ΑρχικήsecuritySteve Jobs: Σε συνέντευξη του το 1981 διαβεβαιώνει ότι οι υπολογιστές δεν...

Steve Jobs: Σε συνέντευξη του το 1981 διαβεβαιώνει ότι οι υπολογιστές δεν θα είναι εφιάλτης

Από την οπτική γωνία των αρχών του 21ου αιώνα, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι υπολογιστές ήταν ένας εφιάλτης στο κομμάτι της ιδιωτικότητας. Ο κόσμος μας είναι τόσο αλληλένδετος με μηχανές, που οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και σχεδόν όλοι μπορούν να βρουν οτιδήποτε θέλουν για έναν μέσο πολίτη χάρη στα ψηφιακά μας αποτυπώματα. Αλλά ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο ABC News Nightline το 1981, όπου διαβεβαίωνε τους Αμερικανούς ότι η ιδιωτικότητα δεν θα αποτελούσε πρόβλημα αν οι άνθρωποι γίνονταν γνώστες των υπολογιστών.

Το δελτίο ειδήσεων, στο οποίο φιλοξενείται ο Steve Jobs με οικοδεσπότη τον Ted Koppel και είναι επί του παρόντος διαθέσιμο στο YouTube, είναι ένα συναρπαστικό στιγμιότυπο της εποχής και συστήνω ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε ολόκληρο το απόσπασμα διάρκειας 12 λεπτών. Ανοίγει με μια αναφορά σε ένα υπολογιστικό πρόβλημα στο Cape Canaveral και στη συνέχεια αναφέρεται στους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι υπολογιστές κατέλαβαν τον κόσμο το 1981. Το απόσπασμα ξεκινά με ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα, κάτι που συζητιέται ξανά και ξανά στο σχετικά σύντομο βίντεο.

Steve Jobs

Αλλά ο Jobs είναι εκεί για να τους καθησυχάσει όλο τον κόσμο ότι οι υπολογιστές θα απελευθερώσουν πραγματικά την ανθρωπότητα, καθιστώντας όλο τον κόσμο ελεύθερο να επιδιώξει δημιουργικές προσπάθειες. Ο Jobs αναφέρεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ως το “ποδήλατο του 21ου αιώνα” και μάλιστα χρησιμοποιεί τον όρο “δημοκρατικό” δύο φορές, κάνοντας μια ολισθηρή προσπάθεια να διαλύσει τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με τις φήμες κυβερνητικής επιτήρησης, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει ότι η καθολική υιοθέτηση υπολογιστών θα δημιουργήσει μια υγιέστερη κοινωνία.

“Υπάρχει όμως η αίσθηση ότι σε πολλούς από εμάς, που πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε πώς λειτουργούν οι υπολογιστές ή τι κάνουν για εμάς ή σε εμάς, ότι μας ελέγχουν οι υπολογιστές. Υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος να συμβαίνει κάτι τέτοιο;” ρωτάει ο Koppel τον Jobs.

“Λοιπόν, όπως γνωρίζετε, το προϊόν που κατασκευάζουμε, πολλοί άνθρωποι το βλέπουν για πρώτη φορά και δεν πιστεύουν καν ότι είναι υπολογιστής. Έχει βάρος 12 pounds, και μπορείτε μέχρι και να το πετάξετε από το παράθυρο αν δεν τα πάτε καλά”, δήλωσε ο Jobs. “Και νομίζω ότι αν κοιτάξετε το είδος της διαδικασίας της τεχνολογικής επανάστασης που διανύουμε, είναι μια διαδικασία λήψης πολύ συγκεντρωτικών πραγμάτων και καθιστώντας τα πολύ δημοκρατικά, αν θέλετε – πολύ εξατομικευμένα, καθιστώντας τα οικονομικά προσιτά για μια μικρή συλλογή καθηκόντων.”

Ο Steve Jobs συνεχίζει να λέει ότι οι υπολογιστές θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε την κοροϊδία της ζωής και να εργαστούμε σε “δημιουργικό επίπεδο”.

Ο Koppel είχα καλέσει τον Burnham για να μιλήσει για το θέμα. Ο Burnham επισημαίνει ότι το Census Bureau βοήθησε να εντοπίσει τους Ιάπωνες-Αμερικανούς το 1941 για να τους πετάξει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ανησυχεί ότι το computerization θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε τρομακτικές νέες δυνατότητες.

“Η κυβέρνηση έχει την ικανότητα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές να πάρει κάθε είδους πληροφορίες για εμάς που πραγματικά δεν γνωρίζουμε καν ότι έχουν”, λέει ο Koppel στον Jobs. “Αυτό δεν είναι πολύ επικίνδυνο;”

“Λοιπόν, νομίζω ότι η καλύτερη προστασία από κάτι τέτοιο είναι ένα πολύ ενημερωμένο κοινό, και σε αυτή την περίπτωση, ενημερωμένο σχετικά με τους υπολογιστές”, απαντά ο Jobs. “Και πιστεύω ότι πραγματικά βλέπετε αυτό που συμβαίνει τώρα. Στην περιοχή των προσωπικών υπολογιστών […] έχουμε φτάσει ήδη περίπου στο ένα στις δέκα χιλιάδες νοικοκυριά στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιστεύω ότι κατά τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια, ο αριθμός αυτός θα είναι ένας στους δέκα.”

“Και νομίζω ότι το αίσθημα της ηλεκτρονικής παιδείας μεταξύ των ανθρώπων είναι το πράγμα που, για μένα τουλάχιστον, μου δίνει μεγαλύτερη άνεση – ότι αυτή η συγκεντρωτική νοημοσύνη θα έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στη ζωή μας χωρίς να το γνωρίζουμε”, συνέχισε ο Jobs.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS