ΑρχικήsecurityΆνδρας καταδικάστηκε για τη λειτουργία site που πουλούσε το Imminent Monitor Remote...

Άνδρας καταδικάστηκε για τη λειτουργία site που πουλούσε το Imminent Monitor Remote Access Trojan

TrojanΠρόσφατα, η αστυνομία έκανε μια έρευνα σχετικά με ένα site, που πουλούσε ένα hacking εργαλείο σε κυβερνοεγκληματίες. Το εργαλείο αγοράστηκε από hackers σε 124 χώρες. Διαχειριστής του site ήταν ένας άνδρας από την πόλη St Helens της Αγγλίας, ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε. Η επιχείρηση για τη διερεύνηση της υπόθεσης ήταν μια διεθνής προσπάθεια. Ξεκίνησε όταν ανακαλύφθηκε ότι περίπου 14.500 άτομα σε όλο τον κόσμο είχαν αγοράσει το Imminent Monitor Remote Access Trojan (IM RAT) από το imminentmethods.net για μόλις $ 25.

Μετά την επιτυχή του εγκατάσταση στο σύστημα του θύματος, το Trojan επιτρέπει στους επιτιθέμενους να αποκτήσουν πρόσβαση στη μολυσμένη συσκευή, να απενεργοποιήσουν anti-virus λογισμικά, να κλέψουν δεδομένα ή κωδικούς πρόσβασης, να καταγράψουν τις πληκτρολογήσεις και να παρακολουθήσουν τα θύματα μέσω των webcams τους.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, η επιχείρηση ήταν μια συλλογική προσπάθεια από πολλά κράτη. Η έρευνα έγινε κυρίως σε εννέα χώρες και στόχευε πωλητές και χρήστες του εργαλείου.

Εκδόθηκαν περισσότερα από 20 εντάλματα έρευνας για χρήστες του Trojan σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, στο Manchester, στο Merseyside, στο Milton Keynes, στο Hull, στο Λονδίνο, στο Leeds, στο Walsall, στο Lancashire, στο Nottingham, στο Surrey, στο Essex και στο Somerset.

Τελικά, συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν 14 άτομα.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ένας 27χρονος άντρας, ο οποίος χρησιμοποίησε το Trojan και διέπραξε τρία αδικήματα.

Πολλές έρευνες έγιναν και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η αυστραλιανή αστυνομία έθεσε εκτός λειτουργίας το site σήμερα το πρωί κι έτσι το Imminent Monitor Remote Access Trojan δεν είναι πλέον διαθέσιμο.

Ο Phil Larratt, από την βρετανική υπηρεσία NCA, που συμμετείχε στην παγκόσμια επιχείρηση, είπε: “Μέσω της συνεργασίας μας με άλλες διεθνείς και ευρωπαϊκές υπηρεσίες, μπορέσαμε να φτάσουμε στην κατάργηση ενός site που διανέμει κακόβουλα προγράμματα και διευκολύνει τις hacking επιθέσεις”.

“Το Imminent Monitor Remote Access Trojan χρησιμοποιήθηκε από ιδιώτες και ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διάπραξη μιας σειράς αδικημάτων, όπως κλοπές, ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες”.

“Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου που αγόρασαν αυτό το Trojan για μόλις 25 δολάρια ήταν σε θέση να διαπράξουν σοβαρά εγκλήματα, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα των ανυποψίαστων θυμάτων και κλέβοντας ευαίσθητα δεδομένα”, είπε ακόμα.

Ο Andy Milligan, από την υπηρεσία NWROCU, η οποία επίσης συμμετείχε στην έρευνα για το site που πουλούσε το Trojan, δήλωσε: “Ήταν μια πολύπλοκη και δύσκολη έρευνα. Υπήρχε υποστήριξη από πολλούς φορείς, όπως την NCA, τη Europol και την Eurojust”.

Οι εδικοί ασφαλείας προτείνουν στους χρήστες να προστατεύουν τις συσκευές τους, εξασφαλίζοντας ότι τα λειτουργικά τους συστήματα είναι πάντα ενημερωμένα, χρησιμοποιώντας anti-virus λογισμικά, αποφεύγοντας το άνοιγμα συνδέσμων ή συνημμένων αρχείων από ύποπτες ή μη γνωστές πηγές κλπ. Περισσότερες συμβουλές μπορείτε να βρείτε εδώ www.ncsc.gov.uk.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS