ΑρχικήsecurityΔεδομένα εκατομμυρίων χρηστών Twitter και Facebook διέρρευσαν

Δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών Twitter και Facebook διέρρευσαν

Twitter

Τόσο το Twitter όσο και το Facebook, επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει πιθανότητα οι προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών να έχουν διαρρεύσει σε κακόβουλους παράγοντες, από εφαρμογές τρίτων. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν ονόματα, φύλο, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ονόματα χρηστών και ενδεχομένως τα πιο πρόσφατα tweets.

Όπως ανακοίνωσε το Twitter τη Δευτέρα: “Πρόσφατα λάβαμε μια αναφορά σχετικά με ένα κακόβουλο κιτ ανάπτυξης λογισμικού για κινητά (SDK), το οποίο διατηρείται από την oneAudience. Το SDK κρυβόταν σε εφαρμογές στο Google Play Store και μπορεί να “εκμεταλλευτεί μία ευπάθεια στη συσκευή” για να εκθέσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε τρίτους προγραμματιστές.

Πολλές εφαρμογές συχνά ζητούν πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα των χρηστών, ώστε να τους παρέχουν χαρακτηριστικά όπως πίνακες κατάταξης εντός των παιχνιδιών και δυνατότητα ανταλλαγής επιτευγμάτων. Ωστόσο οι εφαρμογές που περιέχουν αυτό το κιτ εκμετάλλευσης, δίνουν στους hacker πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που έχουν συμφωνήσει οι χρήστες.

“Ενώ δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε για να πάρει τον έλεγχο ενός λογαριασμού Twitter, είναι πιθανό ότι κάποιος θα μπορούσε να το κάνει”, δήλωσε το Twitter.

Ευτυχώς, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδεικνύει ότι οι χρήστες του iOS επηρεάστηκαν. Ωστόσο οι χρήστες Android δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί, αφού πολλοί λογαριασμοί τους επηρεάστηκαν.

Το Twitter ενημέρωσε την Google και την Apple και θα ενημερώσει και τους χρήστες που ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ένας χρήστης, εκτός από το να διαγράψει εφαρμογές που δεν χρησιμοποιεί και να ελπίζει ότι δεν έχει επηρεαστεί.

Και οι χρήστες του Facebook επηρεάστηκαν από το oneAudience SDK, καθώς και από ένα παρόμοιο SDK από το MobiBurn.

Η εταιρεία θα ενημερώσει επίσης τους χρήστες που πιθανόν επηρεάζονται, οι οποίοι ανέρχονται σε 9,5 εκατομμύρια. Σε μια δήλωση προς το CNBC, το Facebook ισχυρίστηκε ότι έχει αφαιρέσει τις επικίνδυνες εφαρμογές.

Σε απάντηση, η οneAudience δημοσίευσε μία δήλωση τη Δευτέρα, λέγοντας ότι θα σταματήσει άμεσα το SDK της, αν και σημείωσε ότι είχε ήδη κυκλοφορήσει μια ενημέρωση για να αποτρέψει τη συλλογή δεδομένων. “Τα δεδομένα αυτά δεν προορίζονταν ποτέ για συλλογή, ποτέ δεν προστέθηκαν στη βάση δεδομένων μας και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ”, δήλωσε η εταιρεία.

Η MobiBurn από την άλλη, δήλωσε ότι ουδέποτε συγκέντρωσε πληροφορίες και ότι λειτουργούσε απλά ως μεσάζοντας μεταξύ των εφαρμογών. Παρόλα αυτά σκοπεύει να σταματήσει τις εργασίες της μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για την υπόθεση.

Το περιστατικό αυτό είναι μία ακόμα υπενθύμιση ότι πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί σχετικά με τις εφαρμογές που κατεβάζουμε και να μην επιλέγουμε όσες από αυτές δεν προέρχονται από έμπιστους προγραμματιστές.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS