ΑρχικήUpdatesMageia Linux 8: Κυκλοφόρησε η πρώτη alpha έκδοση

Mageia Linux 8: Κυκλοφόρησε η πρώτη alpha έκδοση

Mageia Linux 8: Κυκλοφόρησε η πρώτη alpha έκδοση

Πρόσφατα, ο Donald Stewart, δημιουργός του Mageia Linux, ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος Mageia 8 alpha 1. Σύμφωνα με αυτόν, αυτή είναι η πρώτη beta έκδοση η οποία περιέχει όλες τις προγραμματισμένες αλλαγές για την ερχόμενη stable έκδοση του συστήματος.

Τι αλλαγές περιέχει το Mageia Linux 8;

Αν και το λειτουργικό αυτό βασίζεται στο παλιό Mandriva Linux, η νέα ενημέρωση είναι μια από τις μεγαλύτερες, και περιέχει αμέτρητες βελτιώσεις, αλλαγές, και αναβαθμίσεις των πακέτων. Για παράδειγμα, το Mageia 8 περιέχει τον νέο Linux Kernel 5.7.4. Χάρη σε αυτόν, το λειτουργικό σύστημα πλέον υποστηρίζει και το exFAT filesystem. Εκτός από νέα υποστήριξη, το λειτουργικό τώρα περιέχει και ανανεωμένα πακέτα, τα οποία είναι συμβατά με τις αρχιτεκτονικές Aarch64 και ARM v7.

Μιλώντας για το λογισμικό και τις εφαρμογές, πρέπει να αναφέρουμε ότι στην έκδοση Alpha 1 υπάρχουν και πολλές ενημερωμένες εφαρμογές, όπως το glib 2.31, gcc 10.1.1, Chromium 81, Firefox 68.9, LibreOffice 6.4.4, καθώς και το rpm 4.16. Μαζί με τις εφαρμογές, ο rpm package manager επίσης βελτιώθηκε αρκετά, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζει αυτόματα τους SSD δίσκους.

Μια άλλη αλλαγή στο Mageia 8, είναι η αφαίρεση των πακέτων της python2. Όπως ήδη ξέρουμε, η python2 σταμάτησε να υποστηρίζεται και να αναπτύσσεται ακόμα στις αρχές του 2020, με αποτέλεσμα όλα τα πακέτα της εφαρμογής να αφαιρούνται από τα ερχόμενα λειτουργικά συστήματα.

Προχωρώντας παρακάτω, ερχόμαστε και στη βελτιωμένη υποστήριξη των filesystems. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το λειτουργικό πλέον υποστηρίζει το σύστημα exFAT. Ωστόσο, αυτό περιέχει βελτιώσεις και για τα υπόλοιπα συστήματα όπως το F2FS και Nifs2. Επιπλέον, το λειτουργικό τώρα χρησιμοποιεί το ZStd compression ακόμα πιο αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να κάνει πιο γρήγορο boot, καθώς και να μειώνει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο για τις εγκαταστάσεις των εφαρμογών.

Σύμφωνα με τον Stawart, η προγραμματισμένη ημερομηνία κυκλοφορίας της σταθερής έκδοσης του Mageia 8, είναι στις 18 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε μερικές από τις ερχόμενες beta εκδόσεις, μέσα στην επίσημη ιστοσελίδα του λειτουργικού συστήματος.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS