ΑρχικήyoutubeΕ.Ε.: Ετοιμάζεται να δώσει τέλος στην end-to-end κρυπτογράφηση;

Ε.Ε.: Ετοιμάζεται να δώσει τέλος στην end-to-end κρυπτογράφηση;

Η end-to-end κρυπτογράφηση αποτελεί ένα εργαλείο ασφαλείας που χρησιμοποιείται από διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των Facebook Messenger, WhatsApp και Signal, για την περαιτέρω διασφάλιση του απορρήτου των χρηστών. Τα μηνύματα που αποστέλλονται με την χρήση αυτού του εργαλείου κρυπτογραφούνται πριν φύγουν από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή του αποστολέα, με ένα κλειδί μοναδικό για τις συσκευές και στα δύο άκρα μιας ανταλλαγής.

Ακόμα κι αν παρακολουθούνται κατά τη μετάδοση από έναν χάκερ ή από μία κυβερνητική υπηρεσία, τα μηνύματα δεν μπορούν να διαβαστούν από τρίτους, καθώς οι μόνες συσκευές που μπορούν να τα αποκωδικοποιήσουν είναι αυτές που ανήκουν στον αποστολέα και στον προοριζόμενο παραλήπτη. Ωστόσο, η Ε.Ε. φαίνεται να κινείται τώρα ενάντια στην end-to-end κρυπτογράφηση δεδομένων, ύστερα από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στο Παρίσι, τη Βιέννη και τη Νίκαια.

Οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων από κράτη-μέλη της Ε.Ε. κάλεσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα τους αρχηγούς κρατών να εξετάσουν το ζήτημα της κρυπτογράφησης δεδομένων, έτσι ώστε τα ψηφιακά στοιχεία να μπορούν να συλλέγονται και να χρησιμοποιούνται νόμιμα από τις αρμόδιες αρχές.

Ε.Ε.: Ετοιμάζεται να δώσει τέλος στην end-to-end κρυπτογράφηση;

Αυτή η κίνηση έρχεται μετά από την διαρροή πολλών εγγράφων της Ε.Ε. Ένα από αυτά που δημοσιεύθηκε αρχικά από την Politico, αφορούσε μέτρα κατά της end-to-end κρυπτογράφησης ως τρόπου καταπολέμησης της κακοποίησης παιδιών, υποδηλώνοντας ότι «η καταπολέμηση αυτού του τύπου παράνομου περιεχομένου ήταν η λιγότερο αμφιλεγόμενη». Το απόρρητο που συνεπάγεται η end-to-end κρυπτογράφηση δημιουργεί πρόβλημα στους κρατικούς φορείς που προσπαθούν να παρακολουθήσουν εγκληματικές δραστηριότητες κι επικοινωνίες.

Εκπρόσωπος της Ε.Ε. δήλωσε στο CNBC ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. εδώ και καιρό αναζητούν μια ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικότητας των ατόμων και της ικανότητας των αστυνομικών υπηρεσιών να κάνουν τη δουλειά τους. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη έχουν ζητήσει, σε πολλές περιπτώσεις, λύσεις που επιτρέπουν στην επιβολή του νόμου και σε άλλες αρμόδιες αρχές να αποκτήσουν νόμιμη πρόσβαση σε ψηφιακά αποδεικτικά στοιχεία, χωρίς απαγόρευση ή αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης.

Ε.Ε.: Ετοιμάζεται να δώσει τέλος στην end-to-end κρυπτογράφηση;

Όπως ορίζεται στη στρατηγική της Ένωσης για την ασφάλεια του Ιουλίου, το μπλοκ τάσσεται υπέρ μιας προσέγγισης που διατηρεί την αποτελεσματικότητα της κρυπτογράφησης στην προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των επικοινωνιών, ενώ παράλληλα παρέχει αποτελεσματική απόκριση σε σοβαρά εγκλήματα και περιστατικά τρομοκρατίας.

Ο συντονιστής της Ε.Ε. για την αντιτρομοκρατία, Gilles de Kerchove, επιδίωξε να το κάνει αυτό, αποφεύγοντας μια «back-door» προσέγγιση υπέρ αυτού που βλέπει ως ομόλογό του «front-door», σύμφωνα με το οποίο ένα τρίτο μέρος συνεργάζεται, αντί χωρίς, με τη συγκατάθεση του παρόχου κρυπτογράφησης.

Ο Ray Walsh, ειδικός στην ψηφιακή ιδιωτικότητα της εταιρείας “ProPrivacy”, ανέφερε ότι μία τέτοια προσέγγιση είναι αδύνατη, επισημαίνοντας ακόμη πως με αυτόν τον τρόπο εξαλείφεται η ιδιοκτησία δεδομένων και ο έλεγχος πρόσβασης που αναπόφευκτα οδηγεί σε θεμελιώδη ευπάθεια. Τόνισε επίσης πως η υιοθέτηση αυτού του είδους νομοθεσίας, θα ήταν επιζήμια για το ευρύ κοινό. Ο Walsh είναι επιφυλακτικός ότι η προσέγγιση «back-door» είναι έτοιμη για συζήτηση, τονίζοντας ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα για την εθνική ασφάλεια και για την προστασία του απορρήτου των δεδομένων, χωρίς να μειώνεται πραγματικά η πιθανότητα οι εγκληματίες να βρουν μυστικούς τρόπους επικοινωνίας, είτε μέσω του dark web είτε μέσω άλλων κρυπτογραφημένων μέσων.

Επιπλέον, ο Walsh υπογράμμισε ότι η δυνατότητα ελεύθερης και ιδιωτικής επικοινωνίας είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα σε οποιαδήποτε ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία», λέει. Η κατάργηση της ικανότητας των πολιτών να μοιράζονται πληροφορίες χωρίς να τηρείται, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα επίπεδα λογοκρισίας και στην αδυναμία των ανθρώπων να ασκήσουν ελευθερία έκφρασης.

Επιπλέον, ο Alex Clarkson, λέκτορας γερμανικών, ευρωπαϊκών και διεθνών σπουδών στο King’s College London, επεσήμανε ότι μέτρα όπως αυτά που συζητούνται αποτελούν ένα συνεχές μέρος της ατζέντας των κυβερνήσεων.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS