ΑρχικήUpdatesProton: Πλέον θα υποστηρίζει και Windows-exclusive παιχνίδια

Proton: Πλέον θα υποστηρίζει και Windows-exclusive παιχνίδια

Proton: Πλέον θα υποστηρίζει και Windows-exclusive παιχνίδια

Αν και το Linux έχει βελτιωθεί αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα windows συνεχίζουν να είναι στις κορυφαίες θέσεις, όταν μιλάμε για gaming. Ωστόσο, με την κυκλοφορία του Valve Proton, το Linux πήρε μεγάλη φόρα και πλέον υποστηρίζει παραπάνω από 6000 παιχνίδια.

Πρόσφατα, η Valve ανακοίνωσε και το νέο VKD3D project, το οποίο θα φέρει και μερικά από τα Windows-exclusive παιχνίδια, στα λειτουργικά συστήματα του Linux. Το νέο έργο της εταιρίας κατασκευάστηκε από τον Hans-Kristian Arntzen, ένας από τους developers της ομάδας ανάπτυξης του Proton. Σύμφωνα με αυτόν, το VKD3D είναι μια 3D βιβλιοθήκη η οποία χτίστηκε πάνω στο Vulkan. Για να μπορεί να θεωρηθεί επίσημο κομμάτι του Proton, όμως,  ο Arntzen αναγκάστηκε να μετονομάσει το project σε VKD3D-Proton.

Ωστόσο, αν και το Proton είναι έργο της Valve, η ομάδα του Wine εχει λάβει την ανάπτυξη του VKD3D. Σύμφωνα με την Valve, αυτή την στιγμή η εταιρία εργάζεται πάνω στην ενσωμάτωση του D3D12 στο Proton, και όχι στην ανάπτυξη του VKD3D.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι το Proton περιέχει τη βιβλιοθήκη DXVK, η οποία είναι υπεύθυνη για τα DirectX 9/10/11 APIs. O σκοπός της νέας βιβλιοθήκης λοιπόν, είναι η προσθήκη του Direct3D 12 API μέσα στο Proton. Έτσι, το VKD3D θα επιτρέψει την υποστήριξη των πρόσφατων παιχνιδιών.

Ο Αrntzen αναφέρει ακόμα, ότι ο κύρος σκοπός της νέας βιβλιοθήκης είναι η απόδοση, καθώς και η συμβατότητα της. Για να μπορεί να πετύχει τα παραπάνω, η ίδια χρησιμοποιεί πολλές από τις νέες δυνατότητες του Vulkan, σε συνδυασμό με τα τελευταία διαθέσιμα drivers. Για τον ίδιο λόγο, η βιβλιοθήκη δεν περιέχει υποστήριξη για παλιότερα drivers και συστήματα.

Αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν, το Project θα είναι χρήσιμο μόνο για τους χρήστες με νεότερα συστήματα. Ωστόσο, η ανάπτυξη του VKD3D ακόμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Το project συνεχίζει να αναπτύσσεται συχνά, και η συμβατότητα του γίνεται όλο και πιο μεγάλη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το VKD3D, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS