ΑρχικήHow ToΨηφιακές πληρωμές: Πως να μη σας εξαπατήσουν στο Διαδίκτυο;

Ψηφιακές πληρωμές: Πως να μη σας εξαπατήσουν στο Διαδίκτυο;

Πλέον με την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου είτε από υπολογιστή είτε από κινητό, αναπτύχθηκαν και οι ψηφιακές πληρωμές. Ο κόσμος προτιμάει πλέον να μην πληρώνει με μετρητά και αυτό φαίνεται άλλωστε από το ότι οι online πληρωμές αυξήθηκαν εννέα φορές τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι γίνονται και πολλές απάτες. Όπως επίσης, υπάρχουν και θέματα προστασίας δεδομένων, ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, απαιτήσεις υποδομής και έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με το ψηφιακό σύστημα.

Ψηφιακές πληρωμές

Οι καταναλωτές έχουν γίνει ευάλωτοι σε νεότερες και πιο σύνθετες απάτες.

Το 2017-18, η RBI κατέγραψε πάνω από 2.000 ηλεκτρονικές απάτες στις τράπεζες, οι οποίες ανήλθαν σε πάνω από 100 δολάρια.

Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες ξεκίνησαν ενημερωτικές εκστρατείες, ζητώντας επανειλημμένα από τους καταναλωτές να αποφεύγουν να μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες με τρίτους.

Οι ίδιοι οι καταναλωτές όμως, μπορούν επίσης να λάβουν ορισμένα μέτρα για να μετριάσουν τους κινδύνους.

Είναι σημαντικό οι χρήστες να ενημερώνονται συνεχώς για να κατανοήσουν το σύστημα ψηφιακών πληρωμών και να γνωρίζουν τις τελευταίες αναβαθμίσεις στην τεχνολογία και το λογισμικό.

Είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης όσον αφορά τους κωδικούς πρόσβασης, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είναι σύνθετοι (τουλάχιστον 10-12 χαρακτήρες, ένα μείγμα κεφαλαίων και πεζών αλφαβήτων, αριθμοί και ειδικοί χαρακτήρες), να αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να χρησιμοποιούν μοναδικούς κωδικούς για οικονομικές εφαρμογές.

Ψηφιακές πληρωμές

Οι καταναλωτές πρέπει να αναζητούν και να εγκαθιστούν μόνο νόμιμες ή επαληθευμένες εφαρμογές από app shops σε φορητές συσκευές και να αγοράζουν εξουσιοδοτημένο λογισμικό για να αποφεύγουν εφαρμογές που ενδέχεται να είναι ευάλωτες σε απειλές.

Η χρήση μη ασφαλών ή δημόσιων δικτύων Wi-Fi είναι κάτι ακόμα που καθιστά τους χρήστες ευάλωτους σε πιθανές απειλές ασφάλειας, όπως malware, διαρροή πληροφοριών και κλοπή δεδομένων.

Τα άτομα πρέπει να αποφεύγουν να πραγματοποιούν ψηφιακές συναλλαγές χρησιμοποιώντας ανοιχτές ή άγνωστες συνδέσεις δικτύου, καθώς η συσκευή και τα δεδομένα τους μπορούν να εκτεθούν σε επιθέσεις ηλεκτρονικού phising.

Τέλος, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να συνδέουν τα προφίλ των κοινωνικών μέσων με εφαρμογές ψηφιακής πληρωμής και να αποφεύγουν να μοιράζονται προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μηνυμάτων ή κλήσεων.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS