ΑρχικήsecurityGedmatch: ερευνάται πώς οι αρχές απέκτησαν τα δεδομένα DNA χρηστών

Gedmatch: ερευνάται πώς οι αρχές απέκτησαν τα δεδομένα DNA χρηστών

Ο ιστότοπος ανάλυσης DNA, Gedmatch, βγήκε εκτός λειτουργίας την Κυριακή ενώ η μητρική του εταιρεία ερευνάται σχετικά με το πώς οι αρχές απέκτησαν τα στοιχεία DNA των χρηστών του.

Gedmatch

Οι αρχές χρησιμοποιήσαν τον εν λόγω ιστότοπο για να συλλάβουν τον περιβόητο Golden State Killer.

Ο ιστότοπος, επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν τα στοιχεία DNA τους και να τα συγκρίνουν με άλλους για να βρουν το γενεαλογικό τους δέντρο και τους προγόνους τους. Το 2018 η φήμη του εκτινάχτηκε όταν οι αρχές χρησιμοποίησαν την ιστοσελίδα για να συγκρίνουν το DNA ενός ύποπτου κατά συρροή δολοφόνου με τα αρχεία στην πλατφόρμα, χωρίς όμως να το αναφέρει στην εταιρεία.

Η Gedmatch εξέδωσε μία προειδοποίηση σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών και άλλαξε τις ρυθμίσεις ώστε οι χρήστες να μπορούν να επιλέξουν εάν θέλουν τα στοιχεία τους να περιλαμβάνονται στις έρευνες της αστυνομίας.

Ωστόσο, οι χρήστες ανέφεραν την Κυριακή ότι αυτές οι ρυθμίσεις είχαν αλλάξει χωρίς την άδειά τους και ότι τα προφίλ DNA τους διατέθηκαν σε έρευνες στις αρχές επιβολής του νόμου.

Παρόλο που οι χρήστες το χαρακτήρισαν ως διαρροή δεδομένων, η εταιρεία δεν διευκρίνισε εάν προέκυψε από κάποιο λάθος ή πρόκειται για παραβίαση ασφαλείας.

dnakit

Όπως δήλωσε ο Brett Williams, διευθύνων σύμβουλος της Verogen, ο οποίος απέκτησε την Gedmatch το 2019: «έχουμε επιλύσει αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, ως προφύλαξη, καταργήσαμε τον ιστότοπο ενώ ερευνούμε την πραγματική αιτία του σφάλματος. Μόλις καταλάβουμε την αιτία, θα εκδώσουμε μια πιο επίσημη δήλωση», είπε.

Οι ιστοσελίδες που προσφέρουν πληροφορίες σχετικές με τους προγόνους και τα γενεαλογικά δέντρα των χρηστών, έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο και οι αρχές πιέζουν όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό για να αποκτήσουν πρόσβαση σε γενετικά στοιχεία, ώστε να εντοπίζουν υπόπτους από το DNA που εντοπίζουν σε μέρη που έχουν γίνει εγκλήματα.

Η Gedmatch δεν είπε πόσο συχνά οι αρχές επιβολής του νόμου ζητούν πρόσβαση στα δεδομένα της εταιρείας. Ωστόσο άλλες πλατφόρμες, όπως η Ancestry.com αποκάλυψε ότι απέρριψε ένα ένταλμα της αστυνομίας, υποδεικνύοντας ότι οι αρχές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ιστότοπους DNA και ανάλυσης για πληροφορίες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS