ΑρχικήsecurityΗ NCA προειδοποιεί τους επενδυτές για απάτες από "εταιρείες κλώνους"

Η NCA προειδοποιεί τους επενδυτές για απάτες από “εταιρείες κλώνους”

Την Τετάρτη, η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA) και η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) εξέδωσαν μια προειδοποίηση σχετικά με απάτες που προέρχονται από “εταιρείες κλώνους” που φαίνεται να στοχεύουν όχι μόνο αρχάριους επενδυτές αλλά και βετεράνους παίκτες της αγοράς.

NCA

Η FCA αναφέρει ότι αυτές οι μορφές απάτης αυξάνονται, με τα ποσοστά να έχουν ανέβει απότομα από το πρώτο lockdown του Μαρτίου 2020. Συνολικά, οι επενδυτές έχουν χάσει πάνω από 78 εκατομμύρια λίρες, ποσοστό που είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται. Οι μέσες απώλειες αναφέρονται ως £ 45.242 ανά θύμα, σύμφωνα με έρευνα της Action Fraud.

Οι απάτες επενδύσεων από τις “εταιρείες κλώνους” ξεπερνούν τα τυπικά phishing emails ή τα αμφίβολα social media links που υπόσχονται άμεση απόδοση των μετρητών τους. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα, διεύθυνση και τον αριθμό αναφοράς εταιρείας (FRN) και στη συνέχεια μέσω phishing email, social media ή και κλήσεων στέλνουν υλικό πωλήσεων στα θύματα – το υλικό περιέχει links των νόμιμων εταιρειών επενδύσεων.

Ωστόσο, αυτό που γίνεται είναι το εξής: μόλις εδραιωθεί η εμπιστοσύνη, οι επενδυτές εξαπατούνται και αντί να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στις νόμιμες εταιρείες, τα μεταφέρουν στις “εταιρείες κλώνους”.

NCA

Μπορεί να μην φαίνεται και πολύ διαφορετικό από τις τυπικές καμπάνιες phishing, αλλά αυτή η μορφή απάτης επενδύσεων δεν είναι τόσο γνωστή όσο θα έπρεπε. Σε μια έρευνα της FCA, το 75% των επενδυτών δήλωσε ότι αισθάνθηκε αρκετά σίγουρο ότι θα εντοπίσει μια απάτη – αλλά το 77% δεν γνώριζε ή δεν ήταν σίγουρο για το τι ήταν μια εταιρεία επενδύσεων “κλώνος”.

Η NCA συνιστά στους εμπόρους να απορρίψουν όλες τις ανεπιθύμητες επενδυτικές προσφορές από όπου και αν προέρχονται και να ελέγξουν τόσο το FCA Register όσο και τη Warning List της FCA πριν κάνουν τις πρώτες ενέργειες για να αγοράσουν χρηματοοικονομικά προϊόντα. Αξίζει επίσης να αναζητήσουν ανεξάρτητα tips προτού πάρουν την απόφαση για μια νέα επενδυτική ευκαιρία.

Οι απάτες από τις “εταιρείες κλώνους” που εξαπατούν ακόμη και έμπειρους επενδυτές μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη μορφή οικονομικής απάτης που έχει εκτοξευθεί στο διαδίκτυο από την αρχή της πανδημίας του COVID-19.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS