ΑρχικήsecurityΣιγκαπούρη: Οι κυβερνοεπιθέσεις αγγίζουν το 27% των εγκλημάτων!

Σιγκαπούρη: Οι κυβερνοεπιθέσεις αγγίζουν το 27% των εγκλημάτων!

Σύμφωνα με έρευνα, το μεγαλύτερο ποσσοστό διαδικυακής απάτης με θύματα χρήστες που πραγματοποιούν online αγορές, σημειώνεται στη Σιγκαπούρη. Συγκεκριμένα, στην ασιατική χώρα, οι κυβερνοεπιθέσεις αντιπροσώπευαν περίπου το 27 % όλων των εγκλημάτων πέρυσι, ενώ πιο δημοφιλείς ήταν οι απάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Περίπου 9.500 κυβερνοεπιθέσεις αναφέρθηκαν πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 51,7% από το 2018, όπου οι κυβερνοεπιθέσεις ανέρχονταν στις 6.215. Το 2019, το ηλεκτρονικό εμπόριο εξακολουθούσε να αποτελεί την κορυφαία τακτική που χρησιμοποίησαν απατεώνες σε 2.809 θύματα το 2019. Πρόκειται για αύξηση 30% από τα 2.161 περιστατικά που αναφέρθηκαν το 2018, σύμφωνα με την έκθεση Cyber Landscape 2019 της Σιγκαπούρης που κυκλοφόρησε την προγούμενη βδομάδα από τον Οργανισμό Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Σιγκαπούρης (CSA).

κυβερνοεπιθέσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρήστες που έπεσαν θύματα απατών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, συνέχισαν να δελεάζονται από ελκυστικές διαδικτυακές προσφορές που αφορούσαν αντικείμενα όπως ηλεκτρονικά gadget και εισιτήρια για διάφορα events. Πέρυσι σημειώθηκαν επίσης αυξήσεις στην παραβίαση sites, στα περιστατικά ηλεκτρονικού phishing καθώς και σε μολύνσεις από malware. Η έκθεση του CSA αποκάλυψε ότι παραβιάστηκαν πάνω από 870 sites, ενώ το 2018 είχαν παραβιαστεί 605, με τα περισσότερα από τα επηρεαζόμενα sites να λειτουργούν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαφόρων τομέων. Η CSA απέδωσε την αύξηση εν μέρει σε μια ομάδα χάκερ με έδρα την Ινδονησία, καθώς και στις συνεχιζόμενες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η κυβερνητική υπηρεσία ειδοποιήθηκε επίσης για 35 ransomware επιθέσεις το 2019, και 21 το 2018, με τα επηρεαζόμενα συστήματα να λειτουργούν από οργανισμούς, όπως για παράδειγμα τουριστικούς ή ταξιδιωτικούς οργανισμούς. Επιπλέον, το CSA δήλωσε ότι εντόπισε περίπου 370 παραλλαγές malware, με κυρίαρχα τα Mirai, Gamarue, Conficker, Nymaim και Ranbyus.

Σιγκαπούρη-κυβερνοεπιθέσεις

Επιπλέον εντοπίστηκαν πέρυσι 47.500 διευθύνσεις URL ηλεκτρονικού phishing που φιλοξενούνται στη Σιγκαπούρη, ενώ το 2018 ο αριθμός αυτός άγγιξε τις 16.100. Στους οργανισμούς της χώρας που έπεσαν θύματα τέτοιων επιθέσεων συγκαταλέγονταν προμηθευτές τεχνολογίας, τραπεζικές και χρηματοοικονομικές εταιρείες, καθώς και πάροχοι υπηρεσιών email, αλλά και κυβερνητικές υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού (MOM), η Αρχή Μετανάστευσης & Σημείων Ελέγχου και η Αστυνομία της Σιγκαπούρης. Την περασμένη εβδομάδα, η Σιγκαπούρη συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα έξι έθνη που βρέθηκαν πιο πολύ στο στόχαστρο μιας phishing εκστρατείας που εκμεταλλεύεται την πανδημία του COVID-19 που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου. Η εκστρατεία είχε αρχικά ως στόχο να επιτεθεί σε περισσότερες από 5 εκατομμύρια επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων 8.000 οργανισμών στη Σιγκαπούρη, οι οποίοι θα λάμβαναν phishing emails από έναν λογαριασμό που υποτίθεται ότι ανήκει στο Υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού.

κυβερνοεπιθέσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο τεχνολογίας της Σιγκαπούρης, Acronis Stas Protassov, πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες phishing επιθέσεις στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι η Σιγκαπούρη αναμένεται να πραγματοποιήσει τις Γενικές Εκλογές της τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με το CSA, η πανδημία του COVID-19 αναμενόταν να αυξήσει τον όγκο των κυβερνοεπιθέσεων, καθώς η απομακρυσμένη εργασία επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους ασφαλείας, ανοίγοντας τον δρόμο στους χάκερς. Ένας ακόμη παράγοντας που εγκυμονεί κινδύνους είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις μετακινούνται στο cloud, καθώς αυτή η ανάπτυξη επέκτεινε την επιφάνεια επίθεσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Επίσης, άλλες αναδυόμενες τάσεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το 5G, η κβαντική πληροφορική και η αύξηση των IoT συσκευών έχουν αντίκτυπο στην κυβερνοασφάλεια. Ο διευθύνων σύμβουλος και επίτροπος της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του CSA, David Koh, δήλωσε πως η Σιγκαπούρη παραμένει στόχος κυβερνοεπιθέσεων, προσθέτοντας πως οι χάκερς εξελίσσουν συνεχώς την τακτική τους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν δραματικά οι κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο το 2019. Η πανδημία COVID-19 παρείχε επίσης νέες ευκαιρίες για επιθέσεις, δήλωσε ο Koh. Τέλος, επεσήμανε ότι καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις υιοθετούν την απομακρυσμένη εργασία, οι παράγοντες απειλής ήταν πιθανό να επωφεληθούν από αυτή τη νέα συνθήκη για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών ή σε δίκτυα οργανισμών.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS