ΑρχικήinetΔίκτυα κινητής 5G: Η νέα τεχνολογία είναι ασφαλής, σύμφωνα με ειδικούς!

Δίκτυα κινητής 5G: Η νέα τεχνολογία είναι ασφαλής, σύμφωνα με ειδικούς!

Παρά τις ενδείξεις ότι τα δίκτυα κινητής 5G, όπως και τα προηγούμενα πρότυπα κινητής τηλεφωνίας, είναι ασφαλή για το κοινό, μια μεγάλη κοινότητα σκεπτικιστών φοβάται ότι θα προκαλέσει – ή ότι ήδη προκαλεί – προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Κοροναϊού, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την μεταξύ τους σύνδεση. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό που είναι αρμόδιος για τον καθορισμό ορίων έκθεσης στην ακτινοβολία, τα δίκτυα κινητής 5G αποτελούν μία ασφαλή τεχνολογία.

Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP), γερμανικό επιστημονικό όργανο που αξιολογεί τους κινδύνους υγείας από ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, ζήτησε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα κύματα χιλιοστόμετρου της τεχνολογίας 5G.

Η τεχνολογία 5G που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και πρόκειται να διατεθεί και στην Ευρώπη, εξακολουθεί να έχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης ακτινοβολίας από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Ο Δρ. Eric van Rongen, πρόεδρος της ICNIRP, δήλωσε πως τα μέλη της οργάνωσης γνωρίζουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού ανησυχεί για την ασφάλεια που παρέχει η τεχνολογία 5G, ενώ ελπίζουν οι νέες και ενημερωμένες οδηγίες τους να βοηθήσουν το κοινό ώστε να μην προβληματίζεται σχετικά με αυτή τη νέα τεχνολογία. Τα μέλη της ICNIRP επισημαίνουν πως οι κατευθυντήριες γραμμές για τα δίκτυα κινητής 5G έχουν αναπτυχθεί ύστερα από διεξοδική ανασκόπηση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας, επιστημονικών εργαστηρίων και ύστερα από μία εκτεταμένη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Παρέχουν προστασία έναντι όλων των επιστημονικά τεκμηριωμένων δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην υγεία η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία που κυμαίνονται από 100 kHz έως 300 GHz.5G

Οι ραδιοσυχνότητες της τεχνολογίας 5G που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι παρόμοιες με αυτές που έχουν χρησιμοποιηθεί για κινητά τηλέφωνα από το 1998, όταν η ICNIRP δημοσίευσε τις πρώτες οδηγίες σχετικά με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Σύμφωνα με τον Δρ. Jack Rowley, ανώτερο διευθυντή έρευνας και βιωσιμότητας της GSMA (βιομηχανία για τους φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων), τα κύματα χιλιοστόμετρου της τεχνολογίας 5G και άλλες συνδέσεις που υπερβαίνουν τα 6GHz, έμοιαζαν ως κάτι αδύνατον το 1998. Επιπλέον, ο Rowley δήλωσε πως το πιο σημαντικό είναι ότι η βασική αξιολόγηση του κινδύνου για την υγεία παραμένει αμετάβλητη, ενώ τα όρια που υπήρχαν το 1998 εξακολουθούν να προστατεύονται και να τηρούνται ακόμη και σήμερα. Στην πράξη, τόσο τα παλιά όσο και τα νέα όρια είναι αδύνατον να παραβιαστούν με την συμβατική λειτουργία ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Τέλος, κατά τον Rowley, η έκθεση ακτινοβολίας από σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας αγγίζει περίπου το 1% του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου, ενώ δοκιμές έδειξαν ότι όταν τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή ισχύ, αγγίζουν περίπου το 50% του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου. Αντίθετα, στην καθημερινή κανονική χρήση αγγίζουν περίπου το 1% του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου.

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS