ΑρχικήsecurityCovid-19: Εμβόλια και πλαστές κάρτες εμβολιασμού πωλούνται στο dark web

Covid-19: Εμβόλια και πλαστές κάρτες εμβολιασμού πωλούνται στο dark web

Πλαστές κάρτες εμβολιασμού και εμβόλια για τον Covid-19 πωλούνται στο dark web, αναφέρει μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Τρίτη.

COVID-19 dark web

Οι ερευνητές ασφάλειας της cybersecurity εταιρείας Check Point Software δήλωσαν ότι ανακάλυψαν καταχωρίσεις στο dark web για εμβόλια κατά του Covid-19 από διάφορες φαρμακευτικές, όπως η AstraZeneca και η Johnson & Johnson, με δόση έως 1.000 $, καθώς και τουλάχιστον 20 πιστοποιητικά εμβολίων που κοστίζουν 200 δολάρια το καθένα.

Δείτε επίσης για τον Covid-19: Η Moderna θα δοκιμάσει το εμβόλιο σε μωρά ηλικίας έξι μηνών

Το dark web είναι ένα μέρος του διαδικτύου που δεν ανιχνεύεται από μηχανές αναζήτησης, όπου οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο συχνά πωλούν και αγοράζουν παράνομο υλικό, από αριθμούς πιστωτικών καρτών και ναρκωτικά έως κυβερνο-όπλα και τώρα προϊόντα που σχετίζονται με τον COVID-19.

Ένας εκπρόσωπος του Check Point δήλωσε στο CNN Business ότι είναι αβέβαιο εάν τα εμβόλια είναι πραγματικά, αλλά είπε ότι “φαίνεται να είναι νόμιμα” από τις φωτογραφίες συσκευασίας και τα ιατρικά πιστοποιητικά. Οι διαφημίσεις για εμβόλια στο dark web έχουν αυξηθεί κατά 300% τους τελευταίους τρεις μήνες, αναφέρει η έκθεση.

Εν τω μεταξύ, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δημιουργούνται και εκτυπώνονται κατά παραγγελία. Ο αγοραστής παρέχει το όνομα και τις ημερομηνίες που θέλει στο πιστοποιητικό και ο πωλητής απαντά με αυτό που είπε η Check Point ότι μοιάζει με μια αυθεντική κάρτα.

Μάθετε επίσης για το dark web: AFP: Οι αστυνομικοί είναι οι μόνοι που είναι νόμιμοι στο dark web

Τα πλαστά προϊόντα διατίθενται στο εμπόριο σε άτομα που πρέπει να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα, να διασχίσουν σύνορα, να ξεκινήσουν μια νέα δουλειά ή άλλες δραστηριότητες που μπορεί να απαιτούν από κάποιον να αποδείξει ότι έχει εμβολιαστεί.

Το logo του Centers for Disease Control and Prevention (CDC), συμπεριλαμβανομένης μιας εικόνας αετού, εμφανίζεται στην επάνω δεξιά γωνία των πλαστών καρτών εμβολιασμού, όπως ακριβώς και στις πραγματικές.

Δείτε επίσης: Pfizer/BioNTech: Data για το εμβόλιο COVID-19 διέρρευσαν στο dark web!

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι παράνομες αγορές γύρω από τις κάρτες εμβολιασμού και τα ψηφιακά διαβατήρια είναι αναπόφευκτες. “Δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο εμβόλιο. Οι διανομές είναι αργές σε πολλές χώρες και οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας”, δήλωσε η Michela Menting, η οποία καλύπτει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για την ABI Research. “Εάν οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να κρατήσουν ένα ψεύτικο διαβατήριο για να αποφύγουν τους περιορισμούς, τότε θα το κάνουν”.

Τα νέα έρχονται καθώς κυβερνητικές υπηρεσίες προειδοποιούν τους ανθρώπους να σταματήσουν να δημοσιεύουν εικόνες των καρτών εμβολιασμού τους στα social media για να αποφύγουν την πιθανή κλοπή ταυτότητας ή να αποτελέσουν στόχο για προγράμματα phishing.

Πηγή πληροφοριών: edition.cnn.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS