ΑρχικήinetFacebook: θα αποκαταστήσει τις σελίδες ειδήσεων στην Αυστραλία

Facebook: θα αποκαταστήσει τις σελίδες ειδήσεων στην Αυστραλία

Μετά από συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του Facebook και της κυβέρνησης στης Αυστραλίας, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα αποκαταστήσει τις ειδησεογραφικές σελίδες στη χώρα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάνω σε αλλαγές σε έναν προγραμματισμένο κώδικα μέσων που η εταιρεία είπε ότι θα της επιτρέψει να διατηρήσει μεγαλύτερο έλεγχο σε ό, τι εμφανίζεται στην πλατφόρμα της.

Facebook

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μήνες έντονης διαμάχης, μεταξύ της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας και της Canberra στην Αυστραλία, η οποία εργάζεται πάνω σε μια νομοθεσία που θα αναγκάζει τις τεχνολογικές πλατφόρμες να πληρώνουν τους εκδότες για το περιεχόμενο των ειδήσεων.

Η αρχική έκδοση της νομοθεσίας θα επέτρεπε στα μέσα ενημέρωσης να διαπραγματεύονται, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά με το Facebook και τη Google και να εισάγουν δεσμευτική “διαιτησία” εάν οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Την Τρίτη, η αυστραλιανή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα τροποποιήσει τον κώδικα, ώστε να περιλάβει μια διάταξη που “πρέπει να λαμβάνει υπόψη εάν μια ψηφιακή πλατφόρμα έχει συμβάλει σημαντικά στη βιωσιμότητα της αυστραλιανής βιομηχανίας ειδήσεων μέσω της επίτευξης εμπορικών συμφωνιών με επιχειρήσεις μέσων ειδήσεων“.

Η διαιτησία εν τω μεταξύ, θα χρησιμοποιηθεί τώρα μόνο ως «έσχατη λύση» μετά από μια περίοδο διαμεσολάβησης.

Η κυβέρνηση έχει διευκρινίσει ότι θα διατηρήσουμε τη δυνατότητα να αποφασίζουμε αν θα εμφανίζονται ειδήσεις στο Facebook, ώστε να μην υποβληθούμε αυτόματα σε αναγκαστική διαπραγμάτευση“, ανέφερε σε δήλωσή του η Campbell Brown, αντιπρόεδρος του Facebook για παγκόσμιες συνεργασίες ειδήσεων.

Είπε ότι η συμφωνία “θα μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε τους εκδότες τους οποίους επιλέγουμε, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και τοπικών εκδοτών“, προσθέτοντας ότι η εταιρεία “θα αποκαταστήσει τα νέα στο Facebook στην Αυστραλία τις επόμενες ημέρες“.

Αυστραλία

Την περασμένη εβδομάδα, το Facebook απαγόρευσε στους Αυστραλούς να βρουν ή να μοιραστούν ειδήσεις στην υπηρεσία του. Η απόφαση – η οποία φαίνεται να είναι η πιο περιοριστική κίνηση που έχει λάβει ποτέ η εταιρεία εναντίον εκδοτών περιεχομένου – ανάγκασε τις σελίδες των οργανισμών μέσων ενημέρωσης και ακόμη και κάποιων μη σχετικών βασικών υπηρεσιών να σταματήσουν.

Η απόφαση του Facebook να αποκαταστήσει τις ειδήσεις ήρθε καθώς η Γερουσία της Αυστραλίας συζήτησε την τελευταία επανάληψη του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης.

Ήταν πάντα η πρόθεσή μας να υποστηρίξουμε τη δημοσιογραφία στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ειδήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και να αντισταθούμε στις προσπάθειες των ομίλων πολυμέσων να προωθήσουν ρυθμιστικά πλαίσια που δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματική ανταλλαγή αξίας μεταξύ εκδοτών και πλατφόρμες όπως το Facebook” είπε η Brown.

Η Google, εν τω μεταξύ, είχε ήδη προσπαθήσει να προχωρήσει στη νέα νομοθεσία ανακοινώνοντας συνεργασίες με ορισμένους από τους μεγαλύτερους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Rupert Murdoch’s News Corp (NWS) και Seven West Media. Το Facebook αποκάλυψε τη δική του συμφωνία με την Seven την Τρίτη.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS