ΑρχικήinetWearable συσκευή μετατρέπει το σώμα σας σε «βιολογική μπαταρία»!

Wearable συσκευή μετατρέπει το σώμα σας σε «βιολογική μπαταρία»!

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να μετατρέψουν το ανθρώπινο σώμα σε «βιολογική μπαταρία» μέσα από μία, χαμηλού κόστους, wearable συσκευή. Μέσω μιας μικρής θερμοηλεκτρικής γεννήτριας που μπορεί να φορεθεί ως δαχτυλίδι ή βραχιόλι, οι ερευνητές στο University of Colorado Boulder μπόρεσαν να μετατρέψουν τη θερμότητα του σώματος σε ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτηθεί μια ηλεκτρονική συσκευή. Τα ευρήματά των επιστημόνων δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Science Advances”, το οποίο διαχειρίζεται η Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS).

Αυτή η επινόηση θυμίζει κάπως το «Matrix», όπου τα ρομπότ έχουν υποδουλώσει την ανθρωπότητα, χρησιμοποιώντας τα σώματα των ανθρώπων ως μπαταρίες, αντλώντας την ενέργειά τους.

Wearable συσκευή μετατρέπει το σώμα σας σε «βιολογική μπαταρία»!
Wearable συσκευή μετατρέπει το σώμα σας σε «βιολογική μπαταρία»!

Η συσκευή αυτή μπορεί να παράγει περίπου 1 volt ενέργειας για κάθε τετραγωνικό εκατοστό δέρματος – λιγότερη ενέργεια ανά περιοχή από ό,τι παρέχουν οι περισσότερες υπάρχουσες μπαταρίες. Παρόλα αυτά, είναι και πάλι αρκετή για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα ρολόγια ή τα fitness trackers. Αυτή η wearable συσκευή θα μπορούσε δηλαδή να προσαρμοστεί για να παρέχει ενέργεια και να εξαλείψει την ανάγκη για μπαταρίες σε βηματοδότες, αντλίες διανομής φαρμάκων και άλλες ιατρικές συσκευές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η εν λόγω τεχνολογία συνδυάζει ελαστικό υλικό που ονομάζεται πολυϊμίνη, θερμοηλεκτρικά τσιπ και υγρά μεταλλικά σύρματα που μπορούν να φορεθούν είτε στον καρπό σας είτε σαν δαχτυλίδι στο δάχτυλό σας.

O Jianliang Xiao, senior author του επιστημονικού άρθρου και αναπληρωτής καθηγητής στο Paul M. Rady Department of Mechanical Engineering του UC Boulder, δήλωσε τα ακόλουθα: «Στο μέλλον θα θέλουμε να είμαστε σε θέση να τροφοδοτούμε τις wearable ηλεκτρονικές συσκευές, χωρίς να χρειαζόμαστε μπαταρία. Όποτε χρησιμοποιείτε μία μπαταρία, την εξαντλείτε και, τελικά, πρέπει να την αντικαταστήσετε. Το ωραίο με τη θερμοηλεκτρική συσκευή μας είναι ότι μπορείτε να την φορέσετε και να σας παρέχει σταθερή ενέργεια.»

Wearable συσκευή μετατρέπει το σώμα σας σε «βιολογική μπαταρία»!

Η ευκαμψία και η αντοχή της σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι στενή επαφή με το δέρμα για να μετατρέψει τη θερμότητα του σώματος ενός ατόμου σε ηλεκτρική ενέργεια.
«Ο σχεδιασμός μας καθιστά όλο το σύστημα stretchable χωρίς να ασκεί μεγάλη πίεση στο θερμοηλεκτρικό υλικό, το οποίο μπορεί να είναι πραγματικά εύθραυστο», δήλωσε ο Xiao, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε επιπλέον θερμότητα παράγεται μέσω της άσκησης, θα μπορούσε επίσης να συλληφθεί και να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια.

Επίσης, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η wearable συσκευή την καθιστά ανακυκλώσιμη, ενώ παράλληλα της δίνει τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύεται, πράγμα που σημαίνει ότι εάν σκιστεί, μπορεί να κολλήσει μόνο της μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι η συσκευή που μετατρέπει το σώμα σε «βιολογική μπαταρία», θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά σε 5-10 χρόνια.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS