ΑρχικήsecurityΡουμανία: Θα στεγάσει το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας!

Ρουμανία: Θα στεγάσει το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας!

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ψήφισε στις 9 Δεκεμβρίου 2020 τη Ρουμανία, και συγκεκριμένα την πρωτεύουσά της, το Βουκουρέστι, ως τη μελλοντική έδρα του νέου Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού, Τεχνολογικού και Ερευνητικού Κέντρου Ικανοτήτων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας (ECCC), το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο 2021. Το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας θα λειτουργεί ξεχωριστά από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), τον επίσημο οργανισμό της Ε.Ε. στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Ενώ ο ENISA θα επικεντρωθεί στα πρότυπα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι το ECCC θα είναι το κύριο μέσο της Ε.Ε. για τη συγκέντρωση επενδύσεων που προορίζονται για την ερευνητική, τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Ρουμανία: Θα στεγάσει το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων  Κυβερνοασφάλειας!

Αν και δεν είναι επίσημος οργανισμός της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας θα αναλάβει τη χρηματοδότηση νέας έρευνας πάνω στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, παρέχοντας οικονομική στήριξη και τεχνική βοήθεια σε νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, και προωθώντας πρότυπα κυβερνοασφάλειας.

Το νέο Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας αποτελεί μέρος της εστίασης της Ε.Ε. στην ενίσχυση της ψηφιακής αγοράς της. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», η Ε.Ε. σκοπεύει να διαθέσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην κυβερνοασφάλεια, από τον προϋπολογισμό της για τα έτη 2021-2027.

Αξίζει να αναφερθεί ότι επτά χώρες υπέβαλαν αίτηση για τη φιλοξενία του νέου κέντρου έρευνας πάνω στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. Στη λίστα των αιτούντων περιλαμβάνονται το Βουκουρέστι (Ρουμανία), οι Βρυξέλλες (Βέλγιο), το Μόναχο (Γερμανία), το Λεόν (Ισπανία), το Βίλνιους (Λιθουανία), η Βαρσοβία (Πολωνία) και το Λουξεμβούργο.

Οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε. επέλεξαν το Βουκουρέστι ως οικοδεσπότη για τη νέα υπηρεσία σε δύο γύρους ψηφοφορίας την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, το Βουκουρέστι επελέγη στις Βρυξέλλες σε ψηφοφορία 15-12 στον τελευταίο γύρο.

Ρουμανία: Θα στεγάσει το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων  Κυβερνοασφάλειας!

Όλοι οι αιτούντες είχαν ισχυρά επιχειρήματα για να πείσουν την Ε.Ε. να τους επιλέξει. Για παράδειγμα, η λιθουανική αντιπροσωπεία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει το ECCC στον περίφημο τηλεοπτικό πύργο του Βίλνιους, ένα από τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο.

Παράλληλα, το Λεόν προσφέρθηκε να φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας στον τεράστιο πρώην σιδηροδρομικό σταθμό του και επίσης βασίστηκε στο γεγονός ότι ορίστηκε ως κέντρο κυβερνοασφάλειας της Ισπανίας και ήδη φιλοξενεί ένα κέντρο υπολογιστών υψηλής απόδοσης.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες χρησιμοποίησαν την εγγύτητά τους με άλλους οργανισμούς της Ε.Ε. για να προωθήσουν την προσφορά τους, αλλά αυτό αποδείχθηκε εν τέλει αδύναμο σημείο, αφού οι Ρουμάνοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν το γεγονός ότι η Ρουμανία απορρίφθηκε από τη δυνατότητα να φιλοξενήσει οποιονδήποτε οργανισμό ή κέντρο της Ε.Ε. από το 2007 που εντάχθηκε στην Ε.Ε., ως πρωταρχικό σημείο για την εξασφάλιση επιτυχούς ψηφοφορίας στον τελευταίο γύρο.

Το Βουκουρέστι προώθησε επίσης τον αναπτυσσόμενο τομέα πληροφορικής, με την πόλη να φιλοξενεί ήδη πολλές εταιρείες κυβερνοασφάλειας εδώ και δεκαετίες, ενώ προσφέρθηκε να επιτρέψει στην Ε.Ε. να επιλέξει να φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας σε ένα από τα τρία ακόλουθα κτίρια:

  • μια κλασική βίλα στο παλιό κέντρο του Βουκουρεστίου,
  • έναν σύγχρονο πύργο γραφείων ή
  • ένα τυπικό κυβερνητικό κτίριο κοντά στα κυβερνητικά όργανα του Βουκουρεστίου.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS