Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 13:56
Αρχική How To Πώς θα ανακάμψετε από μία παραβίαση δεδομένων

Πώς θα ανακάμψετε από μία παραβίαση δεδομένων

Στην εποχή μας, οι διαδικτυακές επιθέσεις και οι διαρροές δεδομένων είναι από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους για τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας να παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψουν μία τέτοια πιθανότητα.

δεδομένων

Σύμφωνα με το GDPR, σε περιπτώσεις παραβίασης δεδομένων, οι οργανισμοί υποχρεούνται να  δηλώνουν το συμβάν εντός 72 ωρών από τη στιγμή που θα το ανακαλύψουν και να παρουσιάσουν ένα σχέδιο ανάκαμψης.

Μπορεί το χρονικό διάστημα να φαίνεται περιορισμένο, αλλά υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι οργανισμοί για να μην αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

1. Περιορίστε την παραβίαση

Όταν ένας οργανισμός ανακαλύπτει ότι έχει υποστεί παραβίαση δεδομένων, πρέπει αρχικά να προσπαθήσει να εντοπίσει πώς συνέβη το περιστατικό ώστε η ομάδα ασφαλείας του να μπορέσει να πάρει να κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τα συστήματα από περεταίρω ζημιά.

2. Αξιολογήστε τους κινδύνους

Μόλις εντοπιστεί η παραβίαση και περιοριστεί ο κίνδυνος, το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση της ζημιάς που έχουν υποστεί τα συστήματα. Για παράδειγμα ο οργανισμός θα πρέπει να ελέγξει τι είδους δεδομένα διέρρευσαν ή πόσο ευαίσθητα είναι αυτά τα δεδομένα, ποιος είναι ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται κ.α.

3. Ενημερώστε όσους επηρεάζονται και τις ρυθμιστικές αρχές

Σύμφωνα με το GDPR, οι παραβιάσεις δεδομένων πρέπει να αναφέρονται μόνο εάν «ενέχουν κίνδυνο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων». Αυτό αφορά γενικά την πιθανότητα ορισμένοι χρήστες να αντιμετωπίζουν οικονομική ή κοινωνική ζημία, δυσφήμιση ή οικονομικές απώλειες, εξαιτίας μία παραβίασης.

4. Προετοιμαστείτε για το μέλλον

Μόλις ένας οργανισμός αντιμετωπίσει την κρίση της διαρροής, θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέψει μία τέτοια πιθανότητα στο μέλλον. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που συγκέντρωσε από την παραβίαση για να ξέρει τι να κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις. Επίσης είναι καλό να επενδύσει σε νέες πιο εξελιγμένες τεχνολογίες προστασίας των συστημάτων του, να αναθεωρήσει τις πολιτικές του και να φροντίσει για την καλύτερη εκπαίδευση των υπαλλήλων του πάνω σε θέματα ασφάλειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

LIVE NEWS

Trump: Το Facebook αφαιρεί post παραπληροφόρησης για τον Covid-19

Το Facebook καταργεί τη δημοσίευση του Donald Trump στην οποία ισχυριζόταν ότι τα παιδιά έχουν «σχεδόν ανοσία» στον Covid-19.

ΗΠΑ: $10.000.000 σε όποιον εντοπίσει χάκερς που στοχεύουν τις εκλογές!

Λίγους μήνες πριν τις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα δώσει...

Χάκερς μπορούν να “εισβάλλουν” σε νοσοκομεία μέσω των Temi robots!

Τα Temi robots που χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία και κέντρα φροντίδας για να βοηθήσουν τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους, μπορούν να βρεθούν στο...

Συμμορία Ransomware απειλεί την Canon για διαρροή φωτογραφιών!

Η συμμορία Maze ransomware φαίνεται να βρίσκεται πίσω από μια πρόσφατη επίθεση στον κυβερνοχώρο εναντίον της Canon.

Γιατί το Edge κατέρρεε με προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης το Google

Μία εξήγηση έχει δοθεί από τη Microsoft, σχετικά με το σφάλμα που προκάλεσε την κατάρρευση του Edge, όταν το Google είχε οριστεί...

Waymo: 18 μήνες φυλάκιση για τον υπάλληλο που έκλεψε τα δεδομένα!

Ο Anthony Levandowski, πρώην επικεφαλής μηχανικός του Waymo, καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης, για κλοπή απόρρητων δεδομένων από τη Google.
00:02:16

Call of Duty Warzone: Οι hackers του παιχνιδιού έχουν αυξηθεί εκθετικά

Ενώ τα cheats αποτελούν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα για το Call of Duty: Warzone, φαίνεται ότι πλέον είναι κάτι το συνηθισμένο στο παιχνίδι.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΩΡΑ: Παρουσίαση του Samsung Galaxy Note 20 5G

Δείτε live τώρα στο YouTube την παρουσίαση του νέου προϊόντος της Samsung, το Galaxy Note 20 5G. ΔΕΙΤΕ...

Απομακρυσμένη Εργασία σημαίνει περισσότερες ώρες και meetings

Η μαζική στροφή προς την απομακρυσμένη εργασία από τότε που ξεκίνησε η πανδημία έφερε αρκετές ανατροπές: περισσότερη ευελιξία, όχι διαδρομές, άνετα ρούχα.

Σχεδόν 14 εκατομμύρια δολάρια ξόδεψε η Microsoft σε Bug Bounty

Σύμφωνα με μία ανακοίνωσή της την Τρίτη, η Microsoft δήλωσε ότι έχει ξοδέψει περίπου 13,7 εκατομμύρια δολάρια για τα προγράμματα bug bounty...