ΑρχικήinetFacebook: Αγωγή κατά της MobiBurn για παράνομη συλλογή δεδομένων

Facebook: Αγωγή κατά της MobiBurn για παράνομη συλλογή δεδομένων

Το Facebook σήμερα κατέθεσε αγωγές, σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον της MobiBurn, για παράνομη συλλογή δεδομένων των χρηστών του.

mobiburn
Facebook: Αγωγή κατά της MobiBurn για παράνομη συλλογή δεδομένων

Η MobiBurn παρείχε ένα πακέτο ανάπτυξης λογισμικού διαφήμισης (SDK), που επέτρεπε στους προγραμματιστές εφαρμογών να ενσωματώσουν διαφημίσεις μέσα στις εφαρμογές τους και να έχουν έσοδα από τη συμπεριφορά των χρηστών. Στην αγωγή που κατατέθηκε σήμερα, το Facebook ισχυρίζεται ότι το SDK περιείχε κακόβουλο κώδικα που συλλέγει παράνομα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook.

Σύμφωνα με το Facebook, τα δεδομένα συλλέχθηκαν όταν οι χρήστες εγκατέστησαν οποιαδήποτε εφαρμογή για κινητά που περιείχε το SDK διαφήμισης της MobiBurn. Έτσι ο κώδικας ενεργοποίησε και συγκέντρωσε πληροφορίες όπως όνομα, ζώνη ώρας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το φύλο ενός ατόμου.

Ωστόσο, ενώ το Facebook χειριζόταν αυτήν την υπόθεση εσωτερικά, αυτά τα στοιχεία την ήρθαν στη δημοσιότητα το Νοέμβριο του 2019, όταν το CNBC δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο περιέγραφε λεπτομερώς τις πρακτικές του MobiBurn. Το άρθρο κατηγορούσε επίσης την OneAudience, μια άλλη εταιρεία SDK, για συμμετοχή σε παρόμοιες πρακτικές.

Μια ημέρα μετά την αναφορά του CNBC, και οι δύο κατασκευαστές SDK δημοσίευσαν μηνύματα στις ιστοσελίδες τους ισχυριζόμενοι ότι παρείχαν μόνο τα εργαλεία αλλά δεν συμμετείχαν στη συλλογή δεδομένων, μεταφέροντας την ευθύνη στους προγραμματιστές εφαρμογών για κινητές συσκευές που κακοποίησαν τα SDK τους, ενώ και οι δύο εταιρείες διέκοψαν τα αντίστοιχα SDK τους.

«Οι ερευνητές ασφαλείας επισήμαναν για πρώτη φορά τη δράση του MobiBurn σε μας, ως μέρος του προγράμματος για την κατάχρηση δεδομένων,» δήλωσε η Jessica Romero, Διευθύντρια του Facebook για την Επιβολή και την Αντιδικία.

facebook
Facebook: Αγωγή κατά της MobiBurn για παράνομη συλλογή δεδομένων

Στο πλαίσιο της εσωτερικής του έρευνας, το Facebook ήθελε και οι δύο κατασκευαστές SDK να συνεργαστούν και να υποβληθούν σε έλεγχο, έτσι ώστε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να μπορεί να εξακριβώσει τους ισχυρισμούς και να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες διέγραψαν τυχόν δεδομένα χρηστών του Faceboοk που είχαν συγκεντρώσει παράνομα.

Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να συνεργαστούν, με αποτέλεσμα τις σημερινές αγωγές.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS