ΑρχικήsecurityΗ εταιρία πίσω από το spyware Pegasus ερευνάται από το FBI

Η εταιρία πίσω από το spyware Pegasus ερευνάται από το FBI

FBI

Το αμερικανικό ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών (FBI), ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τον όμιλο NSO, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι χρησιμοποιείται για την συλλογή δεδομένων Αμερικανών πολιτών και επιχειρήσεων.

Το NSO έχει ερευνηθεί και παλιότερα για παρόμοιες υποθέσεις, ωστόσο τώρα το FBI θέλει να μάθει αν ο ισραηλινός πωλητής spyware, είχε παίξει κάποιο ρόλο σε κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον κατοίκων και εταιριών στη χώρα.

Επιπλέον η έρευνα θέλει να εξετάσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της NSO και να ανακαλύψει κατά πόσο ήταν αναμειγμένη στις επιθέσεις που έγιναν σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η NSO παρουσιάζει το λογισμικό παρακολούθησής της ως προϊόντα “που βοηθούν τις κυβερνητικές υπηρεσίες να προλαμβάνουν και να ερευνούν την τρομοκρατία και το έγκλημα για να σώσουν χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο”. Ωστόσο, οι επικριτές της εταιρίας υποστηρίζουν ότι πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο εκμεταλλεύονται τα προϊόντα αυτά ώστε να παρακολουθούν άλλες κυβερνήσεις, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες της χώρας τους.

Η σουίτα Pegasus της εταιρείας για παράδειγμα, είναι ένα κακόβουλο λογισμικό κινητής τηλεφωνίας που μπορεί να παρακολουθήσει την επικοινωνία σε συσκευές Android και iOS, να εξάγει δεδομένα, να παρακολουθεί βίντεο και ηχητικά μηνύματα, καθώς και συμβιβαστικά συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp, το Twitter και το Skype.

Η εταιρεία WhatsApp κατέθεσε αγωγή εναντίον της NSO τον περασμένο Οκτώβριο, αφού ανακάλυψε ότι είχε εκμεταλλευτεί μία ευπάθεια στην εφαρμογή της για να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε εκατοντάδες χρήστες στο Μπαχρέιν, τα Αραβικά Εμιράτα και το Μεξικό.

Το λογισμικό NSO έχει συνδεθεί στο παρελθόν με επιθέσεις κατά κυβερνητικών διαδηλωτών, κινητοποιήσεις δικαιωμάτων των πολιτών, δικηγόρων, ακτιβιστών και διπλωματών.

Ερευνητές του Citizen Lab δημοσίευσαν μια έκθεση που παρακολουθούσε την ανάπτυξη του λογισμικού Pegasus, υποστηρίζοντας ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε κυβερνοεπιθέσεις σε 45 χώρες τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, Jeff Bezos, ισχυρίστηκε ότι το smartphone του χακαρίστηκε μέσω ενός κακόβουλου μηνύματος που στάλθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας του με τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman το 2018. Η συμμετοχή του λογισμικού NSO είναι ύποπτη, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS