ΑρχικήyoutubeDrones: Μάθετε τα πάντα προτού πιλοτάρετε το gadget του μέλλοντος!

Drones: Μάθετε τα πάντα προτού πιλοτάρετε το gadget του μέλλοντος!

Τα drones έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως το gadget του μέλλοντος – και όχι άδικα. Ενώ ξεκίνησαν σαν παιχνίδι με μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα και ελικόπτερα, έχουν εξελιχθεί σε μία τεράστια βιομηχανία που είναι έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Πολλοί από εσάς θα θέλετε να αποκτήσετε και να πιλοτάρετε το δικό σας drone, αλλά τί γνωρίζετε για αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα gadgets; Μαζί θα δούμε την ιστορία των drones, τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται αυτά, ενώ θα αναλύσουμε επίσης όσα επιτρέπεται ή απαγορεύεται να κάνετε όταν πιλοτάρετε το δικό σας drone.

Τα drones είναι μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα που ελέγχονται είτε από κάποιον απομακρυσμένο χειριστή, είτε αυτόνομα, ακολουθώντας κάποιο προκαθορισμένο σχέδιο πτήσης. Μπορεί να είναι πολυκόπτερα (τρικόπτερα, τετρακόπτερα, εξακόπτερα κτλ.) ή και αεροπλάνα. Πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο «drone» και όταν αναφέρονται γενικότερα σε οποιοδήποτε μη επανδρωμένο όχημα ελέγχεται από απόσταση ή από κάποιο προκαθορισμένο σχέδιο, ανεξάρτητα από το πού δραστηριοποιείται – στην ξηρά (UGVs), την θάλασσα (UMVs) ή τον αέρα (UAVs).

Drones: Μάθετε τα πάντα προτού πιλοτάρετε το gadget του μέλλοντος!
Drones: Μάθετε τα πάντα προτού πιλοτάρετε το gadget του μέλλοντος!

Διαβάστε επίσης: Τα καλύτερα drones για παιδιά, για διασκεδαστικές πτήσεις!

Άλλοι πάλι δε χρησιμοποιούν τον όρο «drones» για τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, γιατί θεωρούν ότι ο όρος παραπέμπει σε στρατιωτικές αποστολές. Και πράγματι πριν από κάποια χρόνια αυτό ίσχυε. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι περισσότεροι όταν αναφέρονται στα drones έχουν στο μυαλό τους τα πολυκόπτερα (multicopters, multirotors).

Εξ’ ορισμού η λέξη «drone» προέρχεται από την αγγλική περίοδο μεταξύ 12ου και 15ου αιώνα και σημαίνει συνεχόμενο βουητό ή μουρμουρητό, κάτι που χαρακτηρίζει απόλυτα τα σύγχρονα drones. Τα πρώτα drones έκαναν την εμφάνιση τους στα μέσα της δεκαετία του 1980, για στρατιωτικούς σκοπούς, και προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 η συνεργασία των ΗΠΑ και του Ισραήλ τα καθιέρωσαν στο μοντέρνο πολεμικό σκηνικό. Για άλλη μία δεκαετία εξακολούθησαν να αναπτύσσονται αποκλειστικά για στρατιωτικούς σκοπούς, έως ότου η τεχνολογία έκανε τα απαραίτητα βήματα για να κάνει πραγματικότητα κάποιες από τις παιδικές μας φαντασιώσεις… και όχι μόνο.

Η εμφάνιση των «τετράπτερων» ήταν μόνο η αρχή για τη νέα μόδα που κυρίευσε τον πλανήτη. Σε ρόλο κλασσικού τηλεκατευθυνόμενου αεροπλάνου αλλά με μεγαλύτερη άνεση στη χρήση, χωρίς κλασσικό καύσιμο – αφού βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια – και με μεγαλύτερη σταθερότητα. Σε συνδυασμό με την επανάσταση των 3D printers και των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων, η παραγωγή και η προώθησή τους έγινε πολύ εύκολη.

Δείτε ακόμη: Αεροπλάνα χωρίς πιλότο θα μεταφέρουν επιβάτες έως το 2030!

Μέσα σε λίγο καιρό, τα drones έγιναν ρολόγια που εκτοξεύονται από το χέρι σου και σε βγάζουν φωτογραφίες. Πετάνε πάνω από γάμους, περιφρουρούν ερημικές περιοχές, προστατεύουν σπίτια, ενώ έχουν αξιοποιηθεί ακόμη κι από την βιομηχανία πορνό.

Επιπλέον, μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon και η Domino’s Pizza έχουν πλάνα για υπηρεσίες παράδοσης προϊόντων και πίτσας, αντίστοιχα. Τα drones σε ρόλο paramedics θα πετούν με συστήματα καρδιο-ανάνηψης, οπότε σε περιπτώσεις εμφραγμάτων και ανακοπών, θα φτάνουν στον ασθενή πολύ πριν τα κλασσικά ασθενοφόρα, για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.
Επίσης, διοργανώνονται και αγώνες με drones. Τον Μάρτιο του 2016 πραγματοποιήθηκε το πρώτο World Drone Prix, όπου οι οδηγοί πιλοτάρουν τα drones τους μέσα σε τροποποιημένα στάδια, με τη βοήθεια ενσωματωμένων καμερών και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας.

Drones: Μάθετε τα πάντα προτού πιλοτάρετε το gadget του μέλλοντος!
Drones: Μάθετε τα πάντα προτού πιλοτάρετε το gadget του μέλλοντος!

Ωστόσο, τα drones έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα σε επίπεδα κυβερνήσεων, καθώς οι πτητικές τους ικανότητες και η φορητές τους κάμερες, τα κάνουν «τέλειους υποψήφιους» για παρακολούθηση νευραλγικών τοποθεσιών και υπηρεσιών, όπως είναι οι στρατιωτικές και αστυνομικές εγκαταστάσεις. Ήδη πολλές χώρες έχουν περάσει νομοθεσίες που είτε απαγορεύουν τη χρήση των drones εντός πόλης, είτε απαιτούν ειδική άδεια. Στην Ολλανδία μάλιστα εκπαιδεύουν αετούς για να πιάνουν τα παράνομα drones.

Όσον αφορά την Ελλάδα, υπάρχει σχετική νομοθεσία που απαγορεύει τις πτήσεις σε ύψος μεγαλύτερο των 122 μέτρων, τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα μακριά από αεροδρόμια, και φυσικά απαγορεύεται η πτήση, κοντά, επάνω ή μέσα σε στρατιωτικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Κρίνοντας από την ελληνική νομοθεσία των τελευταίων χρόνων, δεν είναι απίθανο να δούμε πινακίδες, τέλη κυκλοφορίας και κάρτες καυσαερίων για τα drones.

Θέλετε να πιλοτάρετε το δικό σας drone; Τότε πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε τους όρους χρήσης αυτών των gadgets.

  • Αρχικά, το νέο νομικό πλαίσιο διακρίνει τις συσκευές σε τρεις κατηγορίες. Την “ανοικτή”, την “ειδική” και την “πιστοποιημένη”. Οι κατηγορίες εξαρτώνται από τον όγκο της συσκευής και το είδος χρήσης της.
  • Θα πρέπει να διατηρείτε πάντοτε το drone εντός του οπτικού σας πεδίου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σχεδιάζετε τις πτήσεις σας και να επιλέγετε χώρους χωρίς εμπόδια.
  • Λάβετε άδεια αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το drone σας για αμειβόμενη εργασία.
  • Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Στα drones επιτρέπεται να πετούν κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια για την κυκλοφορία επανδρωμένων αεροσκαφών με μέγιστο ύψος τα 400 πόδια (122 μέτρα) επάνω από το έδαφος ή την επιφάνεια της θάλασσας.
  • Επιπλέον, οι πτήσεις τους θα πρέπει να διενεργούνται στα χρονικά όρια μισής ώρας πριν την ανατολή του ηλίου, έως μισής ώρας μετά την δύση του ηλίου.
  • Αντίθετα, απαγορεύεται η πτήση τους εντός των Ζωνών Κυκλοφορίας των αεροδρομίων και σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από την περίμετρο των αεροδρομίων και από τα ίχνη προσγείωσης / απογείωσης των αεροσκαφών.
  • Επιπλέον, απαγορεύεται η πτήση drone πάνω από πρόσωπα και κινητά ή ακίνητα στοιχεία περιουσίας και σε πλευρική απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων.
  • Επίσης, απαγορεύεται ρητά η μεταφορά επικίνδυνων υλικών με drones.
  • Τα drone ανοιχτής κατηγορίας (ουσιαστικά κάθε συσκευή ΣμηΕΑ κάτω των 25 κιλών), δεν επιτρέπεται να εκτελούν πτήση πάνω από συγκεντρώσεις προσώπων ή σε πλευρική απόσταση μικρότερη από 150 μέτρα.
  • Αυτά τα gadgets απαγορεύεται να πετούν όχι μόνο σε στρατιωτικές περιοχές και εγκαταστάσεις, και σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και πάνω από ιδρύματα όπως φυλακές, νοσοκομεία, σχολεία, σε περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας καθώς και πάνω από εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας.
  • Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι τόσο η συσκευή όσο και ο χειριστής και ιδιοκτήτης της θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
  • Παράλληλα, η εμπορική εκμετάλλευση ενός drone επιτρέπεται μόνο μετά από την καταγραφή της συσκευής και την έγκριση ειδικής άδειας στον χρήστη του. Η τελευταία προβλέπεται να έχει τρίμηνη ισχύ και εξασφαλίζεται με παράβολο.

Ένα άλλο ερώτημα που ίσως σας απασχολεί είναι το εάν μπορείτε να πάρετε το drone σας μαζί σε ένα αεροπορικό ταξίδι. Η απάντηση είναι «ΝΑΙ» αλλά υπό όρους.

Drones: Μάθετε τα πάντα προτού πιλοτάρετε το gadget του μέλλοντος!
Drones: Μάθετε τα πάντα προτού πιλοτάρετε το gadget του μέλλοντος!

Συγκεκριμένα, αν θέλετε να ταξιδέψετε και να έχετε το drone μαζί σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία για να σας δώσει οδηγίες προκειμένου να μπορέσετε να το φέρετε, μαζί με τον σχετικό εξοπλισμό στο αεροπλάνο. Παράλληλα, σε περίπτωση που βρίσκεστε σε κάποιο αεροδρόμιο και παρατηρήσετε ότι κάποιος επιβάτης ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το drone του, καλό θα ήταν να ειδοποιήσετε αμέσως τους υπαλλήλους του αεροδρομίου διότι ενδέχεται, εξαιτίας μιας απερισκεψίας, η πτήση σας να καθυστερήσει για πολλές ώρες ή ακόμα και να αναβληθεί.

Πρόταση: Έρευνα: Εξόρυξη για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων VS οχήματα με φυσικό αέριο

Γενικότερα επικρατεί μεγάλος διχασμός για τον ρόλο που διαδραματίζει αυτή η νέα τεχνολογία στις ζωές μας. Οι υποστηρικτές της έχουν αρκετούς λόγους ώστε να την υπερασπίζονται και ξεκινούν από το σημαντικότερο από αυτούς. Το θέαμα που μπορούν να προσφέρουν αυτά τα μικρά αεροπλάνα είναι απλά φαντασμαγορικό. Η καταγραφή πανέμορφων τοπίων και τα υπέροχα πανοραμικά πλάνα είναι πλέον πιο εύκολα από ποτέ με τη χρήση των drones. Επιπροσθέτως, συμβάλλουν και στη ψυχαγωγία του χρήστη, καθώς έχει τη δυνατότητα να πετάξει το δικό του μη επανδρωμένο όχημα, αφού πρωτίστως το προμηθευτεί από κάποιο κατάστημα πώλησης, και να συμμετάσχει και σε διάφορους διαγωνισμούς που υφίστανται με άλλους χρήστες. Μπορεί κάποιος ακόμα και να εκπαιδευτεί σοβαρά και έτσι να αποκτήσει δίπλωμα χειριστή, το οποίο μπορεί να του προσφέρει μια θέση στην αγορά εργασίας.

Όμως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες ανά τον κόσμο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων που προκαλούνται από τις πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η ιδιωτική ζωή καθίσταται πιο ευάλωτη από ποτέ, σύμφωνα με τους διαφωνούντες της νέας αυτής τεχνολογικής επανάστασης.

Drones
Drones: Μάθετε τα πάντα προτού πιλοτάρετε το gadget του μέλλοντος!

Μεγάλος κίνδυνος όμως εγκυμονεί και για την υγεία των ανθρώπων. Πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες έχουν καταγραφεί τραυματισμοί περαστικών από πτώσεις drone. Ο αδέξιος χειρισμός τους μπορεί να είναι καταστροφικός. Η άγνοια των κανόνων χρησιμοποίησής τους, επίσης, ακόμα πιο καταστροφική. Σύμφωνα με αυτούς, δε μπορούν να πετάξουν πάνω από τα 400 πόδια. Ο λόγος είναι ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις με μεγαλύτερου τύπου αεροσκάφη. Και όμως έχει γίνει και αυτό, χωρίς ευτυχώς συνέπειες μεγάλου βεληνεκούς.

Το συμπέρασμα, εν κατακλείδι, στο οποίο καταλήγουμε είναι πως τα drones έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν αρκετές ανέσεις, ασφάλεια αλλά επιφέρουν και προβλήματα. Μόνο η σωστή εκμετάλλευσή τους και ο εναρμονισμός με τους κανόνες και τις νομοθεσίες της Ε.Ε μπορούν να μας εγγυηθούν ότι κάνουμε το σωστό.

Η αγορά των drones εξελίσσεται και οι χρήστες / χρήσεις συνεχώς αυξάνουν. Στη βάση αυτή, οι κίνδυνοι και οι ευθύνες των ιδιοκτητών / χρηστών πάντα υπάρχουν και είναι απαραίτητο να γνωρίζουν, τόσο οι ίδιοι όσο και το ευρύτερο κοινό. Αυτά τα gadgets είναι αναμφισβήτητα το μεγάλο στοίχημα της τεχνολογίας, είναι ήδη εδώ και εξελίσσονται με το πέρας του χρόνου.

Ένα είναι σίγουρο: Τα drones ήρθαν για να μείνουν και πλέον περνάμε σε μία μετά-Drone εποχή, γεμάτη εκπλήξεις και καινοτομίες.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS