ΑρχικήinetΦορτιστές smartphone: Πόση ενέργεια καταναλώνουν όταν δεν τους χρησιμοποιούμε;

Φορτιστές smartphone: Πόση ενέργεια καταναλώνουν όταν δεν τους χρησιμοποιούμε;

φορτιστές Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να αφήνουν τους φορτιστές των κινητών τους στην πρίζα ακόμα και όταν δεν φορτίζουν το smartphone τους. Το γεγονός, όμως, ότι παραμένουν στην πρίζα σημαίνει ότι οι φορτιστές «δουλεύουν». Δηλαδή καταναλώνουν ενέργεια και άρα και χρήματα.

Πόση ενέργεια καταναλώνουν όμως; Μήπως πρέπει να αποσυνδέουμε τους φορτιστές από το ρεύμα, όταν δεν φορτίζουμε το κινητό μας;

Για τη μέτρηση της ενέργειας, ο ειδικός χρησιμοποίησε το WattsUp? PRO power meter. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ενέργειας που παράγει μια συσκευή. Υπάρχουν πολλά άλλα αντίστοιχα εργαλεία, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε online καταστήματα.

Η ισχύς υπολογίζεται σε κιλοβατώρες (KWh, ή 1.000W). Μία κιλοβατώρα είναι η ενέργεια που παράγεται ή καταναλώνεται μέσα σε μία ώρα υπό σταθερή ισχύ ενός κιλοβάτ και ισοδυναμεί με 3,6 εκατομμύρια τζάουλ (MJ). Μια συσκευή ονομαστικής ισχύος 1.000 W που λειτουργεί για μία ώρα θα χρησιμοποιήσει 1 KW h, ενώ μια συσκευή με ονομαστική ισχύ 100 W θα χρειαστεί 10 ώρες για να καταναλώσει 1 KW h.

Όσον αφορά στο κόστος, σύμφωνα  με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια, το μέσο κόστος για τη 1 KW h στις ΗΠΑ είναι γύρω στα 0,13 δολάρια.

Δοκιμή

Αρχικά έγινε έλεγχος σε φορτιστές 5W, που έρχονται συνήθως με το iPhone 11. Ο φορτιστής ήταν συνδεδεμένος με το ρεύμα για μερικές μέρες αλλά δεν φόρτισε κανένα smartphone.

Φυσικά, κατανάλωσε ενέργεια. Όλοι οι φορτιστές smartphone καταναλώνουν ενέργεια, είτε φορτίζουν το κινητό είτε όχι.

Πόση, όμως, ενέργεια κατανάλωσε ο φορτιστής του iPhone;

Σύμφωνα με τις δοκιμές, οι γνήσιοι φορτιστές iPhone της Apple καταναλώνουν περίπου 135W το μήνα, που ισοδυναμεί με μόλις πάνω από 1.5KW h το χρόνο. Αυτή η ενέργεια καταναλώνεται χωρίς να φορτίζεται το smartphone. Στην πραγματικότητα, δεν γίνεται μεγάλη σπατάλη. Επομένως, όσον αφορά στο οικονομικό κόστος, τα χρήματα δεν είναι πολλά.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε στο νου μας κάποια πράγματα.

Για παράδειγμα, παίζει ρόλο ο αριθμός των φορτιστών που χρησιμοποιούμε. Όσο πιο πολλοί οι φορτιστές, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση ενέργειας και τα έξοδα.

Επιπλέον, οι μη γνήσιοι φορτιστές μπορεί να καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια (έως και 10 με 20 φορές περισσότερο από τους γνήσιους).

Πέρα όμως από το οικονομικό κόστος και τη σπατάλη ενέργειας, οι φθηνοί και μη γνήσιοι φορτιστές μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Επομένως, καλό είναι να μην αφήνετε τέτοιους φορτιστές στην πρίζα για πολλές ώρες.

Επίσης, μπορεί να μας βολεύει να είναι ο φορτιστής πάντα έτοιμος αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε το περιβαλλοντικό κόστος που προκύπτει λόγω της συνεχούς λειτουργίας των φορτιστών. Εκατομμύρια αδρανείς φορτιστές συνδεδεμένοι στο ρεύμα όλη μέρα, κάθε μέρα μετατρέπονται σε εκατομμύρια κιλοβατώρες που σπαταλούνται χωρίς κανένα λόγο. Και κάθε κιλοβατώρα ισούται περίπου με μια λίβρα CO2 που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Επομένως, καλό θα ήταν να αποσυνδέουμε όλοι τους φορτιστές μας όταν δεν το χρησιμοποιούμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε πολύπριζο με διακόπτη, τον οποίο θα κλείνουμε όταν δεν φορτίζουμε το κινητό. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα καταναλώνεται ενέργεια.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS