Η Xiaomi κινήθηκε νομικά εναντίον του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αφαιρεθεί από τον επίσημο κατάλογο με τις Κομμουνιστικές Κινεζικές Στρατιωτικές Εταιρείες (CCMC), στον οποίο μπήκε με εντολή Trump στα μέσα Ιανουαρίου.
Το Υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε τη Xiaomi στη συγκεκριμένη λίστα, αφού θεώρησε ότι η κινεζική εταιρεία “φαίνεται να είναι [μια] πολιτική οντότητα” που στοχεύει στην προμήθεια προηγμένων τεχνολογιών για τον εκσυγχρονισμό του κινεζικού στρατού.
Η Xiaomi είπε ότι υπέβαλε την αγωγή, καθώς η τοποθέτησή της στη λίστα με τις Κομμουνιστικές Κινεζικές Στρατιωτικές Εταιρείες θα μπορούσε να προκαλέσει “άμεση και ανεπανόρθωτη βλάβη στη Xiaomi“. Σε αυτές τις βλάβες συμπεριλαμβάνεται και η διακοπή της πρόσβασης της κινεζικής εταιρείας στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές.
Επιπλέον, σύμφωνα με την αγωγή, οι περιορισμοί θα επηρεάσουν τις επιχειρηματικές σχέσεις της εταιρείας και την ικανότητα διεξαγωγής και επέκτασης της επιχείρησής της, ενώ ενδέχεται να υπάρξει σοβαρό πλήγμα για τη φήμη της Xiaomi μεταξύ των επιχειρηματικών εταίρων και των καταναλωτών, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε όλο τον κόσμο.
Από το Νοέμβριο του περασμένου έτους, έχουν μπει αρκετές επιχειρήσεις στη λίστα με τις Κομμουνιστικές Κινεζικές Στρατιωτικές Εταιρείες, με εντολή του Donald Trump. Η εντολή απαγορεύει στα άτομα των ΗΠΑ να διαπραγματεύονται και να επενδύουν σε οποιαδήποτε από τις εισηγμένες εταιρείες.
Η Xiaomi κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση για τοποθέτηση της εταιρείας στη λίστα, χωρίς την παροχή εξηγήσεων. Η κινεζική εταιρεία θεωρεί ότι η εισαγωγή της στη λίστα και οι επακόλουθοι περιορισμοί είναι παράνομοι.
Εξήγησε ότι περισσότερο από το 75% των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία ανήκει στους συνιδρυτές Lei Jun και Bin Lin και ότι διάφοροι μέτοχοι της Xiaomi ήταν αμερικανικές εταιρείες, όπως η BlackRock και η Vanguard Group.
Στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ο Trump αποφάσισε να κάνει αυτή την κίνηση, η Xiaomi ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον κινεζικό στρατό.
“Η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι δεν ανήκει, ελέγχεται ή συνδέεται με τον κινεζικό στρατό, και δεν είναι μια κομμουνιστική κινεζική στρατιωτική εταιρεία“, ανέφερε η Xiaomi.
Άλλες κινεζικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι οι: Huawei, Hikvision, Panda Electronics, Semiconductor Manufacturing International Corporation και Inspur.
Πηγή: ZDNet