ΑρχικήinetΕυρώπη: ζητά από τα social media μηνιαίες εκθέσεις για τα fake news

Ευρώπη: ζητά από τα social media μηνιαίες εκθέσεις για τα fake news

fake news

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει από τις μεγάλες εταιρείες διαδικτύου να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά την διάδοση των fake news.

Όπως ανέφερε το Reuters, την Τετάρτη δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι εταιρείες Facebook, Twitter και Google θα πρέπει να αρχίσουν να παρέχουν μηνιαίες αναφορές σχετικά με τις μεθόδους που ακολουθούν ώστε να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε από τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις αξίες και τη διαφάνεια, Věra Jourová, η οποία μίλησε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Οι μηνιαίες αναφορές, προτείνεται να περιέχουν λεπτομερή αναφορά σχετικά με τις ενέργειες κάθε εταιρείας, προκειμένου να προωθήσει έγκυρο περιεχόμενο και να καταπολεμήσει την διάδοση των fake news.

“Η παραπληροφόρηση (…) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και να υπονομεύσει την ανταπόκριση των δημόσιων αρχών και ως εκ τούτου, να αποδυναμώσει τα μέτρα ασφαλείας”, δήλωσε η Jourová, ενώ ζήτησε από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να “εντείνουν τις προσπάθειές τους”.

Από τη μεριά του ο Borrell, αναφέρθηκε πιο γενικά στο θέμα, λέγοντας απλά ότι «η παραπληροφόρηση σε περιόδους κορωνοϊού μπορεί να σκοτώσει».

Η Jourová είπε επίσης ότι το TikTok της Κίνας υπέγραψε εθελοντικά έναν κώδικα δεοντολογίας σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης της παραπληροφόρησης. Αυτός ο κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος σχετίζεται με τη διαφάνεια στην πολιτική διαφήμιση, τους ψεύτικους λογαριασμούς και την απονομισματοποίηση αυτών που προωθούν ψεύτικες ειδήσεις, είχε προηγουμένως υπογραφεί από την Google, το Facebook, το Twitter και τη Mozilla.

Η Επιτροπή χαρακτήρισε επίσης τη Ρωσία και την Κίνα ως πηγές fake news.

«Ξένοι παράγοντες και ορισμένες τρίτες χώρες, ιδίως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν εμπλακεί σε επιχειρήσεις στοχευμένης επιρροής και εκστρατείες παραπληροφόρησης στην ΕΕ, γειτονικές της χώρες και παγκοσμίως», δήλωσε η Επιτροπή.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS