ΑρχικήsecurityΟι κυβερνοεπιθέσεις στην Ανατολική Ευρώπη αυξάνονται!

Οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ανατολική Ευρώπη αυξάνονται!

Οι κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιούνται σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει ανησυχία στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σχετικά με τις δικές τους δυνατότητες κυβερνοασφάλειας.

κυβερνοεπιθέσεις

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ορισμένες από αυτές της χώρας, όπως η Βόρεια Μακεδονία, βίωσαν κάποιες παραβιάσεις των κρατικών τους συστημάτων IT: το περασμένο καλοκαίρι, η χώρα διέκοψε την εκλογική της διαδικασία εξαιτίας κάποιων μαζικών επιθέσεων DDoS που συνέβησαν το βράδυ των εκλογών. Οι χάκερ στόχευσαν τον ιστότοπο της κρατικής εκλογικής επιτροπής, ο οποίος έπεσε για λίγες μέρες πριν τελικά τα αποτελέσματα των εκλογών μπορέσουν να διατεθούν στο κοινό της χώρας.

Το 2019 στη γειτονική Βουλγαρία, τα δεδομένα πέντε εκατομμυρίων ατόμων κλάπηκαν κατά την παράβαση της εθνικής φορολογικής υπηρεσίας. Στη συνέχεια, η παραβιασμένη βάση δεδομένων κοινοποιήθηκε σε διάφορα hacking forums.

Λίγο μετά τις επιθέσεις αυτές, Βούλγαροι αξιωματούχοι αναγνώρισαν την ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva δήλωσε ότι η χώρα θα στοχεύσει στην αύξηση του αριθμού των ειδικών IT στη δημόσια διοίκηση. Η χώρα υπέγραψε επίσης μια 10ετή συμφωνία με τις ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση του εκσυγχρονισμού του στρατού και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Και η Ρουμανία την ίδια χρονιά αντιμετώπισε αρκετές κυβερνοεπιθέσεις – οι επιθέσεις ransomware είχαν ως στόχο τα υπολογιστικά συστήματα των νοσοκομείων της χώρας. Εάν αυτό συνέβαινε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας του COVID-19, οι συνέπειες για το σύστημα υγείας της χώρας θα μπορούσαν να ήταν τρομερές.

Η κοινότητα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς και ειδικοί και επαγγελματίες IT στα Βαλκάνια, ανησυχούν σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν κάποιες χώρες για να αντιμετωπίσουν τις κυβερνοεπιθέσεις.

κυβερνοεπιθέσεις
Οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ανατολική Ευρώπη αυξάνονται! Ποιος μπορεί να βοηθήσει;

Η εύθραυστη κατάσταση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε χώρες της περιοχής θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από διαφόρους χάκερ, με τις επιθέσεις να δημιουργούν τρομερές συνέπειες στις οικονομίες τους – για παράδειγμα, μια επίθεση στο τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να προκαλέσει τρομερή αναστάτωση. Και οι περισσότερες από αυτές τις χώρες δεν έχουν τους πόρους, όπως οι Δυτικοί ομόλογοι τους, για να επενδύσουν στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας τους, παρά την επιθυμία τους να το πράξουν.

Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση για αυτά τα ζητήματα πρέπει να γίνει πιο ουσιαστική και σε περισσότερα επίπεδα, επισημαίνει ο ερευνητής κυβερνοασφάλειας Predrag Tasevski.

Μία από τις λύσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες των Βαλκανίων θα ήταν η εισαγωγή κεντρικών συστημάτων προστασίας που θα καλύπτουν διάφορες κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία. Οι επενδύσεις σε τέτοια έργα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τις περισσότερες από αυτές τις χώρες, συμφωνούν οι ειδικοί. Ένα τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το Βουκουρέστι που επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει το νέο κέντρο κυβερνοασφάλειας της ΕΕ – καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο.

κυβερνοεπιθέσεις

Η υποστήριξη από διεθνείς οργανισμούς, καθώς και η ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία, θα μπορούσαν να είναι καθοριστικής σημασίας για την καταπολέμηση των κυβερνοεγκλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Οι περισσότερες χώρες της περιοχής, με εξαίρεση τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Τον Μάρτιο του 2020, η Βόρεια Μακεδονία έγινε το νεότερο μέλος της Συμμαχίας. Αντιμέτωπη με την πιθανότητα επαναλαμβανόμενων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, η χώρα εναποθέτει τις ελπίδες της στην τεχνογνωσία και τις υποδομές του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την Bilyana Lilly, ερευνήτρια στο RAND Corporation που εδρεύει στο Λος Άντζελες, εμπίπτει στην εντολή του ΝΑΤΟ το να βοηθάει τα μέλη της στα Βαλκάνια.

“Το 2016, το ΝΑΤΟ αναγνώρισε επίσημα τον κυβερνοχώρο ως επιχειρησιακό τομέα και έχει σημειώσει πρόοδο στην ανάπτυξη κέντρων και πλατφορμών που μπορούν να διευκολύνουν το συντονισμό και την ανταλλαγή δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ” δηλώνει η Bilyana Lilly στο ZDNet.

Γνωρίζοντας καλά τι επιθέσεις θα μπορούσαν να δεχτούν οι μικρότερες και πιο εύθραυστες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι προσφέρει όλες τις δυνατότητές του στους συμμάχους.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS