Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Google, το Google Assistant δεν αποθηκεύει πλέον τις φωνητικές εγγραφές των χρηστών του από προεπιλογή.
Τώρα, όσοι αλληλεπιδρούν με το Google Assistant θα πρέπει να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα VAA (Voice & Audio Activity), όταν ρυθμίζουν τον ψηφιακό βοηθό τους, αν επιθυμούν η φωνή τους να καταγράφετε ή να εξετάζετε από υπαλλήλους της εταιρείας. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της λειτουργίας AI του Google Assistant ή της ικανότητας της Google να αναγνωρίζει τη φωνή ενός ατόμου. Στους υπάρχοντες Voice Match χρήστες, θα ζητηθεί να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν οι εγγραφές τους να αποθηκεύονται από την Google.
Επίσης, οι χρήστες του Google Assistant σύντομα θα έχουν την επιλογή να μειώσουν το πόσο ευαίσθητος είναι ο ψηφιακός βοηθός στην εντολή “Hey Google”.
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
Αυτές οι αλλαγές έρχονται σαν αποτέλεσμα των κριτικών που έλαβε η εταιρεία το καλοκαίρι, όταν έγινε γνωστό ότι το Google Assistant αποθηκεύει τις συνομιλίες των χρηστών του και υπάλληλοι της εταιρείας μπορούν να τις ακούσουν.
“Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ανταποκριθήκαμε στα υψηλά πρότυπα μας, καθιστώντας εύκολο για σας να κατανοήσετε πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα σας και ζητούμε συγγνώμη γι’ αυτό”, ανέφερε η Google σε ένα blog post.
Αφού ακούσουν μια συγκεκριμένη λέξη, οι ψηφιακοί βοηθοί όπως η Cortana, η Siri, η Alexa και το Google Assistant, χρησιμοποιούν φωνητικές εγγραφές για να βελτιώσουν τα συστήματα συνομιλίας AI. Το 2019 ξεκίνησε με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους χρήστες να πιστεύουν ότι κανείς δεν είναι σε θέση να ακούει τις συνομιλίες που καταγράφονται από τους βοηθούς AI, αλλά τους τελευταίους μήνες μάθαμε ότι δεν συμβαίνει αυτό, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες ότι οι έξυπνοι βοηθοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση.
Η αλήθεια αποκαλύφθηκε την περασμένη άνοιξη, όταν το Bloomberg ανέφερε και η Amazon το επιβεβαίωσε, ότι άτομα σε διάφορα μέρη του κόσμου έχουν τη δυνατότητα να ακούνε φωνητικές ηχογραφήσεις, μετά την ακρόαση της λέξης «Alexa» ή παρόμοιες εντολές.
Στη συνέχεια τον Ιούλιο, διέρρευσε ότι και οι φωνητικές εγγραφές του Google Assistant παρακολουθούνταν στην Ολλανδία. Μια μέρα αργότερα, η Google επιβεβαίωσε ότι υπάλληλοί της ήταν σε θέση να ακούνε κάποιες ηχογραφήσεις, λιγότερο από 1 τοις εκατό, όπως ανέφερε αμέσως μετά την κυκλοφορία των ειδήσεων. Σειρά είχε και ο ψηφιακός βοηθός Siri της Apple.
Σε απάντηση, τόσο η Apple όσο και η Google υποσχέθηκαν να σταματήσουν την παρακολούθηση των συνομιλιών και η Amazon επέτρεψε στους χρήστες να απενεργοποιήσουν τα reviews για τις φωνητικές εγγραφές.
Κατά την παρουσίαση του Portal TV και δύο άλλων νέων συσκευών την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα Portal του Facebook αναγνώρισε επίσης ότι συλλέγει τις φωνητικές εγγραφές χρηστών.
Οι νομοθέτες σε κράτη όπως η Καλιφόρνια και το Ιλλινόις εξέτασαν φέτος τη νομοθεσία ώστε να απαιτείται από τους δημιουργούς των ψηφιακών βοηθών να λαμβάνουν άδεια από τους χρήστες πριν καταγράψουν τα φωνητικά τους δεδομένα.