ΑρχικήsecurityΧάκερς «χτύπησαν» το Ολλανδικό Συμβούλιο Έρευνας (NWO)!

Χάκερς «χτύπησαν» το Ολλανδικό Συμβούλιο Έρευνας (NWO)!

Χάκερς παραβίασαν τους servers που ανήκουν στο Ολλανδικό Συμβούλιο Έρευνας (NWO), με αποτέλεσμα ο οργανισμός να καταστήσει αναγκαστικά το δίκτυό του μη διαθέσιμο και να αναστείλει την κατανομή επιδοτήσεων για το άμεσο μέλλον.

Το Ολλανδικό Συμβούλιο Έρευνας (NWO) επενδύει σε έρευνες και ερευνητικές υποδομές για την αύξηση της ποιότητας και της καινοτομίας στην επιστήμη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, αποτελεί μια σημαντική οντότητα στην Ολλανδία, πραγματοποιώντας ετήσιες επενδύσεις που αγγίζουν περίπου το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο οργανισμός χρηματοδοτεί χιλιάδες ερευνητές σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα της χώρας, προωθώντας την ποιότητα και την καινοτομία στην επιστήμη.

Ο οργανισμός γνωστοποίησε το περιστατικό ασφαλείας μέσω ενός δελτίου τύπου που κοινοποίησε στις 14 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, παρείχε ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση, αναφέροντας μόνο ότι οι servers του έχουν παραβιαστεί και ότι το δίκτυό του δεν είναι προσβάσιμο.

Χάκερς «χτύπησαν» το Ολλανδικό Συμβούλιο Έρευνας (NWO). Επηρεάζονται υπηρεσίες του.

Όπως αναφέρει το BleepingComputer, δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για την αποκατάσταση των συστημάτων, αλλά ο οργανισμός καταβάλλει προσπάθειες, για να επιλύσει τα προβλήματα που επέφερε η επίθεση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Δεν έχουν προσδιοριστεί μέχρι στιγμής ο τύπος της επίθεσης ή το malware που χρησιμοποίησαν οι χάκερς.

Με το δίκτυό του να βρίσκεται επί του παρόντος εκτός λειτουργίας, οι εφαρμογές του NWO παραμένουν μη διαθέσιμες. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η υπηρεσία email του οργανισμού (Outlook) και οι διαδικτυακοί πόροι από τις δύο οντότητες του NWO, την Ολλανδική Πρωτοβουλία για την Εκπαιδευτική Έρευνα (NRO) και την Εθνική Κυβερνητική Αρχή για την Έρευνα SIA.

Το Ολλανδικό Συμβούλιο Έρευνας επεσήμανε ότι το site του δεν επηρεάστηκε από την επίθεση. Ο εξωτερικός server που φιλοξενεί την εφαρμογή ISAAC και το σύστημα αναφοράς που χρησιμοποιούν οι αιτούντες για να υποβάλουν τις προτάσεις τους φαίνεται επίσης ότι δεν έχει «μολυνθεί». Ωστόσο, ο ISAAC server έχει κλείσει έως ότου η έρευνα εξαλείψει κάθε υποψία για πιθανότητα μόλυνσης από malware.

Χάκερς «χτύπησαν» το Ολλανδικό Συμβούλιο Έρευνας (NWO). Επηρεάζονται υπηρεσίες του.

Επιπλέον, το NWO εξήγησε ότι οι γύροι με προθεσμίες που θα έρθουν σύντομα έχουν αναβληθεί και η αξιολόγηση των προτάσεων επιχορήγησης με περασμένη προθεσμία έχει σταματήσει.

Ο οργανισμός ενημέρωσε επίσης ότι δεν θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση και τον τρόπο με τον οποίο αυτή συνέβη, τονίζοντας ακόμη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες έρευνας και αποκατάστασης των συστημάτων.

Χάκερς «χτύπησαν» το Ολλανδικό Συμβούλιο Έρευνας (NWO). Επηρεάζονται υπηρεσίες του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ολλανδικό Συμβούλιο Έρευνας είναι ο δεύτερος δημόσιος φορέας που έχει αναλάβει επενδύσεις στην επιστήμη και την έρευνα, που έχει πληγεί από κυβερνοεπιθέσεις σε λιγότερο από ένα μήνα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο οργανισμός Έρευνας και Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKRI) ανακοίνωσε ότι υπέστη ransomware επίθεση, κατά την οποία οι χάκερς κρυπτογράφησαν δεδομένα του, ενώ επηρεάστηκαν δύο από τις υπηρεσίες του.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS