ΑρχικήsecurityΝέα απάτη! Hackers παριστάνουν εταιρείες courier που στέλνουν δώρα

Νέα απάτη! Hackers παριστάνουν εταιρείες courier που στέλνουν δώρα

courier Σας έχει τύχει να λάβετε κάποιο δέμα από το εξωτερικό μέσω courier;

Εάν ναι, θα γνωρίζετε ότι ορισμένες φορές, ειδικά στις περιπτώσεις αποστολής δώρων (που δεν ξέρετε τι ακριβώς σας στέλνει ο αποστολέας) μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις. Η εταιρεία δεν στέλνει απευθείας το δέμα σε εσάς.

Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε λάβει ένα email από την εταιρεία courier που σας ενημερώνει για κάποια καθυστέρηση στην παράδοση λόγω ελέγχου του δέματος από τις αρχές. Μπορεί ακόμα να σας ενημερώνουν για επιπλέον χρέωση.

Συχνά μέσα στο email υπάρχει ένας κωδικός ή ένας σύνδεσμος που πρέπει να ανοίξετε για να κανονίσετε τα διαδικαστικά.

Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται αυτά τα emails που στέλνουν οι εταιρείες και στέλνουν παρόμοια για να εξαπατήσουν τα θύματα. Αυτά τα emails, όμως, περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους.

Ένα παράδειγμα ενός τέτοιου email είναι αυτό που ακολουθεί:

Τέτοιου είδους απάτες δεν απέχουν πολύ από την πραγματική ζωή, διότι όπως είπαμε και παραπάνω η αποστολή πραγματικών emails από εταιρείες courier είναι συχνό φαινόμενο.

Όσον αφορά στα δώρα, επίσης δεν είναι ασυνήθιστα ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

Αν οι χρήστες ανοίξουν τον κακόβουλο σύνδεσμο, θα βρεθούν σε μια σελίδα η οποία αναφέρει ότι το δέμα έχει φτάσει στη χώρα σας, αλλά έχει «κολλήσει» στην αποθήκη, μέχρι να πληρωθούν τα έξοδα μεταφοράς.

Αν οι χρήστες ανοίξουν το σύνδεσμο θα οδηγηθούν σε μια ψεύτικη, αλλά ρεαλιστική σελίδα πληρωμής.

Στη συνέχεια, οι απατεώνες αναφέρουν ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα και ότι η συναλλαγή δεν ήταν επιτυχημένη.

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να «ψαρέψουν» ακόμα περισσότερα στοιχεία. Ζητούν να γίνει δοκιμή και με μια άλλη πιστωτική κάρτα, ώστε να κλέψουν και εκείνα τα στοιχεία.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Να είστε επιφυλακτικοί με τα δώρα που λαμβάνετε. Δεν υπάρχει περίπτωση να λάβετε δωρεάν ένα iPhone ή iPad ή MacBook. Μην δίνετε ποτέ προσωπικά δεδομένα σε άτομα που δεν γνωρίζετε.

Προσοχή στα emails που λαμβάνετε. Όταν στέλνετε ή λαμβάνετε δέματα μέσω courier, επικοινωνήστε με τον παραλήπτη ή τον αποστολέα όχι μέσω email αλλά μέσω τηλεφώνου. Πρέπει να ενημερωθείτε για την εταιρεία courier και να παρακολουθείτε την πορεία του δέματος.

Ελέγξτε τη διεύθυνση URL. Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν πλέον HTTPS websites, επειδή οι περισσότεροι χρήστες είναι υποψιασμένοι και ελέγχουν αν υπάρχει το χαρακτηριστικό λουκετάκι. Αλλά το λουκέτο δείχνει απλά ότι βρίσκεστε σε ένα site με πιστοποιητικό HTTPS.

Μην ανοίγετε συνδέσμους που βρίσκετε σε emails από άγνωστους αποστολείς. Αναζητήστε στο διαδίκτυο το επίσημο site της εταιρείας και μπείτε από εκεί. Μην βασίζεστε στους συνδέσμους που περιέχονται στα emails.

Αν δώσετε στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας και καταλάβετε ότι πρόκειται για απάτη, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ακόμα και η απλή πληκτρολόγηση δεδομένων σε ένα site μπορεί να είναι επικίνδυνη, αφού οι hackers μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική του keylogging και να παρακολουθούν όσα πληκτρολογείτε.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS