Οι προγραμματιστές της βάσης δεδομένων MySQL ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν ορολογίες όπως master, slave, blacklist, και whitelist.
Σε ανάρτηση blog, η ομάδα της MySQL δήλωσε ότι δε θέλει να χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους στον πηγαίο κώδικα της βάσης δεδομένων, και θα τους αντικαταστήσει με νέους όπως source, replica, blocklist, και allowlist, αντίστοιχα.
Η συγκεκριμένη ομάδα, διαχειρίζεται τη δεύτερη πιο δημοφιλή μηχανή βάσης δεδομένων του διαδικτύου σύμφωνα με το DB-Engines. Ωστόσο, δεν έχει εξηγήσει πως οδηγήθηκε στην απόφαση για την αλλαγή των ορολογιών.
Βέβαια, η κίνηση της MySQL έρχεται τη στιγμή που πολλές άλλες επιχειρήσεις και open source προγράμματα άρχισαν να αφαιρούν τους ίδιους όρους από τις βάσεις κώδικα, με την αιτιολογία ότι είναι μια «επιβλαβής και σκληρή γλώσσα» που προάγει τη φυλετική διάκριση.
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Ανακαλύψτε το Νέο Ανθρωποειδές Ρομπότ GR-2!
Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση από την ομάδα προγραμματιστών, οι τεχνικοί του Twitter ανακοίνωσαν επίσης παρόμοια σχέδια για την αντικατάσταση των όρων στα εσωτερικά εργαλεία και τα προγράμματα open source.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι τεχνικοί του Twitter πρόκειται να αφαιρέσουν εννιά ευαίσθητους όρους, και πιο συγκεκριμένα τους: whitelist, blacklist, master/slave, grandfathered, αντωνυμίες, man hours, sanity check, και dummy value.
Άλλες εταιρείες που υποσχέθηκαν πρόσφατα να κάνουν τις αλλαγές στις οποίες προχωράει και η MySQL είναι οι GitHub, Microsoft, LinkedIn, Ansible, Splunk, Android, Go, PHPUnit, Curl, OpenZFS, OpenSSL, και JP Morgan.
Αυτή η τάση αντικατάστασης των όρων απογειώθηκε λόγω του κινήματος «Black Lives Matter», το οποίο πυροδότησε ο θάνατος του George Floyd, στις 25 Μαΐου.
Κύριος στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να φτιάξει τεχνολογικά προϊόντα και ΙΤ περιβάλλοντα, που θα είναι πιο φιλικά προς τους έγχρωμους ανθρώπους. Μερικά από τα μέλη της τεχνολογικής κοινότητας χαρακτήρισαν αυτή την κίνηση ως «ρηχή και άχρηστη δράση», ενώ δε τη θεωρούν βοηθητική για τους έγχρωμους ανθρώπους και τον περιορισμό του ρατσισμού.
Να σημειώσουμε ότι έργο που δημοσιεύτηκε σε ακαδημαϊκά περιοδικά υποστηρίζει εδώ και αρκετό διάστημα ότι η διαρκής χρήση όρων με φυλετικές ρίζες, εντείνει τον ρατσισμό.