Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 11:28
Αρχική How To Πώς να πείσετε ηλικιωμένους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τεχνολογία;

Πώς να πείσετε ηλικιωμένους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τεχνολογία;

ηλικιωμένους

Η τεχνολογία μπορεί συχνά να φαίνεται τρομακτική και δύσκολη σε ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις διάφορες συσκευές και τις ορολογίες. Ωστόσο, μπορεί να παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίες και βοήθεια στους μεγαλύτερους ανθρώπους.

Εξηγώντας τους τα οφέλη και παρέχοντάς τους ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την τεχνολογία, μπορείτε να τους πείσετε να την εντάξουν στη ζωή τους:

Εξηγώντας την τεχνολογία

1. Για να πείσετε τους ηλικιωμένους να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία πρέπει να τους εξηγήσετε τι ακριβώς είναι με απλά λόγια για να γίνετε κατανοητός/ή. Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε μεγάλες ηλικίες δεν είναι εξοικειωμένοι. Οπότε χρειάζονται απλές περιγραφές και λεξιλόγιο. Αφιερώστε χρόνο και εξηγήστε αναλυτικά.

  • Αποφύγετε τη χρήση επωνυμιών. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε τη λέξη τηλέφωνο αντί για iPhone ή τη λέξη tablet αντί για iPad.
  • Πείτε απλά πράγματα. Δεν χρειάζεται να πείτε στους ηλικιωμένους όλα τα ονόματα των προϊόντων ή τις διαφορές μεταξύ αυτών. Εξηγείστε τις βασικές λειτουργίες των συσκευών, οι οποίες θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.
  • Σκεφτείτε τι πληροφορίες πρέπει να δώσετε και πώς πρέπει να τα περιγράψετε σε έναν άνθρωπο που δεν έχει καμιά σχέση με την τεχνολογία.
  • Συγκρίνετε το τεχνολογικό προϊόν με κάτι που ήδη καταλαβαίνουν. Πείτε, “Το κινητό είναι σαν το σταθερό σας τηλέφωνο, αλλά μπορείτε να το πάρετε παντού”.

2. Εξηγήστε τα οφέλη της τεχνολογίας. Η τεχνολογία μπορεί να είναι πολύ βοηθητική. Η εξήγηση των πλεονεκτημάτων της θα δώσει ένα παραπάνω κίνητρο στους ηλικιωμένους να συνεχίσουν να μαθαίνουν και να χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία. Είτε πρόκειται για το Διαδίκτυο, είτε για ένα smartphone ή μια Smart TV, τα οφέλη είναι πολλά.

  • Εξηγήστε τα οφέλη με βάση αυτό που τους ενδιαφέρει και τις ανάγκες που θέλουν να καλύψουν. Για παράδειγμα, ίσως να θέλουν να διατηρούν επαφή με την οικογένεια ή να δουν περισσότερες φωτογραφίες των εγγονιών τους. Δείξτε τους πώς μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει σε αυτό.
  • Δοκιμάστε να τους εξηγήσετε πώς η χρήση iPhone ή Facebook θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν επαφή με τα μέλη της οικογένειας σε όλη την πόλη, τη χώρα ή τον κόσμο.
  • Εξηγήστε πώς μπορούν να παρακολουθούν την υγεία και την φυσική κατάσταση χρησιμοποιώντας ένα Apple watch.
  • Δείξτε τους πώς μια έξυπνη τηλεόραση μπορεί να τους επιτρέψει να εγγράψουν τηλεοπτικές εκπομπές για να τις παρακολουθήσουν οποιαδήποτε στιγμή θέλουν.
  • Εξηγείστε τα παραπάνω με απλά λόγια

3. Αντιμετωπίστε τους φυσικούς περιορισμούς. Πολλοί ηλικιωμένοι αντιστέκονται στην εκμάθηση νέας τεχνολογίας λόγω φυσικών περιορισμών (προβλήματα όρασης ή ακοής, χρόνιες ή σημαντικές ασθένειες κλπ). Η αντιμετώπιση αυτών των φυσικών περιορισμών θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και τους ηλικιωμένους να καταλάβετε ποια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ποια όχι.

Για παράδειγμα, τα iPhone είναι συχνά λεπτά και λεία, έτσι μπορεί να πέσουν από τα χέρια τους, ειδικά εάν έχουν αρθρίτιδα ή τρέμουλο στα άκρα. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται μια παχύτερη προστατευτική θήκη και προστατευτικό οθόνης έτσι ώστε το τηλέφωνο να προστατεύεται σε περίπτωση πτώσης.

Υποστήριξη κατά τη μετάβασή τους

1. Δείξτε τους πώς μπορούν να δουν φωτογραφίες των παιδιών και των εγγονών τους. Αν αφιερώσουμε χρόνο για να δείξουμε (πρακτικά) στους ηλικιωμένους πώς δουλεύει η τεχνολογία είναι πιο πιθανό να την κατανοήσουν αλλά και να την υιοθετήσουν στην καθημερινή τους ζωή. Κάντε τους μερικά μαθήματα για το πώς να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν συσκευές και εφαρμογές και δείξτε τους κάποιες βασικές λειτουργίες. Δείξτε τους πώς να παίρνουν τηλέφωνο, να στέλνουν μήνυμα σας ή email κλπ.

Δείξτε τους λίγα πράγματα κάθε φορά. Εάν τους δώσετε πολλές πληροφορίες μπορεί να αγχωθούν και να τα παρατήσουν. Εξηγείστε τους ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχει καθυστέρηση στην εκμάθηση μιας νέας τεχνολογίας.

2. Προσφέρετε τεχνική υποστήριξη. Οι ηλικιωμένοι πιθανότατα θα χρειαστούν συνεχή υποστήριξη. Βοηθήστε τους ηλικιωμένους κάθε φορά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και εξηγείστε τους ποια είναι η λύση (αν είναι απλή). Η προθυμία σας να τους βοηθήσετε τους δίνει κίνητρο να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία γιατί ξέρουν ότι μπορούν πάντα να έχουν βοήθεια.

Ενημερώστε τον ηλικιωμένο ότι μπορεί να σας καλεί και να σας ρωτάει για οποιαδήποτε απορία.

3. Επικοινωνήστε με τους ηλικιωμένους μέσω νέων τεχνολογιών. Για να υιοθετήσει ένας ηλικιωμένος τη νέα τεχνολογία πρέπει να “αναγκαστεί” να τη χρησιμοποιήσει. Για παράδειγμα, στείλτε του είναι μήνυμα στο κινητό ή στο Facebook. Έτσι θα μάθει πώς λειτουργούν και θα αρχίσει να εξοικειώνεται.

τεχνολογία

Χρησιμοποιήστε επιχειρήματα

1. Μην απογοητεύεστε όταν λένε όχι. Πολλοί ηλικιωμένοι αντιστέκονται στις νέες τεχνολογίες. Αντί να απογοητευτείτε από την έλλειψη κατανόησης ή την έλλειψη αποδοχής, μείνετε ήρεμοι και δοκιμάστε ξανά.

2. Πείτε τους ότι μπορούν να παραμείνουν συνδεδεμένοι με την οικογένεια, τους αγαπημένους τους ή τους φίλους τους. Μερικοί ηλικιωμένοι μπορεί να μην βλέπουν το νόημα των νέων τεχνολογιών. Ωστόσο, όσο περισσότερο τονίζετε τη σημασία της επαφής με την υπόλοιπη οικογένεια, τόσο πιθανότερο είναι να θέλουν να δοκιμάσουν αυτό που τους προτείνετε.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φράσεις όπως, “Λοιπόν, όλοι χρησιμοποιούμε smartphone τώρα. Κάνουμε βίντεο κλήσεις μεταξύ μας κάθε εβδομάδα”, “Όλοι είμαστε στο Facebook, ώστε να μπορούμε να μοιραστούμε τις οικογενειακές μας αναμνήσεις με όλους, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται”.

Δείξτε τους πώς χρησιμοποιείτε την τεχνολογία. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να τους συμπεριλάβετε σε μια βίντεο κλήση με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο. Αυτό θα μπορούσε να κερδίσει το ενδιαφέρον τους.

3. Ρωτήστε τους γιατί αποφεύγουν την τεχνολογία. Ρωτώντας τους ηλικιωμένους γιατί δεν ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνολογία μπορεί να μάθετε πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσετε για να τους βοηθήσετε να καταλάβουν τη σημασία της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

LIVE NEWS

Παραβίαση δεδομένων στο γραφείο του Σερίφη στην Hennepin

Παραβίαση δεδομένων υπέστη το Γραφείο του Σερίφη στην κομητεία του Hennepin, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την διαρροή πληροφοριών περίπου 1400 ατόμων.

Play Store: Βρέθηκαν 21 Android εφαρμογές με adware

Η Google αφαίρεσε 15 Android εφαρμογές από το Play Store, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς σύμφωνα με μια αναφορά από την...

Το νέο botnet KashmirBlack έχει μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες websites

Το νέο botnet KashmirBlack πιστεύεται ότι έχει μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες ιστότοπους από το Νοέμβριο του 2019.

FBI: Στηρίζει το Cyber Camp των ΗΠΑ για την εκπαίδευση νέων στο IT και την κυβερνοασφάλεια

Το αμερικανικό διαστημικό και πυραυλικό κέντρο (USSRC) και το FBI συνεργάζονται έχοντας ως στόχο την υποστήριξη του Cyber Camp των ΗΠΑ. Αυτό...
00:01:52

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ρωσικό ινστιτούτο για την ανάπτυξη του Triton malware!

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κυρώσεις για ένα ρωσικό ερευνητικό ινστιτούτο, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται...

Τρόπος προσαρμογής των ειδοποιήσεων για συγκεκριμένα email στο Outlook

Το inbox σας μπορεί να κατακλυστεί με ασήμαντα email. Μερικές φορές, όμως, πρέπει πραγματικά να γνωρίζετε πότε ένα συγκεκριμένο μήνυμα θα φτάσει...

Βιοϊατρική κυβερνοεπίθεση: Χάκερς στέλνουν phishing emails

Βιοϊατρική κυβερνοεπίθεση: Χάκερς στέλνουν phishing emails Σε εξέλιξη βρίσκεται κυβερνοεπίθεση που στοχεύει εταιρικούς χρήστες από πολλές εταιρείες στην Ελλάδα, με emails...

Πώς να ελέγξετε τη φωτεινότητα του φακού του iPhone σας

Πιθανότατα δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν ιδιοκτήτη iPhone ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φλας LED στο πίσω μέρος του iPhone σας ως...

Έλεγχος των ενημερώσεων των Windows 10 με αυτά τα settings

Η Microsoft έχει προσθέσει νέες ρυθμίσεις που επιτρέπουν στους χρήστες να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο το Windows Update...

Η Microsoft έκανε μια έρευνα και θύμωσε με τα αποτελέσματα της

Η Microsoft ανέθεσε πρόσφατα στην ερευνητική εταιρεία YouGov να κάνει μια έρευνα σε 5.000 χρήστες - οι ερωτήσεις αφορούσαν τις γενικότερες και...