Όσοι ασχολούνται με το διαδίκτυο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχουν ακούσει να γίνεται λόγος για το Deep και το Dark Web, καθώς και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται εκεί.
Δείτε επίσης: Deep Web μηχανές αναζήτησης για ερευνητές
Τι είναι όμως στην πραγματικότητα αυτά τα μέρη του web και γιατί έχουν αποκτήσει κακή φήμη;
Αρχικά, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε, είναι ότι το διαδίκτυο και το web είναι δύο διαφορετικές οντότητες. Το διαδίκτυο δημιουργήθηκε από την DARPA τη δεκαετία του 1960, ενώ ο Παγκόσμιος Ιστός ή web, αναπτύχθηκε σχεδόν 3 δεκαετίες αργότερα στο εργαστήριο ερευνητικής φυσικής σωματιδίων CERN, κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας.
Chatbot ενθάρρυνε έφηβο να σκοτώσει τους γονείς του
RT-G: Ένα... αστυνομικό ρομπότ στην Κίνα!
Το Black Basta Ransomware εξελίσσεται - Προσοχή!
Ο ιστός περιλαμβάνει τρία διαφορετικά είδη, το Surface ή Clear Web, το Deep Web και το Dark Web. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια των παραπάνω ειδών, μπορούμε να σκεφτούμε το web σαν ένα παγόβουνο, όπου μπορούμε να δούμε μόνο ένα μικρό μέρος του, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Στην κορυφή του παγόβουνου βρίσκεται το Surface ή Clear Web και είναι το μέρος του διαδικτύου, που είναι ορατό και προσβάσιμο σε όλους τους χρήστες.
Περιέχει τους ιστότοπους που επισκεπτόμαστε σε καθημερινή βάση, τις υπηρεσίες που μας εξυπηρετούν στη δουλειά ή την επικοινωνία μας και γενικότερα είναι το μέρος εκείνο που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως διαδίκτυο. Το Surface Web περιλαμβάνει επίσης τις μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούμε για τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Παρόλο που είναι το πιο γνωστό από τα είδη, αποτελεί μόλις το 4% του συνολικού διαδικτύου.
Δείτε επίσης: Πώς να αλλάξετε την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε Android;
Κάτω από το Surface Web, βρίσκεται το Deep Web και μπορούμε να το φανταστούμε στο σημείο εκείνο που το παγόβουνο μπαίνει κάτω από την επιφάνεια του νερού. Είναι πολύ μεγαλύτερο από το Surface Web και αντιπροσωπεύει περίπου το 90% όλων των ιστότοπων που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Το Deep Web περιλαμβάνει δεδομένα που δεν είναι προσβάσιμα από τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης όπως οι Google, Yahoo και Firefox. Χρειαζόμαστε ειδική πρόσβαση, με τη μορφή διαπιστευτηρίων για να μπορέσουμε να δούμε ορισμένα από αυτά τα δεδομένα.
Είναι το μέρος του ιστού που περιέχει τα ιατρικά και οικονομικά αρχεία, τα αρχεία κοινωνικών μέσων και πολλές άλλες σημαντικές πληροφορίες που δεν θα θέλαμε να είναι προσβάσιμες μέσω μιας απλής αναζήτησης Google. Το Deep Web περιλαμβάνει ακόμα πολλές ιδιωτικές βάσεις δεδομένων, αλλά και παράνομο περιεχόμενο.
Στα πιο βαθιά μέρη του Deep Web, βρίσκεται το πιο επικίνδυνο περιεχόμενο και δραστηριότητα και μόνο οι ιστότοποι Tor φτάνουν σε αυτό το άκρο του deep web, το οποίο είναι περισσότερο γνωστό ως Dark Web και είναι προσβάσιμο μόνο από ανώνυμα προγράμματα περιήγησης.
Θα μπορούσαμε να φανταστούμε το Dark Web ως το τελικό σημείο του παγόβουνου μέσα στο νερό, το οποίο βρίσκετε αρκετά βαθιά μέσα στον ιστό. Πρόκειται για ένα πολύ κρυφό τμήμα του Deep Web με το οποίο λίγοι θα αλληλοεπιδράσουν ή θα δουν ποτέ και δεν είναι το πιο ασφαλές μέρος του παγκόσμιου ιστού.
Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Dark Web δεν είναι αποκλειστικά για εγκληματική δραστηριότητα, αλλά μπορεί να ενδυναμώνει επίσης τους ανθρώπους μέσω της ανωνυμίας. Σε χώρες που περιορίζουν την ελεύθερη ομιλία ή παρακολουθούν στενά την επικοινωνία των πολιτών τους, το Dark Web βοηθά στην ελευθερία της έκφρασης και την αναζήτηση πληροφοριών που δεν είναι διαθέσιμες διαφορετικά.
Δείτε ακόμα: Parler: Το νέο social media ελεύθερης έκφρασης … των συντηρητικών
Ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι ως επί τω πλείστων το Dark Web χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες.
Το να περιηγηθεί κάποιος απλά στο Deep και το Dark Web δεν είναι παράνομο. Ωστόσο, το να αγοράσει απαγορευμένα προϊόντα ή υπηρεσίες είναι παράνομο και δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα χάσει τα χρήματά του.
Το Dark Web αποτελούσε κάποια στιγμή μέρος για hackers, αξιωματικούς επιβολής του νόμου και κυβερνοεγκληματίες. Ωστόσο, η τεχνολογία κρυπτογράφησης και το λογισμικό προγράμματος περιήγησης Tor, επιτρέπει πλέον σε όλους να καταδύονται στις σκοτεινές μεριές του ιστού αν ενδιαφέρονται.
Εάν είναι ανάγκη να αποκτήσετε πρόσβαση στο Dark Web, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνετε ασφαλείς όσο το χρησιμοποιείτε.
Για να αποφύγετε τις απάτες, θα πρέπει αρχικά να συμπεριφερθείτε έξυπνα όταν περιηγείστε στον σκοτεινό ιστό. Για να παραμείνετε ασφαλείς απαιτείται να προσέχετε με ποιους μιλάτε και ποιες τοποθεσίες επισκέπτεστε.
Το όνομα χρήστη, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, το “πραγματικό όνομα”, ο κωδικός πρόσβασης και η πιστωτική σας κάρτα, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται πουθενά στο Dark Web. Δημιουργήστε καινούριους λογαριασμούς και αναγνωριστικά εάν είναι απαραίτητο.
Μην χρησιμοποιείτε τίποτα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σας αναγνωρίσει. Πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες ασφαλείας προσφέρουν τώρα προστασία ταυτότητας. Φροντίστε να εκμεταλλευτείτε αυτά τα εργαλεία.
Ο φόβος για μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό είναι σημαντικά υψηλότερος στην παράνομη περιοχή του dark web. Η σάρωση αρχείων σε πραγματικό χρόνο από ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τυχόν εισερχόμενα αρχεία σε περίπτωση που επιλέξετε να κάνετε λήψη.
Χρησιμοποιήστε έναν δευτερεύοντα λογαριασμό χωρίς δικαιώματα διαχειριστή για τις δραστηριότητες στο dark web, ώστε ακόμα κι αν πέσετε θύμα hacking να μην μπορούν να ανακαλυφθούν οι προσωπικές σας πληροφορίες.
Φυσικά ακόμα κι αν δεν επισκέπτεστε το dark web, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα τα δεδομένα σας να κινδυνεύσουν.
Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε πάντα σε επιφυλακή, να αλλάζετε τακτικά τους κωδικούς σας και να μην εμπιστεύεστε μηνύματα που λαμβάνετε από άγνωστα άτομα.