ΑρχικήinetΕΕ: Νέοι νόμοι απαιτούν τεχνολογία που θα διαρκεί 10 χρόνια

ΕΕ: Νέοι νόμοι απαιτούν τεχνολογία που θα διαρκεί 10 χρόνια

Οι εταιρείες που πωλούν ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης όπως ψυγεία, πλυντήρια και τηλεοράσεις και ανήκουν στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτά τα προϊόντα θα έχουν δυνατότητα επισκευής για έως και 10 χρόνια.

ΕΕ

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θεσπίζονται ισχυρότεροι κανόνες «δικαιώματος επισκευής». Αυτοί οι κανόνες θα βοηθήσουν στη μείωση των ηλεκτρικών αποβλήτων, τα οποία αυξάνονται λόγω της αυξημένης κατασκευής.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κατασκευαστικά πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει αναγκαστικά να ταιριάζουν με αυτά των άλλων 27 εθνών, προκειμένου να συνεχιστεί το εμπόριο. Ο κανόνας τέθηκε σε ισχύ από χθες.

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση“, δήλωσε ο Daniel Affelt του περιβαλλοντικού ομίλου BUND-Berlin, που διαχειρίζεται πολλά “εργαστήρια επισκευής” όπου οι άνθρωποι μπορούν να φέρουν τις χαλασμένες συσκευές τους και να λάβουν βοήθεια για να τις επιδιορθώσουν.

Οι σύγχρονες συσκευές είναι συχνά τόσο «σφιχτά» κατασκευασμένες που “χρειάζεστε εξειδικευμένα εργαλεία για να ανοίξετε τη συσκευή και δεν μπορείτε να την επισκευάσετε.

Η έλλειψη ανταλλακτικών είναι ένα ακόμα πρόβλημα. “Οι άνθρωποι θέλουν να επισκευάσουν τις συσκευές τους“, δήλωσε ο Affelt. “Όταν τους λένε ότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για μια συσκευή που είναι μόλις δύο ετών τότε προφανώς είναι πραγματικά απογοητευμένοι από αυτό.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ, οι κατασκευαστές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ανταλλακτικά είναι διαθέσιμα για έως και μια δεκαετία, αν και ορισμένα θα παρέχονται μόνο σε επαγγελματικές εταιρείες επισκευής για να διασφαλίσουν ότι έχουν εγκατασταθεί σωστά.

τεχνολογία

Οι νέες συσκευές θα πρέπει επίσης να συνοδεύονται από εγχειρίδια επισκευής και να κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αποσυναρμολογηθούν με τη χρήση συμβατικών εργαλείων όταν δεν μπορούν πλέον να επιδιορθωθούν, για να βελτιωθεί η ανακύκλωση.

Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν περισσότερα από 16 κιλά ηλεκτρικών αποβλήτων ανά άτομο. Περίπου τα μισά από αυτά τα σκουπίδια οφείλονται σε σπασμένες οικιακές συσκευές και η ΕΕ ανακυκλώνει μόνο το 40% περίπου, αφήνοντας πίσω του τεράστιες ποσότητες δυνητικά επικίνδυνων υλικών.

Η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Svenja Schulze είπε ότι στο επόμενο βήμα, οι κατασκευαστές θα πρέπει να δηλώσουν πόσο καιρό ένα προϊόν αναμένεται να λειτουργήσει και να το επισκευάσουν εάν υποστεί βλάβη νωρίτερα. Αυτό θα ενθάρρυνε τις εταιρείες να κατασκευάζουν πιο ανθεκτικά προϊόντα, είπε.

Στα εργαστήρια επισκευής βλέπουμε πολλές συσκευές που χάλασαν λίγο μετά τη λήξη της εγγύησης“, δήλωσε ο Affelt. Αυτό το φαινόμενο έχει κάνει πολλούς να κατηγορήσουν τους κατασκευαστές, ότι σχεδίασαν τις συσκευές τους επίτηδες με τέτοιο τρόπο.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των συσκευών, η επισκευή είναι η σωστή επιλογή“, δήλωσε ο Affelt. Σε ένα επόμενο βήμα, οι περιβαλλοντολόγοι και οι ομάδες δικαιωμάτων των καταναλωτών θέλουν το “δικαίωμα επισκευής” να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει smartphone, φορητούς υπολογιστές και άλλες μικρές ηλεκτρικές συσκευές.

Ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση, η Apple πέρυσι ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να παρέχει εκπαίδευση και ανταλλακτικά σε πιστοποιημένα ανεξάρτητα καταστήματα επισκευής που επιδιορθώνουν υπολογιστές Mac και όχι μόνο iPhone. Η Σουηδία έχει προχωρήσει περισσότερο από το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ, επιβάλλοντας στις επισκευές και τα ανταλλακτικά χαμηλότερο φόρο προστιθέμενης αξίας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS