Η Γη δεν είναι απαραίτητα ο πιο φιλόξενος πλανήτης στο σύμπαν για την διατήρηση ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ερευνητές έχουν βρει περίπου 24 πλανήτες που είναι “υπερκατοικήσιμοι”, προσφέροντας συνθήκες πιο κατάλληλες για ζωή από ό, τι υπάρχουν εδώ στη Γη.
Μάλιστα μερικοι από αυτούς τους πλανήτες έχουν ακόμη καλύτερα αστέρια από τον δικό μας Ήλιο, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η νέα μελέτη έψαξε για κόσμους που θα ήταν καλύτεροι στην συντήρηση της ζωής σε σχέση με τον πλανήτη μας – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι παλαιότεροι, μεγαλύτεροι και πιο ζεστοί από τη Γη – με την ελπίδα να βοηθήσουν στις μελλοντικές αναζητήσεις για ζωή αλλού στο σύμπαν.
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Η μελέτη εντόπισε 24 από τους «υπερκατοικήσιμους» πλανήτες. Όλοι τους απέχουν 100 έτη φωτός μακριά, καθιστώντας πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την δυνατότητα να τους δούμε ποτέ από κοντά, αλλά η έρευνα με τα τηλεσκόπια του μέλλοντος θα μπορούσε να μας δώσει πολύ περισσότερες πληροφορίες για αυτούς τους κόσμους.
Με τις τεχνολογικές εξελίξεις στα επερχόμενα τηλεσκόπια – όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, το διαστημικό παρατηρητήριο LUVIOR και το PLATO της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος – οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν ακόμη και ίχνη ζωής σε πλανήτες που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.
“Με τα επόμενα διαστημικά τηλεσκόπια, θα λάβουμε περισσότερες πληροφορίες, οπότε είναι σημαντικό να επιλέξουμε συγκεκριμένους στόχους”, δήλωσε ο Dirk Schulze-Makuch, καθηγητής στο Washington State University και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
«Πρέπει να επικεντρωθούμε σε ορισμένους πλανήτες που έχουν τις πιο υποσχόμενες συνθήκες για να συντηρήσουν την ζωή. Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε να μην κολλήσουμε ψάχνοντας για μια δεύτερη Γη, επειδή πιθανότατα υπάρχουν πλανήτες που θα μπορούσαν να είναι πιο κατάλληλοι για τη ζωή από τον δικό μας».
Οι ερευνητές έθεσαν μια σειρά κριτηρίων για τέτοιους υπερκατοικήσιμους πλανήτες. Στη συνέχεια εξερεύνησαν τους 4.500 γνωστούς πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί ποιος θα μπορούσε να διαθέτει αυτά τα σημαντικά κριτήρια.
Αυτό περιελάμβανε την αναζήτηση πλανητών “Νάνοι Κ τύπου”, που δεν είναι σαν τον ήλιο μας. Αυτά που μοιάζουν με το αστέρι μας – γνωστά ως “G τύπου” – έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής, και δεδομένου ότι ο Ήλιος μας ήταν σχεδόν μεσήλικας πριν δημιουργηθεί οποιαδήποτε μορφή σύνθετης ζωής, πολλά άλλα παρόμοια πλανητικά συστήματα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν πριν κατοικηθούν.
Τα αστέρια των νάνων K τύπου, αντίθετα, είναι πιο δροσερά, μικρότερα και φωτεινότερα από τον ήλιο μας. Έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής – έως και 70 δισεκατομμύρια χρόνια – που σημαίνει ότι οι πλανήτες γύρω τους θα έχουν πολύ περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν ζωή.
Οι ερευνητές έψαξαν επίσης πλανήτες που είναι περίπου 10% μεγαλύτεροι από τη Γη, με την ιδέα ότι είναι πιθανό να διαθέτουν μεγαλύτερη έκταση κατοικήσιμης ζώνης. Περισσότερη μάζα θα σήμαινε επίσης ότι θα διατηρούσαν την θερμότητα του πυρήνα τους περισσότερο, και ισχυρότερη βαρύτητα για να κρατήσουν την ατμόσφαιρα τους σταθερή.
Οι υπερκατοικήσιμοι πλανήτες πιθανότατα θα έχουν λίγο περισσότερο νερό από τη Γη, ειδικά εάν διατηρείται με την μορφή υγρασίας. Επίσης το ζεστότερο κλίμα θα έκανε έναν πλανήτη πιο κατοικήσιμο, με ένα ιδανικό σημείο την αύξηση των 5 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με την Γη.
Κανένας από τους 24 πλανήτες που περιγράφονται στη μελέτη δεν διαθέτει όλα τα κριτήρια που έθεσαν οι ερευνητές, παρά τον τεράστιο αριθμό τους. Ένας από αυτούς έφτασε τα τέσσερα από αυτά τα κριτήρια, που σημαίνει ότι θεωρητικά θα ήταν πολύ πιο βατός στην δημιουργία και συντήρηση ζωής και συνεπώς πιθανότερο να κατοικηθεί.
“Μερικές φορές είναι δύσκολο να μεταδώσουμε αυτήν την θεωρία των υπερκατοικήσιμων πλανητών επειδή πιστεύουμε ότι ζούμε στον καλύτερο πλανήτη”, δήλωσε ο καθηγητής Schulze-Makuch. «Έχουμε μεγάλο αριθμό πολύπλοκων και διαφορετικών μορφών ζωής, και πολλές από αυτές μπορούν να επιβιώσουν σε ακραία περιβάλλοντα. Η Γη είναι σίγουρα ένας φιλόξενος οικοδεσπότης για την ζωή, αλλά πιθανότατα να μην είναι ο καλύτερος. “