Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 12:28
Αρχική security Play Protect: Μπλόκαρε 1,9 δισεκατομμύρια κακόβουλα apps κατά το 2019

Play Protect: Μπλόκαρε 1,9 δισεκατομμύρια κακόβουλα apps κατά το 2019

Play ProtectΤο Google Play Protect, είναι ένα σύστημα προστασίας από κακόβουλα λογισμικά που υπάρχει προεγκατεστημένο στις επίσημες Android συσκευές. Σύμφωνα με στοιχεία, κατά τη διάρκεια του 2019, μπλόκαρε περισσότερες από 1,9 δισεκατομμύρια λήψεις κακόβουλων εφαρμογών που προέρχονταν από ανεπίσημες πηγές (π.χ. καταστημάτων τρίτων υπηρεσιών).

Το 2017 και το 2018, ο αριθμός των κακόβουλων εφαρμογών που είχαν εντοπιστεί και αποκλειστεί ήταν 1,6 δισεκατομμύρια.

Ο αυξημένος αριθμός κατά το 2019, μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα. Το πρώτο σενάριο είναι ότι το Play Protect έχει βελτιωθεί και είναι πιο αποτελεσματικό στην ανίχνευση και το μπλοκάρισμα κακόβουλων λογισμικών.

Το δεύτερο σενάριο είναι ότι όλο και περισσότεροι χρήστες Android εξαπατώνται και προσπαθούν να εγκαταστήσουν κακόβουλες εφαρμογές που βρίσκουν εκτός Play Store.

Το Google Play Protect έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια

Η δυνατότητα σάρωσης και ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού κατά τη λήψη non-Google εφαρμογών προστέθηκε στο Android τον Μάιο του 2017.

Πριν από αυτή την προσθήκη, πολλοί χρήστες εγκαθιστούσαν κακόβουλες εφαρμογές από καταστήματα εφαρμογών τρίτων, αλλά και από sites για ενήλικες, sites τυχερών παιχνιδιών κ.ά.

Η Google, λοιπόν, αποφάσισε ότι έπρεπε να σταματήσει αυτή την ανοδική τάση στη λήψη κακόβουλων εφαρμογών κι έτσι το Μάιο του 2017 κυκλοφόρησε το Play Protect. Ένα νέο χαρακτηριστικό προστασίας, που τοποθέτησε στην επίσημη εφαρμογή Play Store.

Στην πραγματικότητα, το Play Protect έρχεται με πολλές δυνατότητες και λειτουργίες. Η βασική του λειτουργία, όμως, είναι να προσφέρει προστασία στις συσκευές. Και η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό σε αυτό. Λειτουργεί σαν ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς για συσκευές Android που έχουν λάβει πιστοποίηση για την εκτέλεση επίσημων εφαρμογών της Google.

Αρχικά, το Play Protect σαρώνει (τακτικά) όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες σε μια συσκευή Android για να βεβαιωθεί ότι οι ενημερώσεις δεν εγκαθιστούν κάποιο κακόβουλο λογισμικό. Επίσης, σαρώνει τις νέες εφαρμογές που θέλετε να εγκαταστήσετε και προέρχονται από το Play Store. Τέλος, σαρώνει τις εφαρμογές που προέρχονται από καταστήματα τρίτων.

Το 2017 και το 2018, η Google δήλωσε ότι το Play Protect σάρωνε 50 δισεκατομμύρια εφαρμογές την ημέρα.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2018, η Google το αναβάθμισε, βελτιώνοντας τη βάση δεδομένων με τα δείγματα γνωστών κακόβουλων λογισμικών.

Έτσι, άρχισε να σαρώνει προληπτικά ολόκληρο το διαδίκτυο για APK (Android app) αρχεία και κακόβουλες εφαρμογές, σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο, όπου περίμενε παθητικά να κατεβάσουν οι χρήστες κάποιο κακόβουλο πρόγραμμα.

Τώρα, η Google λέει ότι ο αριθμός των εφαρμογών που σαρώνονται καθημερινά έχει διπλασιαστεί. Το Play Protect σαρώνει τώρα πάνω από 100 δισεκατομμύρια εφαρμογές Android την ημέρα.

Αναμένεται ότι οι δυνατότητές του στην ανίχνευση και το μπλοκάρισμα κακόβουλων εφαρμογών θα βελτιωθούν κι άλλο μετά και το σημαντικό βήμα της Google το Νοέμβριο του 2019. Η εταιρεία συνεργάζεται με τις ESET, Lookout και Zimperium για τη δημιουργία του App Defense Alliance, μια συνεργασία για τη βελτίωση των ανιχνεύσεων κακόβουλου λογισμικού για το Play Store και το Play Protect.

Σύμφωνα με τη Google, το Play Protect αυτή τη στιγμή είναι προεγκατεστημένο σε περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια συσκευές Android.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

LIVE NEWS

Gaia-X: η νέα πλατφόρμα cloud computing της Ευρώπης

Φαίνεται ότι η Ευρώπη αποφάσισε να απαλλαγεί από την Αμερική σε ότι αφορά τις υπηρεσίες cloud computing, δημιουργώντας το «Gaia-X».

CPA Canada: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει 329,000 άτομα

Ο οργανισμός Chartered Professional Accountants of Canada (CPA) αποκάλυψε ότι το site CPA Canada παραβιάστηκε από hackers,...

Η τεχνολογία με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί διαιωνίζει τον ρατσισμό

Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταρρέουν κάτω από το βάρος δύο πανδημιών: τον COVID -19 και την αστυνομική βαρβαρότητα. Και οι δύο προκαλούν...

Tycoon ransomware: Σε κίνδυνο Windows και Linux υπολογιστές!

Ένα νέο ransomware, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στοχεύει συστήματα Windows και Linux. Το ransomware ονομάζεται Tycoon και είναι...

Τα νέα iPad Pro της Apple με σύνδεση 5G, A14X τσιπ και Mini-LED οθόνη!

Η Apple πρόκειται να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPad Pro με το Α14Χ τσιπ, σύνδεση 5G, και οθόνη Mini-LED στο πρώτο μισό του...

Cisco: Σφάλματα σε IOS router επιτρέπουν πλήρη παραβίαση συστημάτων

Η Cisco αποκάλυψε τέσσερα κρίσιμα σφάλματα ασφαλείας που επηρεάζουν τον εξοπλισμό των router που χρησιμοποιούν τα IOS XE και IOS λογισμικά της....

Linux Greenie: Κυκλοφόρησε η έκδοση 20.04 με νέο desktop

Το Greenie Linux, είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο ubuntu, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για χρήστες που...

Zoom: Σφάλματα επιτρέπουν την παραβίαση συστημάτων συμμετεχόντων!

Ερευνητές ασφαλείας από την Cisco Talos ανακάλυψαν δύο σφάλματα στη δημοφιλή εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Zoom, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν σε έναν κακόβουλο...

Η ανίχνευση του “Incognito mode” δεν έχει διορθωθεί ακόμη από τον Chrome

Τα website εξακολουθούν να είναι σε θέση να εντοπίζουν πότε ένας επισκέπτης χρησιμοποιεί τη λειτουργία Incognito mode του Chrome, παρά τις προσπάθειες...

Snapchat: Σταματάει να προωθεί περιεχόμενο του Donald Trump!

Το Snapchat σταματάει να προωθεί περιεχόμενο του Προέδρου Donald Trump στη ροή «Discover» της εφαρμογής! Σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρίας, καταλαβαίνουμε...