ΑρχικήHow ToΠώς να αντιμετωπίσετε την κόπωση που νιώθετε μετά τις τηλεδιασκέψεις;

Πώς να αντιμετωπίσετε την κόπωση που νιώθετε μετά τις τηλεδιασκέψεις;

Καθώς πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν εφαρμογές τηλεδιάσκεψης είτε για την δουλειά τους είτε για την εκπαίδευσή τους, στα πλαίσια των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του Κορωνοϊού, έχουν προστεθεί νέες ορολογίες στο λεξιλόγιό μας, όπως για παράδειγμα η “κόπωση του Zoom“. Αυτός ο όρος αναφέρεται στην ψυχική εξάντληση που παρατηρείται μετά τις τηλεδιασκέψεις. Ωστόσο, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε κατά την διάρκεια των βιντεοκλήσεων, ακολουθώντας ορισμένα βήματα, όπως ο προγραμματισμός συναντήσεων μικρότερης διάρκειας. Σύμφωνα με έρευνες, η κόπωση που νιώθουμε μετά από τις τηλεδιασκέψεις, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά που ακούμε. Με άλλα λόγια, οι φωνές που μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο επιβαρύνουν τα αυτιά μας και συνεπώς την ακοή μας. Αυτός είναι ο λόγος που αισθανόμαστε εξαντλημένοι μετά από τις τηλεδιασκέψεις, ακόμα κι αν δεν συμμετέχουμε ενεργά σε αυτές. Παρόλα αυτά η “κόπωση του Zoom” είναι κάτι που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι χρήστες των εφαρμογών τηλεδιάσκεψης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να ακολουθήσουν κάποια βήματα, τα οποία θα βελτιώσουν την εμπειρία τους κατά τις τηλεδιασκέψεις.

  • Αρχικά θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης, ενώ είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαλείμματα μεταξύ των κλήσεων και ο χρήστης να φεύγει από την οθόνη έστω και για λίγο. Επιπλέον, η απόκρυψη της εικόνας του ίδιου του χρήστη κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωσή του και στην κατανόηση των ομιλητών, αφού δεν θα αποσυντονίζεται κοιτάζοντας τον εαυτό του, αλλά αντιθέτως θα επικεντρώνεται στους ομιλητές.
  • Οι αφύσικοι, απροσδόκητοι και ενοχλητικοί ήχοι επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας, αναγκάζοντάς μας να επικεντρωθούμε σε αυτούς. Σε μια τηλεδιάσκεψη, η φωνή αλλοιώνεται με την χρήση μικροφώνου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πώς ακούγεται πραγματικά η φωνή μας μέσα από έναν υπολογιστή ή ένα κινητό. Όταν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με το ακροατήριο μας, ακούμε την φωνή μας, συνεπώς μπορούμε να την προσαρμόζουμε αναλόγως, κάτι που δεν είναι εφικτό στις διαδικτυακές συναντήσεις. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μπουν οι χρήστες στην θέση των ακροατών τους. Μπορούν να καταγράψουν την φωνή τους και στη συνέχεια να την ακούσουν ηχογραφημένη για να καταλάβουν πώς πραγματικά τους ακούνε οι άλλοι. Κάτι τόσο απλό όσο η ρύθμιση της θέσης, της απόστασης ή της κατεύθυνσης του μικροφώνου θα μπορούσε να κάνει την διαφορά. Η εναλλαγή από το ενσωματωμένο μικρόφωνο ενός φορητού υπολογιστή σε ένα μικρόφωνο ακουστικών μπορεί να καλύψει πολλούς περιβαλλοντικούς θορύβους, όπως το πάτημα πλήκτρων ή ηχώ.
  • Οι καθυστερήσεις στο δίκτυο μπορούν να μπερδέψουν τα πράγματα ακόμη περισσότερο, σε περίπτωση που δεν συγχρονίζεται η εικόνα με τον ήχο των συνομιλιών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει ή να σταματήσει εντελώς τη ροή των συνομιλιών. Τα προβλήματα δικτύου μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σαφήνεια της ομιλίας. Έτσι, ο εγκέφαλός μας πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση για να καλύψει τυχόν κενά και καταναλώνουμε πολλή ενέργεια. Έτσι, οι χρήστες θα πρέπει να κάνουν mute στα μικρόφωνά τους, αφού δηλώσουν το παρόν στη συνομιλία, ενώ εάν θελήσουν κάποια στιγμή να παρέμβουν στη συνομιλία ή να θέσουν ερωτήσεις, μπορούν να το κάνουν μέσω text chat. Επιπλέον, θα πρέπει να προσέχουν την άρθρωση της ομιλίας τους, ώστε να μην δυσκολεύονται οι άλλοι να τους κατανοήσουν. Παράλληλα, θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι κάποιος άλλος στο σπίτι δεν καταναλώνει όλο το εύρος ζώνης για το Netflix ή για κάποια άλλη πλατφόρμα, ενώ εκείνοι πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη.
  • Οι συνομιλίες σε ένα οικιακό περιβάλλον προκαλούν θορύβους στο βάθος, καθώς και ηχώ και αντηχήσεις λόγω της ακουστικής του δωματίου. Οι χώροι του σπιτιού μπορούν να προκαλέσουν αντηχήσεις, οι οποίες ενδέχεται να μειώσουν την ικανότητα των ατόμων να κατανοούν όσα λένε οι συνομιλητές τους. Επομένως, θα πρέπει να έχουν πάντα κλειστή την πόρτα του δωματίου όπου κάνουν τηλεδιάσκεψη, για να μην ακούν θορύβους που μπορεί να προέρχονται από τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Μπορούν επίσης να κάνουν το ακουστικό περιβάλλον πιο “φιλικό προς τη φωνή”, μειώνοντας την ηχώ. Για παράδειγμα, μία βιβλιοθήκη στο δωμάτιο αποτελεί ένα καλό ακουστικό διάφραγμα. Δεδομένου πολλοί άνθρωποι θα δουλεύουν για μεγάλο διάστημα από το σπίτι, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι μειώσουν σε σημαντικό βαθμό την “κόπωση του Zoom”, για να είναι πιο αποδοτικοί στις απαιτήσεις της δουλειάς τους.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS