούν τις αυξανόμενες απαιτήσεις δεδομένων, χωρητικότητας και επικοινωνίας. Τόσο παλιές όσο και νέες αδυναμίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από κακόβουλους παράγοντες για την παρακολούθηση, τον χειρισμό, την διατάραξη και την καταστροφή σημαντικών δεδομένων.
Πρόταση: Η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας όσο το 5G γίνεται ευρύτερα διαθέσιμο
Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει τα εξής: «Αυτές οι απειλές και οι αδυναμίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από κακόβουλους παράγοντες, γεγονός που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στους οργανισμούς και τους χρήστες. Χωρίς συνεχή εστίαση σε φορείς απειλής 5G και έγκαιρο εντοπισμό αδυναμιών στην αρχιτεκτονική του συστήματος, οι νέες αδυναμίες θα αυξήσουν τον αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων. Οι οργανισμοί και οι πάροχοι επικοινωνιών που επιλέγουν να μην εφαρμόσουν προαιρετικούς ελέγχους ασφαλείας, πιθανότατα θα έχουν περισσότερες αδυναμίες και θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κυβερνοεπιθέσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κρατικοί χάκερς, που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη ελέγχων ασφάλειας ή έχουν επίγνωση των αδυναμιών σε συστήματα που δεν τους έχουν εφαρμόσει, μπορούν να στοχεύσουν αυτές τις οντότητες. Επομένως, κακόβουλοι παράγοντες θα μπορούσαν να εντοπίσουν και να χρησιμοποιήσουν μεθόδους, για να επωφεληθούν από ιδιωτικά δίκτυα που δεν εφαρμόζουν αυτά τα προαιρετικά στοιχεία ελέγχου.»
Πηγή πληροφοριών: securityaffairs.co