ΑρχικήsecurityHackers παραβιάζουν λογαριασμούς WhatsApp ζητώντας κωδικούς

Hackers παραβιάζουν λογαριασμούς WhatsApp ζητώντας κωδικούς

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι χρήστες WhatsApp πέφτουν θύματα επίθεσης από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι απατεώνες χρησιμοποιούν λογαριασμούς που έχουν ήδη παραβιάσει και παρουσιάζονται ως φίλοι των χρηστών, προκειμένου να τους ξεγελάσουν και να τους αποσπάσουν πληροφορίες.

WhatsApp

Η πιο συνηθισμένη τακτική είναι να ζητούν ή να εξαπατούν τα θύματά τους να τους δώσουν τους κωδικούς επαλήθευσης ασφάλειας WhatsApp, οι οποίοι πρέπει να εισαχθούν κατά την εγγραφή ενός νέου αριθμού κινητού τηλεφώνου ή άλλης συσκευής.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν τους κωδικούς για να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων τους, οι οποίοι θα τους επιτρέψουν να εκμεταλλευτούν τις προσωπικές πληροφορίες του θύματος και να ζητήσουν χρήματα από φίλους ή συγγενείς τους.

Ακόμα έχουν παρατηρηθεί περιστατικά, όπου στοχεύουν την εργασία τους ή πωλούν τα προσωπικά τους δεδομένα σε παράνομους ιστότοπους στο Dark Web.

Συγκεκριμένα, η αστυνομική δύναμη της Σιγκαπούρης έχει εκδώσει πολλές προειδοποιήσεις για τέτοιες επιθέσεις “εξαπάτησης” τα τελευταία δύο χρόνια.

Η τελευταία ανακοίνωσή της, τον Φεβρουάριο σημείωσε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 18 γνωστές αναφορές που αφορούσαν την παραβίαση λογαριασμού WhatsApp ενός θύματος από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Πρόκειται φυσικά για έναν αριθμό που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος αν λάβει κανείς υπόψη του και τα περιστατικά που δεν αναφέρθηκαν, ενώ είναι μία κατάσταση που αφορά πολλές ακόμα χώρες.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, Chang Ee-Chien, του οποίου τα ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το απόρρητο των δεδομένων, δήλωσε ότι οι τακτικές πλαστοπροσωπίας που χρησιμοποιούν οι hacker είναι “πολύ χαμηλής τεχνολογίας, αλλά πολύ αποτελεσματικές, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται τους φίλους ή την οικογένειά τους”.

Πώς όμως θα προστατεύσετε τον WhatsApp λογαριασμό σας;

  • Αρχικά ενεργοποιήστε την επαλήθευση δύο παραγόντων, η οποία απαιτεί την εισαγωγή ενός μοναδικού PIN για πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Ποτέ μην αποκαλύπτετε το PIN ή τους κωδικούς επαλήθευσής σας σε κανέναν και μην κάνετε κλικ σε άγνωστους συνδέσμους ή συνημμένα.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποσυνδεθεί σωστά από το WhatsApp Web, ειδικά εάν οι υπολογιστές σας δεν είναι ασφαλισμένοι με κωδικούς πρόσβασης ή βιομετρικά δεδομένα.
  • Ελέγξτε τις ρυθμίσεις της εφαρμογής για να περιορίσετε τον αριθμό των πληροφοριών που μπορούν να λάβουν οι εισβολείς από το λογαριασμό σας στο WhatsApp, εάν έχει παραβιαστεί. Για παράδειγμα, μην επιτρέπετε στο WhatsApp να μοιράζεται πληροφορίες τοποθεσίας και μην επιτρέπετε σε άγνωστα άτομα να σας προσθέσουν σε ομαδικές συζητήσεις.
  • Απενεργοποιήστε την επιλογή αυτόματης συμπλήρωσης στο τηλέφωνό σας. Καθώς είναι μια λειτουργία εξοικονόμησης χρόνου, αυτό σημαίνει επίσης ότι τα προσωπικά σας στοιχεία αποθηκεύονται στο τηλέφωνό σας και κάθε hacker που έχει πρόσβαση στο τηλέφωνό σας θα μπορεί να δει τέτοιες πληροφορίες.
  • Όταν πραγματοποιείτε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συναλλαγή, χρησιμοποιήστε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) για να προστατευτείτε. Το VPN θα συγκαλύψει τη διεύθυνση πρωτοκόλλου Διαδικτύου, καθιστώντας αδύνατη την παρακολούθηση. Παρέχει επίσης ένα επιπλέον επίπεδο κρυπτογράφησης.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS