ΑρχικήsecurityDoJ ΗΠΑ: Κατηγορεί 500 άτομα για συμμετοχή σε COVID-19 απάτες!

DoJ ΗΠΑ: Κατηγορεί 500 άτομα για συμμετοχή σε COVID-19 απάτες!

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) κατηγορεί 474 άτομα για συμμετοχή σε απάτες που σχετίζονται με τον COVID-19, καθώς και άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο την παγκόσμια υγειονομική κρίση για να αυξήσουν το κέρδος τους. Μέχρι στιγμής έχουμε δει διάφορες κακόβουλες δραστηριότητες κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκε ως «θέμα» ο COVID-19 – από ψεύτικους «θεραπευτές» και προμηθευτές προστατευτικού εξοπλισμού που προωθούν τα προϊόντα τους στο διαδίκτυο, μέχρι εκστρατείες με phishing email και μηνύματα για δήθεν ραντεβού για εμβολιασμό. Μάλιστα τώρα, αμφίβολοι πωλητές φτάνουν μέχρι και να πωλούν ψεύτικα εμβόλια και αποδεικτικά έγγραφα εμβολιασμού στο dark web.

DoJ ΗΠΑ: Κατηγορεί 500 άτομα για συμμετοχή σε COVID-19 απάτες!
DoJ ΗΠΑ: Κατηγορεί 500 άτομα για συμμετοχή σε COVID-19 απάτες!

Διαβάστε επίσης: Covid-19: Εμβόλια και πλαστές κάρτες εμβολιασμού πωλούνται στο dark web

Αστυνομικές αρχές από όλο τον κόσμο προσπαθούν να καταπολεμήσουν τέτοιες δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι οργανισμοί, δημοσιεύουν συνεχώς συμβουλές για τις εκάστοτε απάτες κι απειλές.

Σε μια ενημέρωση που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το DoJ ανέφερε ότι μέχρι τώρα 474 άτομα έχουν κατηγορηθεί δημόσια “για ποινικά αδικήματα που βασίζονται σε προγράμματα που συνδέονται με την πανδημία του COVID-19”. Επιπλέον, η αμερικανική υπηρεσία επεσήμανε ότι οι φερόμενοι εγκληματίες είναι υπεύθυνοι για την απόπειρα λήψης τουλάχιστον 569 εκατομμυρίων δολαρίων με δόλιο τρόπο, τόσο από τους πολίτες όσο και από την ίδια την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμη: Excelsior Pass: Το πρώτο ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού στις ΗΠΑ

DoJ ΗΠΑ: Κατηγορεί 500 άτομα για συμμετοχή σε COVID-19 απάτες!
DoJ ΗΠΑ: Κατηγορεί 500 άτομα για συμμετοχή σε COVID-19 απάτες!

Οι έρευνες που διεξήχθησαν από τις αστυνομικές αρχές αποκάλυψαν μια ποικιλία απατών, συμπεριλαμβανομένων «επιχειρήσεων» που στοχεύουν το Πρόγραμμα Προστασίας Μισθών των ΗΠΑ (PPP), το Πρόγραμμα για Δάνειο Οικονομικής Απώλειας σε Περίπτωση Καταστροφής (EIDL) και το Σύστημα Επιδομάτων Ανεργίας (UI) – πρόκειται για προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συνολικά, 120 άτομα έχουν κατηγορηθεί για απάτη PPE (απάτη προστατευτικού εξοπλισμού).

Μία από τις τελευταίες καταδικαστικές αποφάσεις του DoJ που σχετίζονται με τον COVID-19 επικεντρώθηκε στον Dinesh Sah, κάτοικο του Coppell του Τέξας. Ο 55χρονος ομολόγησε την περασμένη εβδομάδα την ενοχή του για απάτη ύψους 24,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια ΣΔΙΤ και ξέπλυμα χρημάτων.

Όσον αφορά το EIDL, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει SMB δάνεια, οι εγκληματίες έχουν υποβάλει αίτηση για βοήθεια εκ μέρους ανύπαρκτων, νέων και shell εταιρειών.

DoJ ΗΠΑ - COVID-19 απάτες
DoJ ΗΠΑ: Κατηγορεί 500 άτομα για συμμετοχή σε COVID-19 απάτες!

Πρόταση: Εφαρμογές επαλήθευσης εμβολίων: Ανησυχίες για το απόρρητο

Η UI απάτη είναι επίσης πολύ συχνή, με τουλάχιστον 140 άτομα να φέρονται να έχουν προβεί σε τέτοιες ενέργειες.

Ο Brian Boynton, Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτικής Διεύθυνσης του DoJ, δήλωσε τα ακόλουθα: «Δεν θα επιτρέψουμε στους Αμερικανούς πολίτες ή στα προγράμματα κρίσιμων παροχών που έχουν δημιουργηθεί για να τους βοηθήσουν να ζημιωθούν από εκείνους που επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτήν την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τις αστυνομικές αρχές για να εντοπίζουμε τους εγκληματίες και να διαφυλάσσουμε τα χρήματα των φορολογουμένων».

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS