ΑρχικήsecurityΕφαρμογές επαλήθευσης εμβολίων: Ανησυχίες για το απόρρητο

Εφαρμογές επαλήθευσης εμβολίων: Ανησυχίες για το απόρρητο

Την Παρασκευή, η Νέα Υόρκη έγινε το πρώτο κράτος στις Ηνωμένες Πολιτείες που παρουσίασε μια εφαρμογή επαλήθευσης εμβολίων (συχνά αναφέρεται ως ψηφιακό διαβατήριο εμβολίων), που θα χρησιμοποιούν οι πολίτες όταν πηγαίνουν σε εκδηλώσεις ή άλλα μέρη, για να αποδείξουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο για τον COVID-19 ή ότι έχουν βγει αρνητικοί σε πρόσφατο τεστ. Πρόκειται για την εφαρμογή Excelsior Pass της IBM, η οποία στηρίζεται στο blockchain και εμφανίζει ένα εξατομικευμένο QR code για την επαλήθευση της κατάστασης της υγείας. Το κράτος δοκίμασε την εφαρμογή νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι εφαρμογές επαλήθευσης εμβολίων θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα.

Μάθετε περισσότερα: Excelsior Pass: Το πρώτο ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού στις ΗΠΑ

Εφαρμογές επαλήθευσης εμβολίων
Εφαρμογές επαλήθευσης εμβολίων: Ανησυχίες για το απόρρητο

Ωστόσο, οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από αυτές, θα πρέπει πρώτα να πείσουν εκατομμύρια Αμερικανούς ότι αυτές οι εφαρμογές δεν αποτελούν κίνδυνο για το απόρρητο.

Στην ανακοίνωσή του, ο κυβερνήτης Andrew Cuomo υποσχέθηκε ότι το Excelsior Pass “θα διατηρήσει τα προσωπικά στοιχεία ασφαλή“. Ομοίως, ο Steve LaFleche της IBM δήλωσε ότι το ψηφιακό διαβατήριο της Νέας Υόρκης βασίζεται σε ένα “ευέλικτο και προσβάσιμο εργαλείο που θέτει στον πυρήνα του την ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή“.

Αλλά, καθώς φαίνεται, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι. “Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές καθημερινής ζωής θα δημιουργήσουν ένα νέο επίπεδο ψηφιακής υποδομής που προηγουμένως ήταν ανώνυμο“, δήλωσε ο Albert Fox Cahn, ιδρυτής και διευθυντής του Surveillance Technology Oversight Project. “Δεν χρειάζεστε αυτόν τον τύπο παρακολούθησης για να παραλάβετε ένα τέταρτο γάλα από ένα μαγαζί“.

Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με το απόρρητο, είναι εάν αυτές οι εφαρμογές επαλήθευσης εμβολίων θα συλλέγουν και θα αποθηκεύουν στοιχεία τοποθεσίας και ιατρικές πληροφορίες και εάν ναι, ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα. Οι εταιρείες πίσω από αυτές τις εφαρμογές δήλωσαν ότι δεν θα αποθηκεύσουν δεδομένα, αλλά δεν πείθουν όλους τους Αμερικανούς.

Δείτε επίσης: FTC: Απάτες με «έρευνες εμβολίου» στοχεύουν ασθενείς

Εφαρμογές επαλήθευσης εμβολίων: Ανησυχίες για το απόρρητο

Η εμπιστοσύνη των χρηστών είναι υψίστης σημασίας προκειμένου οι ψηφιακές έξυπνες κάρτες υγείας να χρησιμοποιηθούν από τα άτομα για να αποδείξουν την κατάσταση εμβολιασμού καθώς ανοίγει ξανά η κοινωνία“, δήλωσε ο Δρ. Brian Anderson από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό MITRE. “Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια από τις εταιρείες όσον αφορά στις πολιτικές απορρήτου τους, έτσι ώστε τα άτομα να μπορούν να αποφασίσουν αν και με ποιον θέλουν να μοιραστούν τις πληροφορίες εμβολιασμού τους“.

Η Silicon Valley έχει δοκιμάσει τις τεχνολογικές της λύσεις για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης της δημόσιας υγείας, αλλά αυτές οι προσπάθειες κατά το μεγαλύτερο μέρος απέτυχαν. Τώρα, πιστεύεται ότι οι εφαρμογές επαλήθευσης εμβολίων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο άνοιγμα των ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως είπαμε και παραπάνω, οι ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο είναι πολλές.

Δείτε επίσης: Biden: Όλοι οι ενήλικοι να είναι επιλέξιμοι για το εμβόλιο COVID-19 έως την 1η Μαΐου

Η Apple παρέχει επί του παρόντος ειδοποιήσεις για να προσφέρει περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγουν οι εφαρμογές. Άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως το Facebook, συνεχίζουν να προτείνουν νέα εργαλεία για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, μετά από μια σειρά από σκάνδαλα που σχετίζονται με παραβιάσεις δεδομένων.

απόρρητο
Εφαρμογές επαλήθευσης εμβολίων: Ανησυχίες για το απόρρητο

Αντίστοιχες ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο υπάρχουν και σε άλλες χώρες, όπου έχουν εισαχθεί ψηφιακά διαβατήρια εμβολίων. Το πρόγραμμα πιστοποιητικών εμβολίων που έχει επικυρωθεί από το κράτος του Ισραήλ υπόκειται σε έλεγχο όχι μόνο για την εξάντληση της απόδοσης και της μνήμης του smartphone, αλλά και για το ότι είναι closed-source πρόγραμμα, οπότε δεν είναι σαφές πού θα μεταφερθούν ορισμένα από τα δεδομένα. Στη Σιγκαπούρη υπήρξαν, επίσης, αντιδράσεις όταν οι αρχές επιβολής του νόμου απέκτησαν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από εφαρμογές εντοπισμού επαφών. Οι αρχές απέκτησαν πρόσβαση για την διενέργεια ερευνών για εγκλήματα, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι παραβιάστηκαν δεδομένα πολιτών, παρά τις διαβεβαιώσεις περί προστασίας του απορρήτου.

Πηγή: CNN International

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS