ΑρχικήsecurityTor Snowflake: Μετατρέπει τον browser σας σε proxy για την παροχή βοήθειας...

Tor Snowflake: Μετατρέπει τον browser σας σε proxy για την παροχή βοήθειας σε χρήστες “λογοκριμένων” χωρών

χρήστες Το καλοκαίρι, η Tor Project δημοσίευσε κάποιες επεκτάσεις για Chrome και Firefox για να βοηθήσει τους χρήστες σε λογοκριμένες χώρες να συνδεθούν με το δίκτυο Tor.

Οι επεκτάσεις αυτές προορίζονται για τους χρήστες που ζουν σε μη λογοκριμένες χώρες, δηλαδή σε χώρες, που δεν εμποδίζουν την πρόσβαση στο Tor.

Ουσιαστικά, οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν τις επεκτάσεις αυτές για το Chrome ή το Firefox για να βοηθήσουν όσους ζουν σε καταπιεστικά καθεστώτα. Οι επεκτάσεις είναι μέρος του Tor Snowflake.

Οι δύο επεκτάσεις μετατρέπουν τον browser σε proxy, επιτρέποντας στους χρήστες λογοκριμένων χωρών να συνδεθούν μέσω της επέκτασης (και του υπολογιστή του χρήστη) με το δίκτυο Tor.

Ας δούμε πρώτα πώς λειτουργεί το δίκτυο Tor και το πώς καταπολεμά τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο

Το δίκτυο Tor είναι είναι ένα σύνολο servers που κρυπτογραφούν τη ροή δεδομένων, προσφέρουν ανωνυμία και κρατούν κρυφή την τοποθεσία των χρηστών.

Το δίκτυο Tor διαθέτει διάφορους τύπους servers: guard servers (σημεία εισόδου στο δίκτυο), relays (ελέγχουν τη ροή δεδομένων στο εσωτερικό του δικτύου και ενισχύουν την ανωνυμία) και exit servers (επανασύνδεση με το «κανονικό διαδίκτυο»).

Οι διευθύνσεις IP των Tor guard servers είναι δημόσιες και βρίσκονται στο website του Tor. Από εκεί λοιπόν μπορεί κανείς να συνδεθεί στο δίκτυο Tor μέσω ενός ασφαλούς server.

Οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών αντιλήφθηκαν ότι μπορούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε αυτούς τους servers και άρα να εμποδίσουν την πρόσβαση στο δίκτυο Tor.

Σε απάντηση, η Tor Project δημιούργησε ένα άλλο τύπο server, ο οποίος είναι επίσης guard server, αλλά η διεύθυνση IP του δεν είναι δημόσια. Αυτός ο τύπος server ονομάζεται Tor bridge.

Οι χρήστες, που ζουν σε καταπιεστικά καθεστώτα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο δίκτυο Tor, ζητώντας μέσω του Tor Browser τους μια IP διεύθυνση του Tor bridge server.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις κατάφεραν να μπλοκάρουν και τους Tor bridge servers.

Το Tor Snowflake είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια της Tor Project να βοηθήσει τους χρήστες λογοκριμένων χωρών.

Το Tor Snowflake βοηθά στη δημιουργία ενός συνεχώς μετακινούμενου πλέγματος proxies, το οποίο δεν θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από καμιά κυβέρνηση.

Όταν  οι χρήστες (μη λογοκριμένων χωρών) εγκαθιστούν τις επεκτάσεις του Chrome ή του Firefox (Tor Snowflake) οι χρήστες σε χώρες, όπως το Ιράν ή η Κίνα, μπορούν να συνδεθούν με κανονικές Tor bridges μέσω των browsers των χρηστών.

Όσες περισσότερες είναι οι εγκαταστάσεις των επεκτάσεων, τόσο περισσότεροι proxies είναι διαθέσιμοι.

TOR SNOWFLAKE

Οι χρήστες μη λογοκριμένων χωρών μπορούν εύκολα να εγκαταστήσουν τις επεκτάσεις Tor Snowflake, για Chrome ή Firefox.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα απλής ενεργοποίησης του Snowflake (χωρίς εγκατάσταση). Αρκεί να γίνει σύνδεση στο site και να μείνει ανοιχτή η καρτέλα.

Όσον αφορά στους χρήστες λογοκριμένων χωρών, πρέπει να τροποποιήσουν τις ρυθμίσεις δικτύου του Tor Browser και να πατήσουν την επιλογή, που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

Το αρνητικό στοιχείο του Tor Snowflake είναι ότι και κάποιος άλλος χρησιμοποιεί τον browser σας και εκμεταλλεύεται το bandwidth σας.

Το Tor Snowflake project είχε αρχίσει να υλοποιείται από το 2016.

Αρχικά, οι χρήστες μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν μόνο σε Linux και αργότερα σε Mac συσκευές. Τότε, υπήρχε μόνο το site και όχι οι επεκτάσεις.

Το καλοκαίρι, όμως, οι προγραμματιστές του Tor δημοσίευσαν τις δύο επεκτάσεις, οι οποίες τώρα είναι διαθέσιμες και για Windows συστήματα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS