ΑρχικήinetΚλείνει η υπόθεση κατηγορίας του Assange για βιασμό μετά από 10 χρόνια

Κλείνει η υπόθεση κατηγορίας του Assange για βιασμό μετά από 10 χρόνια

Ένας Σουηδός εισαγγελέας ολοκλήρωσε την έρευνα για την υπόθεση κατηγορίας βιασμού κατά του ιδρυτή της WikiLeaks, Julian Assange και τερματίζει την υπόθεση της δεκαετίας που είχε στείλει τον κατηγορούμενο στην εκκλησία του Λονδίνου για να αποφύγει την έκδοσή του.

Παρόλο που η απόφαση του εισαγγελέα μπορεί να προσβληθεί, πιθανώς κλείνει την υπόθεση, η οποία ξεκίνησε το 2010. Η δικηγόρος της γυναίκας δήλωσε ότι μελετά αν θα την προσβάλει.

Ο Assange παραβίασε την εγγύηση στη Βρετανία για να αποφύγει πιθανή έκδοση και βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία το 2012. Τώρα βρίσκεται στη φυλακή που αγωνίζεται για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες για hacking υπολογιστών και κατασκοπεία που αποκαλύφθηκαν αφού έφυγε από την πρεσβεία.

Ενώ ο Assange βρισκόταν στην πρεσβεία, το κράτος ξεκίνησε να διερευνά όλες τις υποθέσεις, εκτός από μία από τις πολλές καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα που είχαν κατατεθεί αρχικά από δύο γυναίκες.

Η αναπληρωτής γενική εισαγγελέας Eva-Marie Persson άνοιξε εκ νέου την περίπτωση που δεν περνούσε από έρευνα μετά την αποχώρηση του Assange από την πρεσβεία, αλλά δήλωσε την Τρίτη ότι το πέρασμα του χρόνου σήμαινε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να κατηγορηθεί ο Assange.

“Μετά από μια συνολική εκτίμηση του τι προέκυψε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας, τότε κάνω την εκτίμηση ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αποτελέσουν τη βάση για την υποβολή κατηγορητηρίου”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. “Έχουν περάσει εννέα χρόνια. Ο χρόνος είναι ένας παίκτης σε αυτή την απόφαση.”

Ο Assange, 48χρονος Αυστραλός, έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς για το σεξουαλικό έγκλημα, καλώντας τους μέρος ενός σχεδίου για να τον δυσφημήσει και να εξασφαλίσει την ενδεχόμενη μεταφορά του στις ΗΠΑ.

Ο Σουηδός δικηγόρος του Assange, Per Samuelson, δήλωσε ότι γνωρίζει ότι οι Βρετανοί δικηγόροι δεν είχαν ακόμα τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τον Assange στη φυλακή για να τον ενημερώσουν για τη σουηδική απόφαση.

“Αυτό είναι το τέλος της σύνδεσης του Assange με το σουηδικό σύστημα δικαιοσύνης”, δήλωσε ο Samuelson. “Αλλά δεν είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί. Έχασε την πίστη στο σουηδικό σύστημα δικαιοσύνης πριν από χρόνια. ”

Η Elisabet Massi Fritz, δικηγόρος της γυναίκας, δήλωσε στο Reuters ότι αυτή και η πελάτης της θα συζητήσουν εάν θα ζητήσουν επανεξέταση της απόφασης για απόρριψη της υπόθεσης. Η σωστή απόφαση θα ήταν να ανακριθεί ο Assange στο Λονδίνο και στη συνέχεια να τον κατηγορήσουν με βιασμό, είπε.

“Μετά τη σημερινή απόφαση, η πελάτης μου χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα ετών για να μπορέσει να προχωρήσει με τη ζωή της”.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS