ΑρχικήsecurityΣκάνδαλο "Luanda Leaks": Πορτογάλος hacker πίσω από τις αποκαλύψεις

Σκάνδαλο “Luanda Leaks”: Πορτογάλος hacker πίσω από τις αποκαλύψεις

Το σκάνδαλο “Luanda Leaks” είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που συζητούνται τις τελευταίες μέρες. Ποιος, όμως, κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψεις;

Luanda LeaksΈνας Πορτογάλος hacker ανέλαβε την ευθύνη για την δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων αρχείων, που αποκαλύπτουν πώς η δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Isabel dos Santos από την Αγκόλα δημιούργησε την απέραντη επιχειρηματική αυτοκρατορία της.

Ο hacker ονομάζεται Rui Pinto και έχει συνδεθεί με το σκάνδαλο “Football Leaks”. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι κρύβεται πίσω από την έκθεση 70 εκατομμυρίων εγγράφων που αποκαλύπτουν συναλλαγές πολλών ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Οι δικηγόροι του Pinto, William Bourdon και Francisco Teixeira da Mota, αποκάλυψαν τώρα ότι ο πελάτης τους βρίσκεται πίσω από την αποκάλυψη αρχείων, που είναι γνωστά ως “Luanda Leaks”.

Ο 31χρονος κατηγορείται ήδη για 93 εγκλήματα, που σχετίζονται κυρίως με μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα, απόπειρα εκβιασμού και παραβίαση αλληλογραφίας. Σύντομα θα δικαστεί στη Λισαβόνα. Οι δικηγόροι του hacker υποστηρίζουν ότι ο πελάτης τους ενήργησε σκεπτόμενος το δημόσιο συμφέρον.

Δεν γνωρίζουμε αν η ανάληψη της ευθύνης για τη συγκεκριμένη διαρροή θα επηρεάσει τη δίκη του Pinto. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν συνεχώς ότι ο Pinto λειτουργούσε ουσιαστικά ως “πληροφοριοδότης“.

Οι δικηγόροι ανέφεραν ότι ο Pinto παρέδωσε στην Platform to Protect Whistleblowers in Africa (PPLAAF-Πλατφόρμα που προστατεύει τους πληροφοριοδότες) ένα σκληρό δίσκο “που περιείχε όλα τα δεδομένα που σχετίζονταν με τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την περιουσία της Isabel dos Santos, της οικογένειάς της και άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση”.

Ο Pinto επέτρεψε στην PPLAAF να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα “όπως επιθυμεί”. Στη συνέχεια, η PPLAAF τα παρέδωσε στο International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

“Χωρίς τις αποκαλύψεις (Luanda Leaks), που έγιναν δυνατές χάρη στον πελάτη μας, οι ρυθμιστικές, αστυνομικές και δικαστικές αρχές δεν θα είχαν κάνει τίποτα”, ανέφεραν οι δικηγόροι. “Χάρη στον πελάτη μας και μόνο, οι Πορτογάλοι πολίτες και όλος ο κόσμος έμαθε την αλήθεια σχετικά με αυτό το σύστημα διαφθοράς“.

Η Dos Santos, από τη μεριά της, αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε κατηγορία για παραβάσεις. “Πάντοτε λειτουργούσα στο πλαίσιο του νόμου και όλες οι εμπορικές μου συναλλαγές έχουν εγκριθεί από δικηγόρους, τράπεζες, ελεγκτές και ρυθμιστικές αρχές”, ανέφερε σε μια δήλωσή της.

Κάποιες ημέρες μετά τη διαρροή Luanda Leaks, οι εισαγγελείς της Αγκόλα άρχισαν να εξετάζουν την dos Santos και τέσσερις Πορτογάλους υπόπτους σχετικά με τους ισχυρισμούς για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της θητείας της dos Santos, ως πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Sonangol.

Ο εισαγγελέας της Αγκόλα διέταξε το “πάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων τόσο της dos Santos, όσο και του συζύγου της, Sindika Dokolo, και του συνεργάτη της Mario Leite da Silva.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν, η κυβέρνηση είχε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία εναντίον των τριών υπόπτων. Λέγεται ότι η dos Santos και οι συνένοχοί της απέσπασαν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια (κρατικό κεφάλαιο) και το χρησιμοποίησαν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες κατείχαν μερίδια.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS