ΑρχικήyoutubeFortran: Η παλιά γλώσσα προγραμματισμού έρχεται ξανά στην επιφάνεια

Fortran: Η παλιά γλώσσα προγραμματισμού έρχεται ξανά στην επιφάνεια

Η γλώσσα προγραμματισμού Objective-C της Apple έχασε τη θέση στις 20 κορυφαίες δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού, σύμφωνα με την Tiobe. Ωστόσο, μία άλλη παλιά γλώσσα προγραμματισμού, η Fortran, φαίνεται να έχει έρθει ξανά στην επιφάνεια.

Fortran γλώσσα προγραμματισμού

Η Objective-C, η οποία αντικαταστάθηκε από την Swift για την ανάπτυξη εφαρμογών iOS και macOS, έχει πέσει από τις 20 πιο δημοφιλείς γλώσσες, σύμφωνα με την έκδοση Απριλίου 2021 του ευρετηρίου της Κοινότητας προγραμματισμού Tiobe.

Δείτε επίσης: Mixpanel: Η υιοθέτηση του iOS 14 ξεπερνά το 90%

Ενώ έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε που η Apple κυκλοφόρησε την Swift, η Objective-C συνέχισε να παραμένει στη λίστα της Tiobe με τις 20 πιο δημοφιλείς γλώσσες. Η Objective-C καταλάμβανε την Τρίτη θέση το 2014, πριν κυκλοφορήσει η Swift.

Η Tiobe παρέχει αναλύσεις ποιότητας λογισμικού για εταιρικούς πελάτες και βασίζει την κατάταξή της στο μερίδιο των συνολικών αναζητήσεων για κάθε γλώσσα, σύμφωνα με πολλές δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης.

Το προηγούμενο έτος, η Objective-C άρχισε να πέφτει όλο και χαμηλότερα στη λίστα. Η Tiobe θεωρούσε ότι η Objective-C παρέμεινε δημοφιλής εν μέρει επειδή η υιοθέτηση της Swift επιβραδύνθηκε, καθώς οι προγραμματιστές εφαρμογών για κινητά στράφηκαν σε γλώσσες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εφαρμογών σε πολλές πλατφόρμες.

Δείτε ακόμα: Γλώσσα προγραμματισμού C++: Κυκλοφορεί νέο extension για το VS Code

Η Swift εν τω μεταξύ έχει πέσει στην 15η θέση στον δείκτη της Tiobe σήμερα, από την 11η θέση τον Απρίλιο του 2020.

Fortran γλώσσα προγραμματισμού

Μια άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η επανεμφάνιση της Fortran στη λίστα, η οποία κατέχει πλέον την 20η θέση, από την 34η που βρισκόταν πριν από ένα χρόνο. Η Fortran, η οποία δημιουργήθηκε από την IBM τη δεκαετία του 1950, παραμένει δημοφιλής στους υπολογιστές που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς. Η υψηλότερη κατάταξή της στο δείκτη της Tiobe ήταν η 10η θέση το 2002.

Αυτός ο δεινόσαυρος επέστρεψε στις κορυφαίες 20 μετά από περισσότερα από 10 χρόνια. Η Fortran ήταν η πρώτη γλώσσα εμπορικού προγραμματισμού που δημιουργήθηκε ποτέ και κερδίζει δημοτικότητα χάρη στην τεράστια ανάγκη για (επιστημονική) επεξεργασία αριθμών. Καλώς ήλθες πίσω Fortran“, λέει η Tiobe.

Η Groovy, μια γλώσσα που τρέχει στην εικονική μηχανή Java (JVM), επέστρεψε επίσης στη λίστα με τις κορυφαίες 20 αυτόν τον μήνα, ανεβαίνοντας από την 48η θέση τον περασμένο Απρίλιο στην τρέχουσα 17η θέση. Αλλά ήταν στη 10η θέση τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την Tiobe.

Δείτε επίσης: Silq: Η νέα γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου για κβαντικούς υπολογιστές

Οι 10 κορυφαίες γλώσσες προγραμματισμού αυτού του μήνα ήταν: C, Java, Python, C ++, C #, Visual Basic, JavaScript, Assembly Assembly, PHP και SQL.

Οι υπόλοιπες που συμπλήρωσαν τη λίστα ήταν οι: Classic Visual Basic, Delphi / Object Pascal, Ruby, Go, Swift, R, Groovy, Perl, MATLAB και Fortran.

Η κατάταξη των γλωσσών προγραμματισμού για το Q1 του 2021, του αναλυτή RedMonk, ήταν: JavaScript ακολουθούμενη από τις Python, Java, PHP, C #, CSS, TypeScript, Ruby και C.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS