ΑρχικήinetΤεχνολογία 2020: Οι τεχνολογικές εξελίξεις που θα κάνουν τη διαφορά

Τεχνολογία 2020: Οι τεχνολογικές εξελίξεις που θα κάνουν τη διαφορά

Τεχνολογία 2020: Είναι βέβαιο πως βρισκόμαστε σε μια εποχή τεχνολογικών θαυμάτων, με τις εταιρείες και τους επιστήμονες να φτάνουν στόχους που μέχρι πριν λίγα χρόνια φαίνονταν αδύνατοι. Ας δούμε μαζί τις τεχνολογικές εξελίξεις που πιστεύουμε ότι θα κάνουν την διαφορά στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων το 2020. Με ποια κριτήρια επιλέξαμε τις τεχνολογίες που θα σας παρουσιάσουμε; Αποφεύγοντας τα φανταχτερά gadgets και τις ανούσιες ευρεσιτεχνίες. Αντ ‘αυτού στοχεύσαμε στις τεχνολογίες που θα αλλάξουν πραγματικά τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.

Απαραβίαστο διαδίκτυο

Μέσα στο 2020, ολλανδοί ερευνητές θα ολοκληρώσουν ένα κβαντικό διαδίκτυο μεταξύ Delft και Χάγης.

Ένα διαδίκτυο βασισμένο στην κβαντική φυσική σύντομα θα είναι σε θέση να επιτρέψει την ασφαλέστερη δυνατή επικοινωνία. Μια ομάδα με επικεφαλής τη Stephanie Wehner, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft, χτίζει ένα δίκτυο που συνδέει τέσσερις πόλεις στην Ολλανδία εξ ολοκλήρου με κβαντική τεχνολογία. Τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω αυτού του δικτύου θα είναι εντελώς απαραβίαστα.

Προσωποκεντρική ιατρική

Τα νέα φάρμακα σχεδιάζονται για τη θεραπεία μοναδικών γενετικών μεταλλάξεων.

Ας εξετάσουμε μια απελπιστική περίπτωση: ένα παιδί με μια θανατηφόρα ασθένεια τόσο εξαιρετικά σπάνια που όχι μόνο δεν υπάρχει καμία θεραπεία, αλλά ούτε καν κάποιος να την μελετήσει.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει, χάρη στα νέα φάρμακα που μπορούν να προσαρμοστούν στα γονίδια ενός ατόμου. Εάν μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια προκαλείται από ένα συγκεκριμένο λάθος στο DNA, τα σύγχρονα φάρμακα θα είναι σε θέση να εντοπίσουν το λάθος και να το διορθώσουν.

Ψηφιακό χρήμα

Η άνοδος του ψηφιακού νομίσματος έχει τεράστιες συνέπειες για την οικονομική ιδιωτικότητα.

Τον περασμένο Ιούνιο το Facebook αποκάλυψε ένα “παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα” που ονομάζεται Libra. Η ιδέα προκάλεσε αντιδράσεις και το Libra δεν μπόρεσε ποτέ να ξεκινήσει την κυκλοφορία του, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που είχε αρχικά προβλεφθεί. Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Facebook, ένας υπάλληλος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας ανέφερε πως ο οργανισμός του θα επιταχύνει την ανάπτυξη του δικού του ψηφιακού νομίσματος. Τώρα η Κίνα είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη μεγάλη οικονομία που θα λανσάρει μια ψηφιακή έκδοση των χρημάτων της, με την οποία προτίθεται να αντικαταστήσει τα χαρτονομίσματα της.

Αντιγηραντικά φάρμακα

Φάρμακα που προσπαθούν να θεραπεύσουν ασθένειες στοχεύοντας στην φυσική διαδικασία γήρανσης του σώματος βρίσκονται πλέον στο κοντινό μέλλον.

anti-aging-pills

Το πρώτο κύμα μιας νέας κατηγορίας αντι-γηραντικών φαρμάκων έχει ήδη εγκριθεί για ανθρώπινες δοκιμές. Αυτά τα φάρμακα δεν θα σας επιτρέψουν να ζήσετε περισσότερο αλλά να θεραπεύσετε συγκεκριμένες ασθένειες επιβραδύνοντας ή αναστρέφοντας την θεμελιώδη διαδικασία γήρανσης.

Τα φάρμακα ονομάζονται γενολυτικά – λειτουργούν αφαιρώντας ορισμένα κυττάρα που συσσωρεύονται καθώς μεγαλώνουμε γνωστά ως “γηρασμένα” κύτταρα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονή χαμηλού επιπέδου που καταστέλλει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς της κυτταρικής αποκατάστασης και δημιουργεί ένα τοξικό περιβάλλον για τα γειτονικά κύτταρα.

Χρήση A.I. για μοριακές ανακαλύψεις

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις τεχνολογικές εξελίξεις επενδύοντας στην τεχνητή νοημοσύνη για να ανακαλύψουν νέα υποσχόμενα φάρμακα.

Ένα σύμπλεγμα μορίων που θα μπορούσε να μετατραπεί σε φάρμακα που σώζουν ζωές είναι κάτι το απίστευτο να το συλλάβουμε ως μέγεθος. Οι ερευνητές υπολογίζουν τον αριθμό γύρω στα 1060. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από όλα τα άτομα στο ηλιακό σύστημα, προσφέροντας ουσιαστικά απεριόριστες χημικές δυνατότητες.

Πλέον, τα εργαλεία Α.Ι. μπορούν να διερευνήσουν μεγάλες βάσεις δεδομένων για τα υπάρχοντα μόρια και τις ιδιότητές τους, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες για να δημιουργήσουν νέους συνδυσμούς. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει ταχύτερη και φθηνότερη την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Συμπλέγματα δορυφόρων

Τώρα μπορούμε να κατασκευάσουμε και να διαχειριστούμε δεκάδες χιλιάδες δορυφόρους σε ταυτόχρονη τροχιά.

Δορυφόρους οι οποίοι που μπορούν να εκπέμπουν ευρυζωνική σύνδεση σε τερματικά διαδικτύου. Όσο αυτά τα τερματικά έχουν καθαρή εικόνα, μπορούν να συνδέσουν στο διαδίκτυο οποιαδήποτε κοντινή συσκευή. H SpaceX θέλει να στείλει περισσότερους δορυφόρους σε τροχιά αυτή τη δεκαετία από ό, τι συνολικά οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να στέλνουν από την εποχή του Sputnik.

Αυτα τα συμπλέγματα είναι εφικτά επειδή έχουμε μάθει πώς να φτιάχνουμε μικρότερους δορυφόρους και να τους εκτοξεύουμε φθηνότερα. Κατά τη διάρκεια της εποχής των πρώτων διαστημικών αποστολών, η εκτόξευση ενός δορυφόρου στο διάστημα κοστίζε περίπου 24.800 δολάρια ανά λίβρα. Ένας μικρός δορυφόρος επικοινωνίας που ζύγιζε τέσσερις τόνους κόστισε σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια για να πετάξει πάνω.

Κβαντική υπεροχή

Η Google έδωσε την πρώτη ξεκάθαρη απόδειξη ενός κβαντικού υπολογιστή που ξεπερνάει τους κλασσικούς Η/Υ.

quantum-supremacy Τεχνολογία 2020

Οι κβαντικοί υπολογιστές αποθηκεύουν και επεξεργάζονται δεδομένα με τρόπο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που γνωρίζουμε. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ορισμένες κατηγορίες προβλημάτων που ακόμα και ο πιο ισχυρός κλασικός υπερυπολογιστής θα έπαιρνε χιλιετίες για να λύσει, όπως ο σπάσιμο των σημερινών κρυπτογραφικών κωδικών ή την προσομοίωση της ακριβούς συμπεριφοράς των μορίων για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και υλικών.

Υπάρχουν λειτουργικοί κβαντικοί υπολογιστές εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις ξεπερνούν τους κλασσικούς, και τον Οκτώβριο η Google υποστήριξε την πρώτη επίδειξη “κβαντικής υπεροχής” σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις.

Μικροσκοπική τεχνητή νοημοσύνη

Τώρα μπορούμε να τρέξουμε ισχυρούς αλγόριθμους A.I. στα τηλέφωνά μας.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ένα πρόβλημα: κατά την αναζήτηση ισχυρότερων αλγορίθμων, οι ερευνητές χρησιμοποιούν όλο και μεγαλύτερο όγκο δεδομένων και υπολογιστικής ισχύος και βασίζονται σε συγκεντρωτικές υπηρεσίες cloud. Αυτό όχι μόνο δημιουργεί ανησυχητικές ποσότητες εκπομπών άνθρακα, αλλά περιορίζει την ταχύτητα και το απόρρητο των εφαρμογών Α.Ι.

Αλλά μια νέα εκδοχή ενός μικροσκοπικού A.I. έρχεται να το αλλάξει αυτό. Τεχνολόγοι και ακαδημαϊκοί ερευνητές εργάζονται σε νέους αλγόριθμους για τη συρρίκνωση των υφιστάμενων μοντέλων deep learning χωρίς να χάσουν τις δυνατότητες τους. Εν τω μεταξύ, μια αναδυόμενη γενιά ειδικών τσιπ A.I. υπόσχεται να ενσωματώσει περισσότερη υπολογιστική ισχύ σε μικρότερους φυσικούς χώρους και να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να λειτουργεί με πολύ λιγότερη ενέργεια.

Προστασία της ιδιωτικότητας

Οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν και την ιδιωτικότητα φέρνοντας μια νέα τεχνική για τη μέτρηση της ιδιωτικότητας σε ένα κρίσιμο σύνολο δεδομένων.

Το 2020, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ένα μεγάλο εμπόδιο να ξεπεράσει: να συλλέξει στοιχεία για τους 330 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητά τους ιδιωτική. Τα δεδομένα απελευθερώνονται σε στατιστικούς πίνακες που αναλύουν οι υπεύθυνοι πολιτικών ρυθμίσεων και οι ακαδημαϊκοί όταν γράφουν νομοθεσία ή διεξάγουν έρευνα. Σύμφωνα με το νόμο, η υπηρεσία απογραφής πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν μπορούν τα στοιχεία να ταυτοποιήσουν άτομα.

Οι αρμόδιοι για την διεκπεραίωση της εν λόγω απογραφής έχουν ήδη στραφεί σε μια τεχνική που με την ονομασια διαφορική ιδιωτικότητα.

Η διαφορική ιδιωτικότητα είναι μια μαθηματική τεχνική που καθιστά τη διαδικασία αυτή αυστηρή, μετρώντας πόσο αυξάνεται η ιδιωτικότητα όταν προστίθεται “θόρυβος”, δλδ γενικευμένα στοιχεία που δεν βοηθούν στην στόχευση του ατόμου. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ήδη από την Apple και το Facebook για τη συλλογή συγκεντρωτικών δεδομένων χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένους χρήστες.

Αναφορά αλλαγής του κλίματος

Οι ερευνητές μπορούν πλέον να εντοπίσουν τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Δέκα ημέρες μετά την τρομοκρατική θύελλα Imelda που πλημμύρισε γειτονιές σε όλη την περιοχή του Χιούστον τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια ομάδα έρευνας ανακοίνωσε ότι η αλλαγή του κλίματος σχεδόν σίγουρα έπαιξε ρόλο.

Η ομάδα, World Weather Attribution, είχε συγκρίνει προσομοιώσεις υπολογιστών υψηλής ανάλυσης σε κόσμους όπου η κλιματική αλλαγή δεν συνέβει ποτέ. Στην πρώτη προσομοίωση, στον κόσμο που ζούμε, μια σοβαρή θύελλα ήταν περίπου 2,6 φορές πιο πιθανή – και έως και 28% πιο έντονη.

Νωρίτερα αυτή τη δεκαετία, οι επιστήμονες ήταν απρόθυμοι να συνδέσουν οποιοδήποτε συγκεκριμένο γεγονός με την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, έχουν γίνει πολλές ακόμα μελέτες κατανομής ακραίων καιρικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια και η ταχεία βελτίωση εργαλείων και τεχνικών γνώσεων τις έχει καταστήσει πιο αξιόπιστες.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένουμε το 2020. Είμαστε βέβαιοι πως θα γίνουμε μάρτυρες μεγάλων τεχνολογικών επιτευμάτων στο άμεσο μέλλον.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS