ΑρχικήinetΗ Ρωσία αναμένεται να προσπαθήσει να χειραγωγήσει τις εκλογές του 2020

Η Ρωσία αναμένεται να προσπαθήσει να χειραγωγήσει τις εκλογές του 2020

Η έκθεση έρχεται αφού εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια των εκλογών παραμένουν σε επιφυλακή για προσπάθειες χειραγώγησης των εκλογών του 2020 από τη Ρωσία και από πολλές άλλες χώρες και μη κρατικούς φορείς.

Στο διαδίκτυο, μια επιστολή από τον Sen. Ben Cardin, D-Md., με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2019, φαίνεται αληθινό. Έχει ένα επιστολόχαρτο της Γερουσίας των ΗΠΑ, την υπογραφή του Cardin και ακόμη και ένα μικρό ” Printed on Recycled Paper”  στο κάτω μέρος. Αλλά είναι ψεύτικο. Ο Cardin δεν έστειλε ποτέ την επιστολή στον γερουσιαστή Bob Menendez, D-N.J.

Είναι μόνο μερικά από τα πολλά πλαστά κυβερνητικά έγγραφα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες. Κάποιο ισχυρίζεται ότι προέρχεται από έναν ναύαρχο των ΗΠΑ, ενώ άλλο προσπαθεί να επιπλήξει το ότι ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία και κατηγόρησε την Τουρκία – κάτι που ο Pompeo δεν έκανε.

Οι επιστολές κυκλοφόρησαν την Τετάρτη από την εταιρία Cyber-Security Recorded Future, η οποία ανέλυσε τα έγγραφα και βρήκε αυτό που λένε οι ερευνητές της είναι μια οργανωμένη και στοχοθετημένη προσπάθεια με συνδέσεις με τη Ρωσία που στοχεύουν στην επίδραση του γεωπολιτικού λόγου. Είναι το είδος της επιχείρησης που θα μπορούσε να αναπτυχθεί για τις εκλογές του 2020.

Ρωσία

Η έκθεση βασίζεται σε προηγούμενη ανάλυση μιας τρέχουσας ηλεκτρονικής καμπάνιας παραπληροφόρησης που ονομάζεται “Secondary Infektion”, η οποία προωθεί έγγραφα, συχνά πλαστά, τα οποία φαίνεται να δημιουργήθηκαν για να αυξήσουν τις εντάσεις στις διεθνείς σχέσεις, ιδίως μεταξύ των χωρών του πρώην Σοβιετικού μπλοκ και της Δύσης. Η ομάδα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά δεν είχε προηγουμένως συνδεθεί με την πλαστογράφηση της επίσημης αλληλογραφίας των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήταν σε θέση να καθορίσουν ένα σαφές πρότυπο από την ομάδα. Κάποιος δημιουργεί ένα blog post με ψεύτικο λογαριασμό για να γράψει μια πολιτική σκηνή, ενσωματώνοντας συχνά ένα πολιτικό έγγραφο που δεν έχει κυκλοφορήσει ή έχει διαρρεύσει στην ανάρτηση. Στη συνέχεια, ένας άλλος λογαριασμός μιας χρήσης θα το προωθήσει σε μια άλλη τεχνολογική πλατφόρμα. Τα περισσότερα post υποστηρίζουν τους αυτονόητους στόχους της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και έχουν εμφανιστεί σε πολλές γλώσσες.

Η στρατηγική καθιστά δύσκολο να εντοπιστούν τα έγγραφα κατά την αρχική τους δημοσιεύση.

“Αυτές είναι όλες οι τεχνικές που δεν είναι μοναδικές ή αποτελεσματικές, αλλά όταν τις βάζετε όλοι μαζί, γίνονται μια συγκεκριμένη συμπεριφορά”, δήλωσε η Priscilla Moriuchi, επικεφαλής του εθνικού κρατικού ερευνών Recorded Future, η οποία έγραψε τη μελέτη.

Τα υλικά που αποκαλύπτονται από το Recorded Future επικεντρώνονται κυρίως στην υπονόμευση της σχέσης της χώρας Γεωργίας με το ΝΑΤΟ και της Εσθονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντανακλώντας τους στόχους της Ρωσίας για τον καθένα.

Αλλά οι ερευνητές βρήκαν επίσης έξι έγγραφα που θεωρούν ότι είναι επίσημη αλληλογραφία με ανώτερα αμερικανικά κυβερνητικά στοιχεία. Όλα περιέχουν περίεργα γραμματικά σφάλματα που το Recorded Future βρήκε ότι είναι συνεπή με τους εγγενείς Ρώσους ομιλητές.

Η έκθεση έρχεται ως μια έκθεση των εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των εκλογών που παραμένουν σε επιφυλακή για προσπάθειες χειραγώγησης των εκλογών του 2020 από τη Ρωσία και από πολλές άλλες χώρες και μη κρατικούς φορείς.

Ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών  αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση, αλλά επεσήμανε προηγούμενα σχόλια του οργανισμού. Στην τελευταία έκθεσή της σχετικά με τις δημόσιες πληροφορίες, το γραφείο προειδοποίησε ότι η Ρωσία πιθανότατα θα επιχειρήσει να επηρεάσει τις εκλογές για το 2020 στις ΗΠΑ. Στα πιο πρόσφατα δημόσια σχόλιά της, η Shelby Pierson, δήλωσε ότι οι “κακοήθεις εκστρατείες επιρροής” είναι “σε άνοδο”.

Τα social media εξακολουθούν να δυσκολεύονται να παραχωρούν επιρροή στα sites τους σε συγκεκριμένους οργανισμούς πληροφοριών και συχνά δεν λαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ενώ μια ειδική ομάδα εργασίας του FBI τις συμβουλεύει περιστασιακά για συγκεκριμένους απατεώνες, οι εταιρείες συχνά βασίζονται σε εσωτερικές αναλύσεις και συμβουλές από ιδιωτικές εταιρείες για να κατανοήσουν ποιος είναι πιθανότατα πίσω από αυτές τις εκστρατείες.

Όταν η Reddit ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι υποπτευόταν ότι η Russian intelligence (Ρωσική τεχνητή νοημοσύνη) ήταν πίσω από μια «Secondary Infektion» για την κυκλοφορία των εγγράφων και την προσήλωσή τους στο site, η εταιρεία εργάστηκε πάνω σε μια συμβουλή που δόθηκε από την εταιρία social media analysis Graphika και όχι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Για μεγάλο μέρος του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση δημοσίευε πλαστογραφημένα ή παραποιημένα έγγραφα σε μικρά, φιλικά καταστήματα ειδήσεων, βλέποντας τα περισσότερα να αγνοούνται. Μερικά όμως έγιναν πιστευτά και αναφέρθηκαν από τους κυριότερους οργανισμούς ειδήσεων.

Οι ίδιες οι τακτικές που καθιστούν το Secondary Infektion τόσο δύσκολο να εντοπιστεί φαίνεται να έχουν παρεμποδίσει τις προσπάθειές του να γίνει παρατηρήσιμο.

“Η «Secondary Infektion» αγωνίστηκε για να φτάσει στο κοινό της”, δήλωσε ο Ben Nimmo, ερευνητής της Graphika, ο οποίος δημοσίευσε μία από τις πρώτες δημόσιες εκθέσεις για τη Secondary Infektion.

“Όποιος έχει ποτέ λογαριασμό social media θα καταλάβει το γιατί: Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να προσελκύσετε τον πρώτο σας φαν”, είπε. “Η Secondary Infektion χρησιμοποιούσε έναν νέο λογαριασμό για σχεδόν όλα όσα δημοσίευε, οπότε πάντα προσπαθούσε να προσελκύσει τον πρώτο φαν. Αυτή δεν είναι μια πολύ καλή στρατηγική.”

Συγκεκριμένα, το γνωστό περιστατικό όπου η Secondary Infektion φάνηκε να είναι επιτυχής ήταν η σπάνια στιγμή που προώθησε ένα έγγραφο του οποίου η αυθεντικότητα δεν αμφισβητήθηκε. Αργότερα στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2019, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn, επανειλημμένα αναφέρθηκε σε ένα έγγραφο που υποτίθεται ότι έδειχνε σχέδια από το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου που θα συζητούσε με το εθνικό γραφείο υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ. Το πως διέρρευσε το έγγραφο δεν είναι δημοσίως γνωστό.

Η Secondary Infektion έχει περιορισμένο ποσοστό επιτυχίας αλλά μπορεί να προκαλέσει εύλογη δυσπιστία αν ένα έγγραφο προσελκύσει την προσοχή του κοινού, είπε ο Moriuchi.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS