ΑρχικήsecurityΕλβετός επίτροπος αμφισβητεί την προστασία του απορρήτου στις ΗΠΑ!

Ελβετός επίτροπος αμφισβητεί την προστασία του απορρήτου στις ΗΠΑ!

Ένας Ελβετός ομοσπονδιακός επίτροπος ανακοίνωσε χθες ότι ένα πρόγραμμα μεταξύ ΗΠΑ-Ελβετίας, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία των προσωπικών πληροφοριών που ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο χωρών, δεν αποδίδει στο μέγιστο, ενώ υποβαθμίζει τις ΗΠΑ κατατάσσοντάς τις στη λίστα με τις χώρες που δεν έχουν επαρκή και ισχυρή προστασία του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων.

Ο ομοσπονδιακός επίτροπος προστασίας δεδομένων και πληροφοριών Adrian Lobsiger, σε ένα νέο έγγραφο πολιτικής, συνιστά στις ελβετικές εταιρείες καθώς και στην κυβέρνηση της χώρας να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ μόνο εάν διασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπων από “αδιάκριτες” αρχές των ΗΠΑ.

πρόγραμμα ΗΠΑ-ΕΕ

Το έγγραφο του Lobsiger ακολουθεί μια τακτική ανασκόπηση του τριετούς προγράμματος ΗΠΑ-Ελβετίας, το οποίο είναι γνωστό ως “Privacy Shield” (ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής Ελβετίας–ΗΠΑ), με τις συστάσεις του να ακολουθούν παρόμοιες ανησυχίες που εξέφρασαν οι αρχές της ΕΕ σχετικά με φερόμενη έλλειψη προστασίας του απορρήτου στις ΗΠΑ. Η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, ωστόσο συχνά ενστερνίζεται τις θέσεις που λαμβάνουν τα μέλη της.

Τον Ιούλιο, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι το πρόγραμμα “Privacy Shield” με τις ΗΠΑ δεν ήταν έγκυρο, δεδομένου ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να παρακολουθεί τα δεδομένα των ανθρώπων. Αυτό περιπλέκει τις επιχειρηματικές αποφάσεις για περίπου 5.000 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών κολοσσών και χρηματοοικονομικών εταιρειών. Η δικαστική απόφαση της ΕΕ ακολούθησε μια υπόθεση, κατά την οποία ένας Αυστριακός ακτιβιστής, ο Max Schrems, διαμαρτυρήθηκε για τον χειρισμό των δεδομένων του στο Facebook.

προστασία απορρήτου

Ο Ελβετός επίτροπος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταταχθεί στις χώρες που προσφέρουν ανεπαρκή προστασία του απορρήτου, υποβαθμίζοντας έτσι τις ΗΠΑ από την προηγούμενη κατάταξή τους ως “επαρκείς σε ορισμένες συνθήκες”. Επομένως, οι ΗΠΑ κατατάσσονται τώρα δίπλα σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Ιαπωνία και τα περισσότερα κράτη της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται ότι διαθέτουν επαρκή προστασία του απορρήτου. Οι συστάσεις δεν έχουν ισχύ νόμου, αλλά θα μπορούσαν να επηρεάσουν αποφάσεις εταιρικών αρχηγών ή κυβερνητικών αξιωματούχων σχετικά με το εάν θα μοιραστούν ιδιωτικές πληροφορίες αναφορικά με κατοίκους και πολίτες της Ελβετίας. Ωστόσο, μόνο ένα δικαστήριο θα μπορούσε να έχει τον τελευταίο λόγο σε αυτό.

Το πρόγραμμα “Privacy Shield” εστιάζει στην ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ επιχειρήσεων και σε εγγυήσεις που παρέχονται από τις αρχές των ΗΠA για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που ανταλλάσσονται μεταξύ των χωρών, ιδίως με τη μαζική συλλογή δεδομένων πολιτών εκτός των ΗΠΑ, για την πρόληψη της τρομοκρατίας και την προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS